in

Azijsko-pacifičke zemlje formirale najveći trgovinski savez na svijetu

Slatka-Tajna.Eu
Vietnam’s Prime Minister Nguyen Xuan Phuc is pictured on the screen (R) as he addresses his counterparts during the 4th Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) Summit at the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) summit being held online in Hanoi on November 15, 2020. (Photo by Nhac NGUYEN / AFP)

Petnaest azijsko-pacifičkih država danas je formiralo najveći trgovinski savez na svijetu, pod okriljem Kine i bez učešća Sjedinjenih Američkih Država koje su napustile pregovore o ovom udruživanju.

Potpisivanje Sveobuhvatnog regionalnog ekonomskog partnerstva (RCEP) na sastanku u Hanoju dogodilo se tri godine nakon propasti Transpacifičkog trgovinskog sporazuma (TTP) iz kojeg je odlazeći američki predsjednik Donald Trump izašao već prvog dana svog mandata, a koji bi, da je stupio na snagu, obuhvatio gotovo trećinu svjetske trgovinske razmjene.

RCEP bi sada mogao dodatno učvrstiti utjecaj Kine u Aziji, dajući joj bolji položaj da oblikuje trgovinska pravila regije. Potpisalo ga je deset članica Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN), poput Malezije, Filipina, Indonezije i Vijetnama, te Australija, Kina, Japan, Novi Zeland i Južna Koreja.

Dogovor je značajan jer su rivalske regionalne ekonomije – Kina, Japan i Južna Koreja, prvi put dio zajedničkog trgovinskog sporazuma. Indija se povukla iz dogovora 2019. godine.

Sporazum je potpisan virtuelno, na sastanku na vrhu ASEAN-a na kojem se razgovaralo o tenzijama na Južnom kineskom moru i planovima o ekonomskom oporavku nakon pandemije korona virusa. Cilj sporazuma, o kojem se pregovaralo duže od decenije, jeste da se u narednim godinama postepeno smanjuju carine, a neke se ukidaju odmah.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










RCEP će obuhvatiti 30 posto svjetske ekonomije, isti postotak svjetskog stanovništva, te će se odnositi na 2,2 milijarde potrošača, objavio je Vijetnam, domaćin susreta.

Sporazum stupa na snagu kad ga ratificira dovoljan broj država unutar iduće dvije godine.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

HIT IZJAVA MILICE TODOROVIĆ U SCENIRANJU! Petar je moj promašaj, više je bio s konjima nego sa mnom!

Objavljeni prvi preliminirani rezultati za načelnike općina