in

Namik Hrle o utjecaju pandemije na IBM: „Nekada je potrebno da padneš, da bi se brže išlo naprijed”

Slatka-Tajna.Eu

Namik Hrle je direktor razvoja i glavni tehnološki direktor u IBM-ovom odjelu za podatke i umjetnu inteligenciju. Nosi titulu IBM- Fellow, krajnje odredište u IBM-ovoj tehničkoj karijeri koja je data malom broju pojedinaca koji su pokazali najviši nivo vodstva, inovacija, poslovnog uticaja, društvene eminencije i prepoznavanje talenata. On je glavni izumitelj IBM-a, član IBM akademije i Vijeća tehničkih stručnjaka. Namik ima svjetsku reputaciju vrhunskog stručnjaka za korištenje podataka i umjetne inteligencije za digitalnu transformaciju i reinvenciju poslovnih aplikacija.

Rođen je u Banjaluci, gdje je pohađao osnovnu i matematičku gimnaziju. Nakon gimnazije, upisuje studij matematike u Zagrebu, potom magisterij kompjuterskih nauka na Elektrotehničkom fakultetu. U Zagrebu je radio u nekoliko IT kompanija, a 1989. godine odlazi u Australiju gdje živi narednih 7 godina. U Australiji radi kao nezavisni kontraktor, uglavnom piše programe za IBM – nadzorne alate za baze podataka.

Iz Australije se vraća u Njemačku gdje radi za IBM i SAP kompaniju koja proizvodi biznis aplikacije, i na kraju zasniva stalni radni odnos u IBM-u.

Namik ističe da je pandemija utjecala na IBM kao i na sve druge, kako velike, tako i male kompanije. Međutim rezultati utjecaja su drugačiji za IBM jer takva kompanije ima mnogo više kapaciteta da podnese ovu vrstu krize. Pandemija je vise uticala na živote uposlenika unutar kompanije koji su direktno pogođeni virusom. Oko 95 % IBM-ovih uposlenika trenutno radi od kuće.

Budući da se Namik bavi proizvodnjom softvera, rad na daljinu je moguć tako da on zajedno sa svojim kolegama radi od kuće još od marta prethodne godine. Za primjer navodi „open source„ softver koji je napravljen izvan ureda, a ipak je dao fantastične rezultate.

Namik ističe jednu pozitivnu stranu pandemije. „Nekada je potrebno da padneš, da napraviš korak nazad, da bi se brže išlo naprijed. Očekujemo da je ova pandemija ustvari, pored svih negativnosti, jedna mogućnost da se nešto presloži, da se kreira nova vrijednost, da se počne ulagati u  druge stvari koje će dovesti do slijedećeg brzog rasta proizvodnje. Ima tu nove iskre, novog rasta. Ja u to vjerujem.“

Sve poslovne odluke, biznis strategije i pretpostavke se danas donose na osnovu podataka i kompletna „AI“ revolucija je napravljena na podacima. Umjetna inteligencija kao input uzima razne podatke i u njima traži veze i pretpostavke za ishode budućih događaja. „Podaci su gorivo industrijske revolucije u kojoj radimo. Kompletna digitalna transformacija koju vidimo u svijetu, ona se hrani sa podacima“, tvrdi Namik.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na pitanje šta smatra na koji način možemo animirati dijasporu za ulaganje u ekonomski razvoj BiH, a da nije isključivo kroz emocionalnu prizmu, Hrle poručuje.Nema ništa na brzinu. Ako mislimo da će se nešto dogoditi za godinu dana, neće. Ne mora se ići vani da bi mogli imati fantastično obrazovanje. Na internetu su dostupna predavanja, sa Berkleya, Stanforda, Oxforda, u vrijeme korona pandemije i tamošnji studenti imaju predavanja online. Odlični su uvjeti za učenje. Jedino tako ćemo biti konkurentni. Postoji li nešto više konkurentno od znanja. Mi smo jedna mala zemlja sa malim prirodnim bogatstvima. U globalnom kontekstu to je kap. Šta možemo učiniti? Hajmo se naoružati znanjem. Budući da imamo znanje vjerujem da bi mnogi došli investirati uključujući i našu dijasporu.

Kompletan intervju sa Hrle Namikom možete pročitati na http://www.diasporainvest.ba/blog-content/547/namik-hrle-ibm-dijaspora

Izvor: dijasporainvest. ba

 

 


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

NIJE ZA ONE SA SLABIM SRCEM: Katarina Živković eksplicitnim snimkom raspametila pratioce

Azra daruje: Osvojite „s.Oliver“ te saznajte imena dobitnika parfema, noćenja u „Pini“, knjiga i „Essence“ poklona