in

Vratio se u domovinu nakon 19 godina rada u inostranstvu: Solarna energija otvara svoja vrata u BiH

Slatka-Tajna.Eu

U vremenu kada diskusija o održivim izvorima energije i problematiziranju izgradnje mini-hidroelektrana postaje dijelom i javnog  diskursa u Bosni i Hercegovini, sve je više i proaktivnih primjera proizvodnje električne energije koristeći inovacije i nove tehnologije. U Bosanskoj Otoci nas dočekuje Ekrem Mušić, stručnjak za solarnu energiju, koji se nakon 19 godina rada u inostranstvu vratio u domovinu.

– Odlučili smo prenijeti znanje iz inostranstva u domovinu te pomoći iskorištavanje potencijala koje solarna energija ima za BiH. Početkom 2020. okupili smo tim koji se specijalizirao za servis i izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana i tako je krenula naša priča, prepričava Ekrem.

Ubrzo se EMT Solaru pridružuje Zlatko Đedović, pionir u projektovanju i izgradnji solarnih elektrana u BiH, te Nedžad Nadarević, IT stručnjak koji je ubrzao digitalizaciju cijelog procesa. Danas kompanija ima saradnike širom zemlje.

Pored činjenice da EMT Solar gradi solarne elektrane visoke kvalitete i durabilnosti po najvišim EU standardima građenja, kompanija je trenutno u fazi izgradnje solarne elektrane na teritoriji Goražda gdje je isporučena specijalna podesiva čelična konstrukcija – prva ovog tipa u Bosni i Hercegovini. Investitor je postavio projektni zadatak izgradnje sezonski podesive konstrukcije u ekstremnim uvjetima.

– Posebnost ove konstrukcije je ta što zadovoljava ekstremne uslove pogona na lokaciji koja se nalazi na blizu 1.200 metara nadmorske visine, zadržavajući funkcionalnost sezonskog podešavanja. Ova konstrukcija je rezultat domaće proizvodnje i rađena je na najmodernijim mašinama od europskog primarnog čelika u postrojenju “Ferretto” u Tešnju, napominje Ekrem.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Konstrukcija je jedinstvena i to iz razloga što je sezonski podesiva, te kao takva daje oko 20% bolje prinose nego konstrukcije sa fiksnim uglom i nagibom. Konstrukcija ima tri položaja za četiri godišnja doba, čelična je i robusna, pocinčana, namijenjena za geografska područja sa ekstremnim vremenskim uslovima (do -30 stepeni Celzijusa) sa garancijom od 15 godina. Domaće je proizvodnje a dati model je fiksiran na dva reda stubova koji se montiraju na betonske pragove, što ovu konstrukciju čini veoma stabilnom.

Ovaj projekat je realiziran uz tehničku podršku USAID projekta “Diaspora Invest”, u okviru aktivnosti potpore prenosu znanja i pokretanja investicija bh. dijaspore.

Preuzeto: MojaBiH


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

FBiH: Prihodi od poreza i doprinosa u aprilu veći za 27,3 posto u odnosu na april lani

Kakvu obuću nikad ne biste trebali kombinirati s trapericama?