in

Neizvjesni izbori u SDP-u, tijesna borba Kolara i Ostojića za drugi krug

Slatka-Tajna.Eu

Obrađeno je 70 posto glasova na izborima u SDP-u. Na glasovanje je izašlo 76 posto birača, a najviše glasova za predsjednika stranke dobio je Peđa Grbin – 43 posto, objavio je Stjepan Mikulandrić na konferenciji za novinare u središnjici SDP-a na Iblerovom trgu. Konačni rezultati očekuju se sutra u 11 sati.

Na konferenciji je rečeno kako je vrlo tijesan rezultat između drugog i trećeg kandidata. Željko Kolar osvojio je 22 posto, a Ranko Ostojić 19 posto. Razlika u glasovima između njih dvojice iznosi 208. Tijesno je na nekoliko biračkih mjesta. Možda dođe i do obrata. Kasno ćemo saznati tko je kandidat za drugo mjesto, kazao je Stjepan Mikulandrić. Mirela Ahmetović osvojila je 15,4, a Marino Percan 0,5 posto glasova stranačkih kolega.

Ostojić: SDP je sačuvao svoje srce

– Razlika je od 200 glasova. Ne zna se tko će u drugi krug i hoće li ga uopće biti. Moram kazati da ste vidjeli kako juriša SDP-ovac. Svi oni koji misle reći da netko nije uspio – ja mogu reći da sam potpuno uspio. Zasigurno nećemo postati Bandić ili SDP 365, a možda sad snimate potpredsjednika stranke i sigurno člana Predsjedništva, kazao je Ranko Ostojić. Ostajem u SDP-u i borit ću se protiv onih koji trguju. Samo pogledajte gospodina Kotora u Splitu, koji će biti. To su ‘jednokunaši. SDP je sačuvao svoje srce i to je meni najvažnije, zaključio Ostojić i čestitao Grbinu i svim protukandidatima na izborima za predsjednika stranke.  

Kolar: Ljudima je stalo do SDP-a

Željko Kolar poručio je kako postoji mogučnost da se stvari okrenu. Njemu je najvažnije, a to je vidio i na terenu – da je ljudima stalo do SDP-a. Tad postoji i mogućnost da stranku počnemo dizati. Smatra kako su svi kandidati koji su u svojim mjestima pobijedili – pobijedili zasluženo i da su SDP-ovci koji su glasovali, sami tako odlučili. 

Za Bernardićeva nasljednika natjecali su se saborska zastupnica i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, saborski zastupnik i potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, pulski SDP-ovac Marino Percan i predsjednik SDP-a Splitsko-dalmatinske županije Ranko Ostojić.

Prema neslužbenim rezultatima, nakon obrade preko 63 posto glasačkih listića u Predsjedništvo SDP-a SDP-ovci su izabrali sve pristaše Peđe Grbina. Najviše glasova dobila je Biljana Borzan, zatim Sabina Glasovac, Siniša Hajdaš Dončić, Ivan Račan te  Ranko Ostojić.

➡️ Završnica predizborne utrke u SDP-u

Na komentar da u utrci vodi Peđa Grbin v.d. predsjednika SDP-a Zlatko Komadina kazao je da treba sačekati konačne rezultate i da nije na njemu da prejudicira rezultate. “U SDP-u sam posvetio 30 godina pa mogu i još sedam dana. Ako je tako kao što vi govorite – onda ide drugi krug”, odgovorio je na inzistiranje Tatjane Munižabe. Odgovornost za stanje u SDP-u, smatra Komadina moraju snositi svi. Međutim, smatra – nema takve katastrofe kakvu mnogi prikazuju. Od novog vodstva očekuje da se ne bavi prošlošću, a on se kaže uvijek vodio motom “Misli globalno, djeluj lokalno”.

Izborna mjesta otvorena su u sedam sati i glasalo se do 19 sati. Svi članovi koji u skladu sa Statutom SDP-a imaju pravo glasa, birali su sva tijela stranke prema načelu “jedan član, jedan glas”. Prije objave službenih rezultata, pojedini članovi objavljivali su rezultate iz svojih lokalnih organizacija. Siniša Hajdaš Dončić izjavio je kako smatra da će u drugi krug ići Peđa Grbin i Željko Kolar, a da je njegov izbor Grbin.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










E vo što su jutros rekli predsjednički kandidati, ali i drugi članovi stranke:

U utrci je petero kandidata, a za pobjedu se navodno ne biraju sredstva. Spominju se šalabahteri s imenima onih za koje bi trebalo glasovati.  To je jedan dosta podmukli način stranačkog djelovanja. I šalabahteri i ovi frizirani šalabahteri. Ako netko ima svoj stav, neka se potpiše na papir, poručio je Arsen Bauk.

➡️ Sučeljavanje u Otvorenom: SDP je u krizi, tko će postati novi predsjednik?

Podsjetimo, Davor Bernardić se uslijed izbornog poraza na parlamentarnim izborima u srpnju povukao s čelnog mjesta u stranci. Na 286 izbornih mjesta u šest SDP-ovih područnih jedinica za novog lidera glasa oko 12.000 članica i članova s pravom glasa od ukupno nešto više od 32.000 članova stranke.
Naime, prema stranačkim izbornim pravilima, izborima mogu pristupiti samo članovi s podmirenom članarinom.

Analize favoriziraju Kolara i Grbina

Političke i medijske analize u predsjedničkoj utrci favoriziraju Kolara i Grbina, pri čemu se Kolara apostrofira kao eksponenta Bernardiću bliske struje u stranci, dok se Grbina smatra kandidatom kritičara Bernardićeva načina vođenja stranke i ekipe kojom je bio okružen u svom mandatu.

Osim predsjednika, članstvo će po principu “jedan član – jedan glas” bira i 17 članova Predsjedništva, od kojih će četvero potpredsjednika postati oni koji dobiju najviše glasova na izborima, te 103 članice i članova Glavnog odbora stranke, koji je najviše tijelo između dviju konvencija.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

KĆERKA ĐOLETA I SLAĐE IZBACILA BUJNO POPRSJE: Silvija nikad provokativnija

Konferencija o Platformi za nisko-karbonski urbani razvoj USK