in

VTK BiH traži olakšavanje viznog režima za državljane KSA, UK i Irske

Slatka-Tajna.Eu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković zaprimila je zahtjev Vanjskotrgovinske komore BiH u kojem se traži ponovno razmatranje inicijative za olakšavanje viznog režima za državljane Kraljevine Saudijske Arabije, Ujedinjenog Kraljevstva i Irske.

“Upućujemo apel svim članovima Vijeća ministara BiH da ulože sve napore kako bi se u konačnici pozitivno reagiralo na navedene inicijative. Turistički sektor jedan je od najteže pogođenih sektora privrede zbog izbijanja pandemije COVID-19, a privremena liberalizacija viznog režima za državljane Kraljevine Saudijske Arabije, Velike Britanije i Irske bi doprinijela povećanju prometa i rastu turizma u BiH”, navodi se, između ostalog, u dopisu koji potpisuje predsjednik VTK BiH Ahmet Egrlić.

Oni navode da se prema zvaničnim podacima Federalnog zavoda za statistiku o broju noćenja i broju turista, a prema prosječnoj cijeni smještaja u hotelima u BiH, kao i prosječnoj potrošnji po stranom putniku, dolazi do iznosa od blizu 1,4 milijarde KM od “incoming“ turizma u BiH za 2019. godinu te da je za istu godinu, samo po osnovu PDV-a, od turizma naplaćeno oko 350 miliona KM.

“Naredni mjeseci su presudni za opstanak velikog broja turističkih subjekata, te ne smiju biti izgubljeni”, navedeno je u dopisu.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine pokrenulo je inicijativu za olakšavanje viznog režima u ljetnim mjesecima za spomenute države, ali na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH inicijativa nije prihvaćena.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuKonsultacije su nastavljene s ciljem postizanja saglasnosti o ovoj važnoj temi, kao i o što bržem donošenju odluke o ulasku stranaca u BiH sa potvrdama o vakcinaciji i brzim antigenskim testovima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ISPLIVAO SNIMAK POPULARNE VODITELJICE: Jovana Jeremić opet šokirala javnost

Detalji požara u marini u Kaštel Gomilici