in

‘NOSILA TI DRINA STO MUDŽAHEDINA…’: Horor u Srebrenici, za vrijeme crkvene slave odjekivale pjesme koje slave zločin… (VIDEO)

„Ne volim te, Alija
Zato što si balija

Nosila ti Drina sto mudžahedina
Svaki dan…“

Ova se pjesma ponovo čula u Srebrenici, bosanskohercegovačkom gradu koji je sinonim stradanja i genocida, ne samo u BiH, već u cijelom svijetu. Ono što je posebno tužno jeste da se ova pjesma uživo pjevala u krugu pravoslavne crkve, tokom slave.

U julu 1995. godine izvršen je jedan najvećih zločina u novijoj historiji – genocid u Srebrenici, koji je izvela Vojska Republike Srpske, pod komandom generala Ratka Mladića.

Ubijeno je više od 8.000 ljudi, a hiljade se i dalje vode kao nestali.

Niko srebreničke Bošnjake ne sluša

Kako navodi sagovornik “Al Jazeere” Damir ef. Peštalić, ovo nije prvi put da su se pjesme koje slave zločin, ubistvo, tragediju Bosne i Hercegovine, čuju 14. oktobra u Srebrenici. Tako je bilo i proteklih godina, kada se, ako se prisjetimo, slavila „slava Opštine Srebrenica“.

„Ovo je zločin u nizu, a naročito je tako u posljednje četiri godine, otkako su na vlasti ove strukture. Veličanje fašizma i nacionalizma, ubistva i zločina, sve što je u normalnim državama zabranjeno, u Srebrenici se dešava i koristi se, jer nema zakona. Još je veća žalost što se to dešava kod crkve i u organizaciji Crkve. Kao što rekoh, oni to rade godinama, a naglašeno je posebno u posljednje četiri“, kaže Peštalić.

Uznemiren, ali i staložen, govori kako srebrenički Bošnjaci „nisu navikli na ovo, ali slabije reagiramo, jer nas niko ne sluša“.

„Evo i sad, dok pričamo, policija gore obilazi stanje, možda se i oni vesele… Ovo je stanje koje bi trebalo biti alarmantno kad je Srebrenica u pitanju, jer je ovdje počinjen genocid. Nijedan nivo vlasti ne reaguje, vlasti u RS-u ne reaguju… Mi sad svakog momenta očekujemo da dođe neko pijan, ne d’o Bog nešto gore uradi pa da se nešto reaguje.“

Peštalić, poznat po porukama saradnje i suživota iz Srebrenice, govori kako posebno boli da godinama nema nikakvih reakcija iako oni pozivaju, upozoravaju, šalju snimke…

„Nemamo mi zaista ništa protiv obilježavanja na dostojanstven način, kamo sreće da se normalno okupljamo ispred crkve i džamije kada su neke svetkovine. Ovo treba da zabrinjava cijelu Bosnu i Hercegovinu i da se ne čeka neka ozbiljnija stvar.

Slušamo načelnika Mladena Grujića svaki dan, koji govori o zajedničkom životu, kako je napravio neke rezultate, a ovo se dešava i niko ne reaguje… ‘Naš’ načelnik je trebao naći rješenje za ovo, istaći kako je ovo loše djelo i da to zabrani, ali ne… Ovo je javni skup, to ne radi, političke strukture su gore [kod crkve] i to je naravno što se nešto planira, namjerno radi, jer žele nas da uznemire. Meni je drago da ima normalnih Srba u gradu kojima to smeta…

Bez reakcija

Čovjek ne može da vjeruje da se u mjestu genocida dešavaju ove stvari, na koje ni međunarodna zajednica ne reaguje”, govori sagovornik.

„Zamislite, OSCE je odmah ispod crkve, nikad nisu reagirali, ni međunarodna zajednica. Imamo i vlast koja nikad nije reagovala, niko ne reaguje. Čovjek se pita da li je normalno da živim sa troje djece i ženom 100 metara od crkve, da se pita kako je majkama koje traže kosti svoje djece ili onima koje su ih ukopale ovdje.“

loading…


Report

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MLAĐE JE SLAĐE: Otkriveno ko je muškarac sa kojim ljubila Nataša Bekvalac

Oko 200.000 KM za podršku zapošljavanju u TK