in

Pobjeda Huaweija: Švedski sud suspendirao odluku o blokadi kineskog diva

Zbog odluke suda, Švedska pošta i lokalno telekomunikacijsko tijelo PTS morali su odgoditi aukciju frekvencija, koja bi se trebala održati danas, javlja francuska novinska agencija AFP.

20. oktobra, kada je PTS zabranio Huaweiju učestvovanje u uspostavi 5G mreže, PTS je napisao da moraju osigurati održavanje švedske sigurnosti u skladu s novim zakonodavstvom. Sud PTS-a sada mu je naložio da pruži dodatna obrazloženja zabrane.

Huawei je u međuvremenu istaknuo da takav argument nema pravnu osnovu. Dodali su kako bi odluka PTS-a kojom se švedskim firmama zabranjuje kupnja opreme Huawei, a istodobno se mora ukloniti već instalirana oprema kineskog proizvođača, nanijeti nepopravljivu štetu kompaniji.

Švedska se na zabranu odlučila nakon što su SAD pojačale pritisak na savezničke zemlje da povuku Huawei iz svoje telekomunikacijske infrastrukture. U Washingtonu tvrde da Peking koristi Huaweijevu opremu za špijunažu, što i Kina i Huawei žestoko poriču.

Nakon Velike Britanije, Švedska je bila druga zemlja u Evropi i prva u EU koja se odlučila za zabranu. Švedski Ericsson i finska Nokia najveći su Huaweijevi konkurenti u isporuci mrežne opreme 5G.

Report

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

I OČUH ANDREJ JOJ ISPUNJAVA ŽELJE! Trudna Luna otkrila šta je jako poželjela, a Atijas joj je odmah stvorio

Evropska komisija i pravosudne reforme