in

NOVA SERIJA:„Mi djeca s kolodvora Zoo“

Kroz priču maloljetne Christiane Felscherinow opisana je o sudbini mladih ovisnika od droge u Berlinu. Knjiga je izazvala skandal jer je otkrila kako društvo na cjedilu ostavlja svoju mladež.

Priča o djeci s kolodvora Zoo nastala je na temelju intervjua koje su dva novinara magazina Stern vodila s Christianom F. Šokantna ispovijest djevojke koja je počela uzimati heroin s 13 godina bavila se prostitucijom i živjela u paklu droge oko željezničkog kolodvora u blizini čuvenog berlinskog zoološkog vrta.

Redatelj Uli Edel je 1981. snimio film, koristeći drastične detalje iz ispovijesti mlade heroinske ovisnice.

Nekada skandal, danas lektira

Knjiga i film pokrenuli su u Zapadnoj Njemačkoj široku raspravu. Priča o mladima koji zbog narkotika zapadaju u kriminal i prostituciju bila je sušta suprotnost samopoimanju nacije i njenom poslijeratnom blagostanju. „Mi djeca s kolodvora Zoo“ je nemilosrdno suočila društvo s njegovim naličjem.

Reakcije su bile kontraverzne. Dok je dio javnosti predbacivao društvu neaktivnost – mnogi prijatelji Christiane F. umrli su od heroina – mnogi su kritizirali producente filma jer navodno uljepšavaju život narkomana.

Knjiga je doživjela izvanredni uspjeh jer je punih 95 sedmica – skoro dvije godine – bila na vrhu liste bestselera. Film je bio jedan od najvećih njemačkih izvoznih uspjeha u povijesti kina.

Strasti su se kasnije smirile. Danas je knjiga obvezna lektira u mnogim školama. Njezin glavni lik Christiane je utekla iz heroinske močvare i postala protagonistica borbe protiv droge, poznata širom svijeta.

Serija oslikava kontrast

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuFilm Ulija Edela dio popularnosti može zahvaliti i tome što se u njemu prikazuje i isječak s koncerta Davida Bowieja u Berlinu. Njegov hit „Heroes” bio je glazbena pratnja za najavnu špicu filma. I sam Bowie se dugo borio protiv svoje ovisnosti.

O toj ambivalentnosti govorila je i Christiane za magazin Vice 2013. godine: „Dive ti se iako uzimaš drogu, ako si nešto posebno – muzičar ili slikar. Ali ako se drogiraš i nemaš ove talente, smatraju te beskorisnim za društvo.”

Sada se „Mi djeca s kolodvora Zoo” prikazuje staroj, ali i nekoj novoj publici na internetskoj platforme Amazon Prime. Serija od osam epizoda na male ekrane ponovo dovodi Christiane F. koju glumi australijsko-austrijska glumica Jana McKinnon. Producenti nisu štedjeli novaca za ovu seriju.

Modernog, brzog reza koji simbolizira djelovanje psihoaktivnih supstanci, ova serija niti hvali niti osuđuje. Samo prikazuje kontrast između osjećaja dosade koji je potaknuo Christiane F. da proba drogu i paralelnog svijeta koji djeluje kao utočište.

 

(TBT, DW)

Comments

Leave a Reply

Loading…

0

What do you think?

“Trebalo je sat vremena da se dođe do daha i razumijevanja poslije filma “Dara iz Jasenovca”

GENETIKA: Lejla Filipović pokazala na koga je naslijedila savršen stas