in

KEMAL MALOVČIĆ DONIO NAJTEŽU ODLUKU U ŽIVOTU: Prodajem svu svoju imovinu u Bosni

Kao i mnoge njegove kolege, jedan od najstarijih i najpopularnijih pjevača narodne muzike iz BiH, Kemal Malovčić, Novu godinu dočekao je u krugu porodice.

Kemo, inače, svoje dnevne sate „ubija“ šetnjom po Beču, a kako nam je rekao, ako se u mladosti i u jeku najveće popularnosti navozao, sada se pod stare dane baš našetao.

Sinovi neće ugostiteljstvo

-Nema se gdje sjesti ni kafa popiti, pa onda malo izađem na avliju, pa popijem kafu, pa malo izađem u šetnju, a sve to da bi „vrijeme ubio“. Šetnju koristim da se ne bi ukočio – rekao nam je na početku razgovora.

Ipak, naš glavni razlog poziva bio je taj, što smo saznali da je Kemal Malovčić odlučio da počne sa prodajom njegove nepokretne imovine u BiH.

-Ma, da dobro ste čuli. Najprije prodajem prostor u kojem se nalazila diskoteka, a to je baš poveliko imanje. Na gornjem spratu je stambeni odjel, a na donjem diskoteka. U diskoteci se nalazi i pokretna bina, kompletan inventar, dakle onaj ko se odluči na kupovinu, ima sve spremno za rad. Oko diskoteke se nalazi i 11 duluma zemlje, ima veliki parking. To sve može da se okrene i u neke druge namjene. Sve kompletno je na meni, dakle pri prodaji ne bi bilo nikakvih problema.

Da li je baš „prigustilo“ da morate da prodajete imovinu?

-Moji sinovi koji žive u Beču ne žele da se bave ugostiteljstvom, a ja nemam više godina za to. Ne mogu ja da sjedim svaku noć do zore i da se borim sa budalama. Ta diskoteka je radila dobro, ali onda su počeli da skaču troškovi, pa osoblje, a kao što rekoh, to nema kome da ostavim, mislim nema ko da nastavi tim da se bavi.

Da li Vas je tokom rada diskoteke neko od kolega izradio, i ko je imao najbolju, a ko najlošiju posjetu?

-Da, me je neko prevario, nije. Samo jednom Jašar nije gostovao jer, kao, nije imao harmonikaša. Rahmetli Sinan Sakić je oborio rekord, a poslije njega Dragana Mirković. Najslabije je prošla ona Maya Berović, na čiji nastup nije došao ni jedan čovjek. Meni nezgodno bilo. Međutim, ja nikoga nisam plaćao, svi su „išli na ulaz“, a i zbog toga im mnogo hvala.

S obzirom da ste najveća „sveznalica“ na estradi, znate mnogo toga, a posebno šta se dešavalo iza kulisa, da se malo podsjetite na druženje sa Džejom Ramadanovskim?

-Prije svega da kažem da uskoro treba da uđem u studio i započnem sa snimanjem jedne pjesme o Džeju, a koju sam dobio od jednog kompozitora iz Srbije. On je isključivo zahtjevao da tu pjesmu otpjevam upravo ja. Kada sam svojevremeno imao svoje solističke koncerte širom nekadašnje Jugoslavije, rahmetli Džej i jedna mlada pjevačica iz Bosne, Vasvija, bili su mi gosti. Jednom poslije koncerta, kaže on meni: „Koji sam ja idiot. Ja skačem po ovoj bini kao kakvo majmunče, a ti samo digneš ruku i svi vrište“. Sjećam se, kada smo se jednom sreli u Australiji, a tamo su skoro svi njegovi sa Dorćola, Romi. Ja, mu kažem kako mi treba jedan dobar fotoaparat Nikon, a on meni odgovara kako ću ga već sutra dobiti. I zaista sutradan mi donosi jedan od najskupljih Nikonovih aparata tada, mislim da je koštao nekoliko hiljada dolara. Pitam ja koliko košta, a on meni kaže: „Ma ništa bre, to te Džej časti“. A, nakon par sati donio mi je i jedno biciklo u vrijednosti od 1000 dolara na poklon. Onda je taj njegov neki prijatelj sve to spakovao, i aparat i biciklo, donio mi na aerodrom, i ja sam sve to bez ikakvih problema donio u Austriju.

Sigurno tu nije kraj priče o Džeju?

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku-Ma ne nije. Jednom ja pjevam u Americi, povelika dvorana, puna ljudi. Kada ja vidim ide Džej ljulja se, i ja ga najavim. Odmah on uze mikrofon, počeše ljudi da mu daju novac, a kada je završio, prilazi mi i kaže: „Kako, si bre znao da sam švorc, nisam imao za hljeba u džepu“? Onda sam mu i ja dao nešto od sebe da se „popravi“.

Džej me zvao babom

Kako se izjašnjavao po vjerskoj osnovi?

-Niko nije znao da je Musliman, svi su mislili da je Srbin. Po pitanju vjere meni su uvijek obraćao. Jednom smo bili zajedno kada smo radili jedan intervju, i novinar ga pita, zbog čega se ne prekrsti i postane pravoslavac, a njemu Džej odgovori punih usta: „ Moja majka i otac su umrli kao Muslimani, pa ću i ja tako. A, što ti ne pređeš na Islam, pa da ja i ti zajedno idemo u džamiju“. On je mene zvao babom. Kada je operisao srce u Beču, ja sam bio, slobodno mogu reći, jedini koji ga je obilazio.

Radi se o operaciji pri kojoj mu je pomogla Dragana Mirković?

-Ma, kakva Dragana. Džej je bio prijavljen i radno, zdravstveno i penziono u Beču. Imao je kompletne papire. Kao austrijskom osiguraniku nije mu bila potrebna ničija pomoć za operaciju. Kada se razveo, živio je u Austriji sa jednom ženom, tu se i vjenčao, dobio je i penziju. Sve je to sada prenapuhano nakon njegove smrti, kao svi mu valjali, pomagali. Sve čista laž i foliranje. On je veoma dobro znao ko mu je ubio brata, a ubio ga je najveći ratni zločinac tokom rata u BiH. Jeste da mu je brat bio dio mafije i podzemlja, ali ubije ga neko, kome je Džej morao da pjeva na svadbi. Tada je on meni govorio, da sve zna, ali mora dalje da živi.

Ko po Vama danas u ova teška vremena zaista ima novca na estradi?

-Ma, ima ona lukava Brena, ona je sav svoj život programirala da samo grabi i da ima. Ali, neka, sada se pokazalo ispravnim. Sve ostao je puklo.

Samo je Vera Matović bila bez afera

Često ste u intervjuima znali podosta toga reći i pjevačicama na estradi, ima li neka o kojoj ne možete ništa ružno reći?

-Pazi, ja i kada sam govorio sve je to bila istina, ništa nisam slagao. Jedino za koga bi mogao da garantujem da je karijeru gradila bez ikakvih afera je Vera Matović. Živjela je, radila i putovala sa suprugom. Oni su bili porodični ljudi, gradili karijeru i stvarali porodicu. Ako, nije pomogla nikada nikom, nije ni odmogla. A, ove sve ostale su bile pjevačice i prodavačice. Znam ih toliko koje su njihovi tadašnji frajeri izbacivali iz automobila, pa one bose hodale po kiši, a oni za njima lagano sa automobilom.

Razgovarao: Bato ŠIŠIĆ

Comments

Leave a Reply

Loading…

0

What do you think?

YU Grupa Crni Leptir cover – smijesno

ĐANI NE ŠTEDI NIKOGA: Mitar Mirić je budala, a Saša Popović je uzeo pare i boli ga uho