in

Kemal Baysak – čovjek koji je nosio BiH u duši

Slatka-Tajna.Eu

U Izmiru u Turskoj 07. januara 2021. godine prestalo je da kuca plemenito srce Kemala Baysaka, počasnog bh. konzula u Turskoj. Baysak je sarađivao sa BiH Svjetskim savezom dijaspore, a više puta je dolazio u Švedsku i imao plodne veze sa Savezom bh. udruženja u Švedskoj.

Od posljedica zaraze koronavirusom u 88. godini preminuo je počasni konzul Bosne i Hercegovine u Turskoj Kemal Baysak, javila je turska Anadolija. Baysak je preminuo 07. januara 2020. godine u bolnici u Izmiru, a poruke sućuti uputili su ili na društvenim mrežama objavili brojni privrednici, političari i predstavnici nevladinih organizacija iz Turske i šire. Bivši načelnik turske općine Karsiyaka Baysak je bio ugledni biznismen iz Izmira koji je tri decenije bio član Privredne komore Egejske regije (EBSO), piše Anadolija.

Kemal Baysak je inače porijeklom iz Bosne i Hercegovine, iz Ljubinja. Bio je osnivač i počasni predsjednik Federacije udruženja kulture Turske i BiH. Njegova je porodica u Tursku emigrirala odmah nakon Berlinskog kongresa 1878. godine. Baysak je četvrta generacije porodice Grebo, a premda nikad nije živio u Bosni i Hercegovini, dobro je govorio bosanski jezik.

Baysak je često posjećivao BiH i bio pokretač brojnih projekata i inicijativa pomoći zemlji njegovog porijekla. U BiH je dovodio brojne investitore i predstavnike privrednih udruženja iz Turske i šire, a počasni je građanin Sarajeva, Bihaća i Goražda, piše Anadolija.

Ahmet Kemal Baysak je često naglašavao da mu je bila čast što je počasni konzul Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj. Posao počasnog konzula Baysak je obavljao više nego uspješno, dušom i srcem. Baysak je putovao je po svijetu i često bio među predstavnicima bh. dijaspore i veoma sadržajno surađivao sa Svjetskim savezom dijaspore, šireći ideje održanja Bosne i Hercegovine i pružanja pomoći BiH od strane dijaspore, radi njenog daljeg razvoja.

Kemal Baysak je više puta boravio i u nordijskim zemljama, posebno Švedskoj, te uspostavio veoma prisne kontakte sa Savezom bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj, čiji su predstavnici jako cijenili Baysakovu pomoć i njegovo šire djelovanje kao počasnog konzula, čovjeka koji je nosio Bosnu i Hercegovinu u duši. Predstavnici Saveza bh. udruženja u Švedskoj više su puta boravili u Turskoj baš u organizaciji Kemala Baysaka.

Na sastanku Svjetskog saveza dijaspore u Malmöu 17. marta 2007. godine, kada je predsjednica bila Senada Softić (Australija), a domaćin bh. udruuženje „Bosanska krajina“, bio sam kao novinar zadužen da budem i voditelj okruglog stola o „Položaju bh. dijaspore u svijetu“, kojem je prisustvovao i uzeo učešća u radu bh. počasni konzul u Turskoj Kemal Baysak, kazavši:

– Bosna i Hercegovina je vječna i ne smijemo dopustiti da je unište oni koji su pokrenuli agresiju, trebamo joj pomoći snažno kao dijaspora, svim mogućim načinima, u čemu trebamo biti ujedinjeni.

Baysak je dao pečat tom sastanku Svjetskog saveza dijaspore. Neposredan, jednostavan, sa dosta dobrim i tečnim bosanskim jezikom, govorio je tako da je svima davao snagu da se izdrži i pomogne BiH na njenom putu oporavka nakon strašne četverogodišnje agresije. Baysaku u čast napravljen je i prijem sa svečanom večerom u bh. udruženju „Bosanska krajina“,  20. marta 2007. godine, kada je on uručio više specijalnih zahvalnica/povelja/priznanja najuspješnijim članovima i Savezu bh. udruženja u Švedskoj, koju je lično primio i tadašnji predsjednik Bakir Prlja, sa tekstom: „Turkye Bosna Hersek Kultur Dernekleri Federasyonu“ – na podlozi povelje su turska i bosanskohercegovačka zastava, sa mostarskim Starim mostom i grbom BiH sa zlatnim ljiljanima!

Imao sam priliku da tada kao novinar Bosanske pošte intervjuišem Kemala Baysaka, koji je u intervjuu bio pun hvale za BiH, kao zemlju svog porijekla, ističući sve vrijeme značaj bh. dijaspore u svijetu i potrebu njene još bolje organizacije za pomoć kroz različite projekte. Baysak me oduševio jedostavnošću, otvorenošću i iskrenošću i oduševio me kao novinara iskazanom ljubavlju za BiH – od njega je zaista vrijedilo učiti kako se voli rodna gruda. Na svečanosti u „Bosanskoj krajini“ lično sam dobio zahvalnicu od Kemala Baysaka, koja mi je jedna od ljepših uspomena. Nažalost, nisam uspio otići u Tursku na njegov lični poziv, što mi je ako ništa ostalo kao lijepo sjećanje na čovjeka ljudinu!

Impresije o susretima sa Kemalom Baysakom iznose Meho Kapo, Smajo Murguz i Bakir Prlja:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Meho Kapo: Rastanci sa takvim ljudima su teški

– Rastanci sa ljudima, sa kojima osjećaš isto, doista posebno teško padaju. Desetak godina drugovanja i suradnje sa Ahmet Kemal Baysakom, susreti u Västeråsu, Izmiru, Sarajevu i Oslu, bez obzira na intenzitet, više su nego dovoljni da se shvati koliko su i čast i bogatstvo imati takvog čovjeka u svojoj blizini. Razlog naših susreta je bila BiH, kroz saradnju Saveza bh. udruženja u Švedskoj i Svjetskog saveza dijaspore BiH, u kojoj je Baysak, djelovao svim svojim bićem. Lično osjećam veliku zahvalnost na tome što sam imao priliku da se sretnem sa čovjekom sa toliko ljubavi prema BiH. Ljubavi koju ničim nije krio i koju ju nesebično, sa posebnom sjetom zbog njene sudbine, pokazivao i dijelio sa svima. Uz tu ljubav prema BiH, pokazivao je i sve ono dobro što se od ljudine bosanske, kakav je bio, samo i moglo očekivati. Posebno je plijenio njegov blagi insanski osmijeh i toplina koju je oko sebe širio, nikog ne ostavljajući ravnodušnim, što je i mene učinilo boljim. Ostalo je mnogo neispisanih stranica iza Baysaka za koje smatram da ih je nama u amanet ostavio, da ih nastavimo ispisivati istom energijom i ljubavlju prema BiH, a na dobro svih njenih građana. Bio mi je inspirator, čije ću ideje nastaviti, prenoseći i na druge sve dobro koje nam je ostavio kao naslijeđe i obavezu!

Bakir Prlja: Urezao dubok trag bh. građanima u Švedskoj

– Kemal Baysak je bio posebna ličnost, koja je svima nama ostala u dubokom sjećanju ovdje u Švedskoj. Bilo je to prije 13 godina 2007. godine, u Malmöu, kada je održan susret Svjetskog saveza dijaspore BiH. Dodijelio mi je plaketu kao predsjedniku Saveza bh. udruženja u Švedskoj, kao i cijeloj organizaciji. Meni je bilo čudno da se zahvaljuje nama jer je bilo normalno da se angažujemo za svoju domovinu. Međutim u razgovoru sa njim sam shvatio da se on angažovao za BiH puno duže i puno više od nas i da je cijeli svoj život posvetio afirmaciji BiH u svijetu i stvaranju mostova između BiH i Turske. To je bilo važno i neprocjenjivo. Hvala mu na tome i neka mu je veliki rahmet.

Smajo Murguz:

– Baysakaovu smrt sam doživio uistinu kao gubitak najrođenijeg člana familije. Imao sam čast i privilegiju družiti se sa Kemalom u raznim prilikama i doživljavao sam ga kao osobu koja je prije svega voljela čovjeka. Koliko je samo pažnje i ljubavi poklanjao svima nama sa kojima se družio. Bio je pun energije i ponosan na svoju BiH, kao i na svoj Izmir. Ništa mu nije bilo teško. Na svaki naš susret u okviru SSD BiH, ma gdje bio, donosio bi suhe smokve i orahe iz Izmira i s ponosom napominjao da su izmirske smokve najbolje na svijetu. Često bi rekao ovako: ”Ja sam rođen u jednom selu kod Ljubinja, od familije Grebo, a samo preko brda rodio se Smajo”. Nek je vječni rahmet njegovoj plemenitoj duši.

BHRF

Preuzeto: MojaBiH


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Novi predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH Marco Trevisan / Bljesak.info

Sir od mlijeka posebnih krava