in

Vulkan Etna priredila spektakl kakav se ne pamti decenijama

Slatka-Tajna.Eu

Spektakularna erupcija najaktivnijeg europskog vulkana Etne dostigla je vrhunac u ponedjeljak navečer kada su se čitave fontane lave vinule na visinu od 1.500 metara, piše Guardian. Jedan je stručnjak prizore opisao kao “neke od najupečatljivijih u posljednjih nekoliko decenija”.

Najaktivniji europski vulkan posljednjih je sedmica vrlo eksplozivan te izbacuje užarenu magmu i pepeo koji dopire čak do Katanije.

Prema stručnjacima, ovaj vatromet je dio erupcije koja spada u normalne aktivnosti ovog više od 3.300 metara visokog vulkana.

– Etna ovih dana ima pravu predstavu, rekao je Marco Neri, vulkanolog i član INGV-a, talijanskog nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Ovo je zasigurno najjača eksplozija u južnom krateru otkrivenom 1971. godine Tako velike eksplozije nismo vidjeli godinama, ali trenutno nema rizika za stanovništvo, osim dima koji nekima može stvoriti probleme s disanjem te pepela koji prekriva zgrade i ulice, kazao je Neri.

U ponedjeljak, oko 23 sata, vodoskok lave, okružen gigantskim oblacima dima, prelazio je visinu od 1.500 metara, dok su tisuće komada stijena izbačene iz kratera u nebo do visine od nekoliko kilometara.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

On je najljepši sin poznatih koji imaju djecu? Dragana Mirković pokazala svog Marka, nestvarno je lijep! (FOTO)

IN & OUT: Tri boje ruževa koje ćemo nositi u proljeće