in

Microsoft izbjegao plaćanje porez na 258 milijardi dobiti preko Irske

Slatka-Tajna.Eu

Ćerka kompanija Microsofta, firma Microsoft Round Island One koja posluje u Irskoj, platila je nula dolara poreza na oko 315 milijardi dolara dobiti (258 milijardi eura), prenosi The Guardian. Firma je kao poreski obveznik registrovana na  Bermudskim ostrvima, a među zaposlenima ima samo direktora.

Kompanija Microsoft Round Island One je 2020. godine ostvarila profit koji predstavlja skoro tri četvrtine cjelokupnog irskog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Irski BDP prošle godine je iznosio 437 milijardi dolara (357 milijardi eura).

Microsoftova kćerka firma, koja naplaćuje licence za korišctenje zaštićenih softvera, zabilježila je godišnju dobit od 314,7 milijardi dolara, do kraja juna prošle godine. Taj iznos bio je veći za nešto manje od 10 milijardi dolara od prethodnog, prema podacima Irskog registra kompanija.

Vijest dolazi uoči sastanka lidera zemalja G7 u gradu Cornwall, koji je planiran ovog mjeseca i čiji je cilj da se postigne sporazum o izbjegavanju plaćanja poreza.

Microsoft Round Island One nalazi se na adresi jedne advokatske kancelarije u centru Dablina. U njenoj poreskoj izvjavi stoji da joj se ne obračunava porez na dobit, jer je registrovana na Bermudskim ostrvima.

Kompanija je Microsoftovoj korporaciji tokom prošle godine isplatila dividendu od 24,5 milijardi, nakon čega je uslijedila i isplata dodatne dividende od 30,5 milijardi dolara.

Ovim problemom, zbog izbjegavanja plaćanja poreza koji bi možda trebao da se plati u SAD-u ili u nekoj drugoj zemlji, bavio se duže vremena i američki senat.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuPrema navodima iz jedne od istraga Microsoft je još 1990-ih godina prošlog vijeka počeo  uspostavljati složenu mrežu povezanih stranih kompanija kako bi proširio prodaju i plaćao manji porez.

“Microsoft posluje i ulaže u Irsku više od 35 godina, njen smo dugogodišnji poreski obveznik, zapošljavamo i doprinosimo njenoj ekonomiji. U potpunosti se pridržavamo svih lokalnih zakona i propisa u zemljama u kojima poslujemo”, navode predstavnici Microsofta.

Gigantske američke tehnološke iz SAD, takozvana Silicijumska šestorka (Silicon Six) Microsoft, Amazon, Facebook, Alphabet (vlasnik Google), Netflix i Apple optužene su da su tokom prošle decenije platile 96 milijardi dolara manje poreza.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Jelena Rozga u vezi s jednim od najpopularnijih hrvatskih chefova? – Hayat Production

Nazvala je Draška Stanivukovića budalom, najavila mu i tužbu!