in

Evropska tržišta rastu treći uzastopni dan

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto, pa je od početka sedmice na dobitku više od pet posto i kreće se na najvišim razinama u osam mjeseci.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,25 posto, na 6.313 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 posto, na 13.211 bodova, a pariški CAC 0,30 posto, na 5.435 bodova. Evropske berze rastu od ponedjeljka, kada su američki Pfizer i njemačka kompanija BioNTech objavili da je njihovo eksperimentalno cjepivo protiv covida-19 efikasno 90 posto.

I jutros su, kao i prethodnih dana, najviše porasle cijene dionica u bankarskom i turističkom sektoru, koji su zbog širenja koronavirusa posljednjih mjeseci bili pod pritiskom. S druge strane, nastavljen je pad tehnološkog sektora, koji je za vrijeme koronakrize predvodio rastom, jer je imao najviše koristi od restriktivnih mjera protiv koronavirusa i rada ljudi od kuće.

Zbog optimizma u vezi cjepiva, jutros su vijesti o daljnjem širenju koronavirusa u Evropi, gdje je broj umrlih premašio 300.000, i SAD-u, gdje je dnevno više od 100.000 novozaraženih, u drugom planu. Investitori će danas pažljivo pratiti i govor predsjednice Evropske centralne banke Christine Lagarde o ekonomskim izgledima i mogućnostima daljnjih poticaja.

I na azijskim berzama su cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,4 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu od januara 2018. Na Tokijskoj berzi, je pak, Nikkei indeks skočio 1,8 posto, na 25.349 bodova, novu najvišu razinu u 29 godina.

Report

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Uroš Živković nakon skandala: Imam puno prijatelja islamske vjeroispovijesti, otpjevao sam tu pjesmu…

“Nošenje maski i držanje fizičke distance još najmanje godinu dana”