in

Bijela kuća razmatra uredbe u vezi sa oružanim nasiljem

Slatka-Tajna.Eu

Dvije masovne pucnjave u posljednjih sedam dana vjerovatno će povećati pritisak na predsjednika SAD Joea Bidena da ispuni predizborno obećanje o uvođenje oštrijih ograničenja za nošenje oružja.

“Ne moram da čekam ni jedan minut, a kamoli jedan sat, da preduzmem smislene korake koji će spasiti živote u budućnosti. To ne bi trebalo da bude stranačko pitanje. To je američko pitanje. Spasiće živote, američke živote. Moramo da preduzmemo akciju”, rekao je Biden u utorak u Bijeloj kući – piše Glas Amerike.

Biden je zatražio od Senata da usvoji dva zakonska prijedloga, odobrena u Predstavničkom domu 11. marta, koji bi proširili bezbjednosnu provjeru kupaca oružja. Takođe se založio za zabranu automatskog oružja.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi i lider većine u Senatu Chuck Schumer, demokratski lideri u Kongresu, rekli su u utorak da nasilje ponovo naglašava potrebu za usvajanje strožijih zakona o oružju.

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki u razgovoru sa novinarima u predsjedničkom avionu, tokom leta ka Columbusu, Ohio, izjavila je da predsjednik Biden, pored zakonskih prijedloga o kontroli oružja, razmatra i uvođenje nekoliko uredbi, koje bi se odnosile na oružano nasilje.

Međutim, zakonski prijedlozi o zabrani automatskog oružja i oštrijim bezbjednosnim provjerama kupaca blokirani su u Kongresu zbog protivljenja Republikanske stranke.

“Svakako razmatramo nekoliko poteza”, rekla je Psaki, ali nije ponudila nikakve detalje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Uredbe koje bi Biden mogao da donese odmah obuhvataju eliminaciju tržišta za takozvano improvizovano oružje, striktnije provjere onih koji kupuju oružje i pružanje sredstava velikim gradovima da se bore protiv oružanog nasilja, kaže Shannon Watts​, koja je osnovala grupu koja se zalaže za strožije zakone u vezi sa oružjem u SAD.

Improvizovano oružje se pravi u kućnoj radinosti, od kompleta koji sadrže nedovrešni pištolj. Na njemu nema serijskog broja i može se prodavati bez bezbjednosne provjere.

“A sve to može da se uradi i trebalo bi da se uradi odmah danas”, rekla je Watts za Reuters.

Psaki je upozorila novinare da ne očekuju nikakve nove poteze odmah: “Ne očekujem da će biti bilo kakavih novih predloga u naredna 24 sata.”

Prema istraživanju “Korporacije RAND”, u Sjedinjenim Državama je najviša stopa oružja u vlasništvu civila. Prema podacima neprofitne organizacije “Arhiv o oružanom nasilju”, u Americi je prošle godine bilo više od 43.000 smrtnih slučajeva u incidentima sa vatrenim oružjem.

Biden je naložio da se poslije masovne pucnjave u Coloradu na pola koplja spuste zastave, koje su tek bile podignute u ponedjeljak, pošto su spuštene zbog napada u Atlanti. ​

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Divorcing A Narcissist And Other Jerks

Koliko sna nam zaista treba?