in

Počinje implementacija 21 miliona KM pomoći privredi KS

Slatka-Tajna.Eu

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je dva javna poziva za realizaciju i implementaciju sredstava iz Programa kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u KS izazvanih koronavirusom.

Riječ je o Javnom pozivu za odobravanje finansiranja pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću u FBiH za period trajanja zabrane obavljanja djelatnosti i Javnom pozivu za odobravanje finansiranja cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće u FBiH za mjesece mart i april 2021 godine.

Javni pozivi su bit će otvoreni do sredinu maja 15 dana, a sama procedura za prijavu na javne pozive je krajnje pojednostavljena.

“Učinili smo sve da javni pozivi budu jasni i precizni i s jasnim instrukcijama kako bi poslovni subjekti koji se prijavljuju validno ispunili prijave”, kazao je ministar privrede Adnan Delić.

Dodao je kako su, također, smanjene birokratske procedure.

“Od poslovnih subjekata tražimo samo neophodne dokumente, dok sve ostale podatke preuzimamo iz baze podataka Porezne uprave FBiH”, naglasio je ministar.

Naime, na stranici Ministarstva privrede KS https://mp.ks.gov.ba/ je formular koji poslovni subjekti trebaju popuniti i uz njega dostaviti traženu dokumentaciju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuMinistar Delić je kazao i da je riječ o sredstvima od 21 milion KM predviđenim za pomoć i podršku poslovnim subjektima kojima je Vlada zabranila obavljanje djelatnosti, ali i onima koji su imali pad prometa i otežano poslovanje nastalo usljed posljedica pandemije.

Istakao je i opredjeljenje Vlade KS i Ministarstva privrede da, osim borbe za spašavanje života i zdravlja građana i građanki Kantona Sarajevo, učine sve da se saniraju negativne posljedice pandemije i u oblasti privrede.

“Mi smo jedini kanton u Federaciji koji je sistemski pristupio rješavanju problema u privredi nastalih zbog ove pandemije i prvi smo koji počinjemo s implementacijom pomoći i podrške poslovnim subjektima”, istakao je ministar Delić.

Kazao je i kako je u toku obrada pristiglih prijava na Javni poziv za očuvanje tradicionalnih zanata/obrta.

“Sredinim sljedeće sedmice objavit ćemo preliminarne rezultate ovog Javnog poziva”, najavio je ministar.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Dom Seke Aleksić je kao iz bajke: Pevačica pripremila svoju kuću za Uskrs

HANA RODIĆ NAKON RASKIDA S GORANOM JURANECOM: Prevarena sam, bio je u paralelnoj vezi s drugom ženom!