in

“Neće imati legitimitet za RS ako ga ne potvrdi Vijeće sigurnosti UN-a”

Slatka-Tajna.Eu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je imenovanje novog visokog predstavnika u BiH mora biti u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a gdje treba biti i potvrđen. U protivnom, kaže, za RS, on neće imati legitimitet.

Nakon sastanka delegacija Srbije i RS-a, Dodik je kazao da imenovanje novog visokog predstavnika, bez Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, je direktno upereno protiv RS i srpskog naroda u BiH.

“Sve treba vratiti u pravne tokove i da se po jasnim procedurama utvrdi ko je visoki predstavnik. Treba zatvoriti Ured visokog predstavnika, tome je davno vrijeme prošlo”, kazao je.

Istakao je da je protiv njegove rehabilitacije, poput bonskih ovlaštenja ili pokušaja da se formiraju određena zakonodavna rješenja.

“Mi smo spremni to odbiti. Ne želimo dramatizaciju niti problematizaciju odnosa, mi nismo antidejtonska ni antiustavna strana. Mi želimo primjenu Ustava. Tražimo poštivanje međunarodnog prava i Ustava BiH koji krše međunarodni predstavnici. Na špekulativan način se pokušava doći do novog visokog predstavnika, odakle god da je. Smatramo da sve mora biti u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a i da tamo mora biti potvrđen. Ako to izostane on za nas neće imati legitimitet”, poručio je.

Dodik je kazao da su predstavnici RS-a zamolili Vučića da im pomogne u razumijevanju ove situacije i naišli na veliko razumijevanje za poziciju RS-a.

“Sada nam treba jedinstvo, osigurati da prođemo jedan nalet koji može biti veoma šteta za RS i srpski narod u cijelini”, poručio je Dodik.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Komentarišući izjavu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da Srbija nema nikakvih prava kada je riječ o dolasku visokog predstavnika u BiH, Dodik je kazao da je to njegovo lično mišljenje.

“On u svemu vidi nešto što je njemu svojstveno. Ovo je racionalan sastanak na kojem nije upereno ništa protiv Bošnjaka ni protiv BiH. Džaferović nema razloga da se plaši bilo čega, ali bi bilo dobro da pokuša voditi racionalnu, a ne iluzornu politiku. Ako misli da ćemo mi sebe ukinuti i nestati, to se neće desiti. Srbija se ne miješa u unutrašnje stvari BiH, iako bi mi voljeli da je to malo više, ali nije. To je njihov pokušaj da izbace Srbiju iz odlučivanja i informisanja”, kazao je.

Dodik je rekao da je razgovarao s američkim ambasdorom u BiH Ericom Nelsonom i da mu je rekao da je neprihvatljivo da SAD krši međunarodne sporazume.

“Rekao sam mu da je neprihvatljivo da se ne poštuje Aneks 10 Dejtonskog sporazuma. Ambasador Nelson je rekao da je Amerika svoje rekla i da smatra da je Christian Schmidt imenovan i da se treba posvetiti funkcionalnoj BiH, što je zapravo unitaristička BiH. Ja sam rekao da nisam spreman pratiti njihove iluzije već 20 godina. Nije mi jasno zašto SAD odustaje od Dejtona i krši sporazum. Reći ću mu ponovo, da mi ne možemo prihvatiti takvu vrstu međunarodnog intervencionizma koji ruši međunarodni sporazum”, dodao je.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Elena Babić karijeru nastavlja u Češkoj

Uvijek vas nažulja obuća? Ovo je genijalno rješenje koje vrijedi isprobati