in

Amazon više nego utrostručio kvartalnu dobit

Slatka-Tajna.Eu

Američka kompanija za online trgovinu Amazon izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju ove godine zahvaljujući uzletu internetske prodaje u pandemiji korona virusa i poslovanju s uslugama u oblaku. Amazonova neto dobit u prvom tromjesečju iznosila je 8,1 milijardu dolara. U istom prošlogodišnjem periodu, iznosila je 2,5 milijardi dolara.

Neto prihod skočio je za 44 posto, na 108,5 milijardi dolara. Prihod od prodaje oglasa i ostalih proizvoda povećan je za 77 posto, na 6,9 milijardi dolara.

Izvršni direktor kompanije Jeff Bezos istaknuo je rezultate odjela za usluge u oblaku Amazon Web Services.

“U samo 15 godina AWS se razvio u odjel s godišnjim prihodima od 54 milijarde dolara i sada konkurira najvećim tehnološkim kompanijama u svijetu”, naglasio je Bezos.

AWS je u prvom tromjesečju povećao prihod 32 posto, na 13,5 milijardi dolara.

“Kompanije se sve češće odlučuju Amazonu povjeriti posao održavanja tehnološke infrastrukture i očekujemo nastavak tog trenda na prijelazu u razdoblje postpandemijskog oporavka”, istaknuo je finansijski direktor Amazona Brian Olsavsky.

U periodu zatvorenih fizičkih trgovina Amazon je četiri tromjesečja zaredom nizao rekorde u dobiti, privukao je 200 miliona pretplatnika na program Prime Loyalty i zaposlio više od pola milijuna ljudi kako bi udovoljio pojačanoj potražnji. Predviđaju da će im operativna dobit u tekućem tromjesečju iznositi između 4,5 i osam milijardi dolara, što uključuje oko 1,5 milijardi dolara troškova povezanih s korona virusom.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kompanija je u periodu pandemije pojačano kupovala teretne avione i gradila nova skladišta kako bi bila što bliže kupcima i skratila vrijeme dostave. Planira i povećati plaće za više od pola miliona zaposlenih, što će je koštati više od milijardu dolara.

Kompanija najavljuje i da će ove godine povećati potrošnju na video sadržaje.

“Potrošači već sada gledaju sadržaj na Amazonu više sati”, rekao je Olsavsky.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

DA LI SI SMANJIVALA GRUDI?: Nataša Bekvalac se skinula u Egiptu i odmah je zatrpali pitanjima

Sloboda nakon preokreta slavila u Bijeljini