in

predsjednik i dalje odbija proglasiti lockdown

Slatka-Tajna.Eu
COVID je u Brazilu odnio brojne živote

COVID je u Brazilu odnio brojne živote

Foto: Pilar Olivares / REUTERS

Francuska je najavila da će zabraniti letove iz Brazila i za Brazil kako bi spriječila širenje brazilskog soja koronavirusa. U toj latinoameričkoj zemlji stanje je kritično, a predsjednik Bolsonaro i dalje odbija proglasiti nacionalni lockdown.

Za grobare diljem Brazila dan je prekratak. Kako bi pokopali sve žrtve COVID-a, na najvećem brazilskom i latinoameričkom groblju sprovodi se održavaju i noću. Od početka pandemije u državi Sao Paulo od virusne pošasti preminule su 82 tisuće ljudi. U samom megalopolisu prošlotjedni prosjek umrlih zaustavio se na broju 808.

– Vlada je na početku pandemije virus smatrala šalom i za to sada plaćamo cijenu. Mala prehlada pretvorila se u golemu zarazu, kaže Cleudimar da Silva, stanovnica Sao Paula.

Bolnice u najvećem i najbogatijem gradu u Brazilu na rubu su pucanja, mjesto na intenzivnoj njezi postalo je poput dobitka na lutriji. Nedostaje lijekova i medicinskog kisika. Na prvoj su liniji obrane i stomatolozi. Oralni kirurzi vode brigu o oralnoj higijeni intubiranih pacijenata.

– Osiguravanje potpune skrbi za najteže oboljele podrazumijeva i brigu o njihovu oralnom zdravlju. Upravo su usta u ovoj pandemiji velik izazov za sve nas zbog mogućeg prijenosa infekcije, kaže oralni kirurg Denise Abranches.

Medicinski tehničar Fernando Pinheiro i sam se zarazio na radnom mjestu. Proveo je na intenzivnoj deset dana. Nakon oporavka vratio se spašavanju života.

– Teško je. Bojim se, mnogo je nesigurnosti, ali to je poziv koji sam odabrao i tu sam, poručuje.

Priče sa sretnim završetkom nakon disanja uz pomoć respiratora u brazilskoj su crnoj statistici postale – vijest.

– Osjećam se kao da sam ponovno rođen, kao da sam uskrsnuo. Kada sam došao u bolnicu, bio sam mrtvo tijelo, kaže Jose dos Santos, pacijent izliječen od COVID-a.

Teško takva svjedočanstva dopiru do onih koji se vikendima okupljaju u noćnim klubovima Sao Paula. Policija sve češće upada na ilegalne koronapartyje. Vlasnici noćnih klubova, koji ne mare za restriktivne mjere i policijski sat od 8 navečer do 5 ujutro, plaćaju kazne i do 27 tisuća dolara…

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Staviti Severinu u video kojim se afirmiše empatija je ravno ruglu! – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus

Pirove pobjede Bajerna i Porta, PSŽ i Čelsi u polufinalu