in

Predstavljen Vodič za freelancere i honorarne suradnike

Slatka-Tajna.Eu

Autor:

  prije 1 sat

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) predstavio je Vodič za freelancere i honorarne suradnike u medijima, naglašavajući potrebu granskog kolektivnog ugovora kao jednog od ključnih koraka za zaštitu njihovih socijalnih i radnih prava.

– Prvi kontakti s kolegama iz drugih sindikata poput Sindikata grafičara, kao i s ministricom kulture i medija Ninom Obuljenom Koržinek već su ostvareni i postoji zajednički interes da se ti pregovori pokrenu, istaknula je predsjednica SNH-a Maja Sever na predstavljanju Vodiča u Novinarskom domu.

Predsjednik Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Darije Hanzalek naglasio je kako se taj sindikat otvara medijskim djelatnicima te da bi u suradnji sa Sindikatom novinara podružnica koja se tiče honoraraca bila dobrodošla.

– Honorarci su velik izazov, moje je osobno mišljenje da se prvo pokuša prepoznati one koji stvarno žele biti honorarci i oni koji su prisiljeni biti honorarci. Bojim se da je u našoj situaciji prevelik broj radnika natjeran da budu honorarci. Njih treba vratiti u radni odnos, izjavio je Hanzalek Hini.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Novinarka Andrea Milat upozorila je na zamke RPO odnosa na koji su se svojevremeno odlučili ili bili prisiljeni uzeti brojni novinari, ali i na honorarni angažman na koji su ih prisilili poslodavci, a ima obilježja utuživog prikrivenog radnog odnosa.

O europskim iskustvima sindikalnog organiziranja novinara i borbe za njihova prava govorili su Becky Wright, izvršna direktorica britanskog Unions 21, te Pablo Aiquela, predstavnik Europske federacije novinara.

Predstavljanje Vodiča organizirano je u suradnji sa Zakladom Freidrich Ebert za Hrvatsku i Sloveniju, a voditeljica ureda Zaklade Türkan Karakurt naglasila je iznimnu važnost uređenog statusa novinara, što je u javnom interesu svake zemlje članice Europske unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

JADRANKI BARJAKTAROVIĆ NAČISTO PUKLA MUZIČKA KARIJERA, MOLI MENADŽERE DA JOJ NAĐU TEZGU:Pući će mi glas od STRESA

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pala deseti mjesec uzastopno