in

Nešto nije posloženo kako treba

Slatka-Tajna.Eu

Ako nam svaka istraga na kraju bude probijena, onda to upućuje na to da nešto unutar institucija koje se time bave nije posloženo kako treba, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković danas u emisiji “S Markova trga” na Hrvatskom radiju komentirajući probijanje mjera u aferi “Janaf”.

Jandroković je podsjetio da se slično dogodilo u slučaju afera “SMS” i “Vjetroelektrane”.

Mjesec dana istražnog zatvora za 10 osumnjičenika
Odvjetnik Miljević o provođenju istrage u aferi Janaf

– To nije dobro i očekujem od mjerodavnih državnih institucija da utvrde što se dogodilo i da pronađu krivce. Jer ako nam svaka istraga na kraju bude probijena, onda to upućuje na to da nešto unutar institucija koje se time bave nije posloženo kako treba, rekao je Jandroković.

Komentirajući izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao da je s uhićenjima trebalo početi i ranije, Jandroković je rekao da Milanović prkosi odlukama Stožera civilne zaštite kad je riječ o epidemiji, a sada komentira i istragu i nudi svoja rješenja. Dodao je da bi mnogo bolja poruka bila da državni vrh da jasnu i nedvosmislenu potporu institucijama koje se time bave.

– Kad je trebalo nekoga uhititi, to zaista nije moj posao, a nije ni posao predsjednika Republike, poručio je Jandroković.

Tri zastupnika već su u petak ostala bez imuniteta. Na pitanje je li to loš početak, Jandroković odgovara – ovisi s koje strane gledate. Nije dobro da izabrani od strane naroda dođu u tu vrstu problema, ali to je i pokazatelj da država funkcionira, da nema nedodirljivih, rekao je.

O Barišićevoj sudbini u HDZ-u

Na pitanje o stranačkoj sudbini Dražena Barišića, HDZ-ova gradonačelnika Velike Gorice uhićenog u aferi, odgovorio je da će pratiti razvoj situacije.

– Vidjet ćemo kako će se razvijati situacija s kolegom Barišićem. U ovom trenutku logična je razina suspenzija članstva, imamo odredbu u Statutu da, kad se netko nađe u takvoj situaciji, možemo suspendirati članstvo do završetka istrage ili cijelog postupka, rekao je Jandroković, dodavši da nije uvijek lako odlučiti po nekoj špranci.

Poručio je da sva djela imaju svoje ime i prezime, kako onih u biznisu, tako i u politici, te da je veoma bitno da se ne generalizira. Istaknuo je da u ovom slučaju samo jedan od aktera dolazi iz HDZ-a, a prvi dan, dodao je, ponovno je bačeno svjetlo uglavnom samo na Vladu i tu stranku.

– Kada pogledamo da su akteri i iz drugih političkih stranaka, danas izlaze i novinski tekstovi – iako se ne volim u ovakvim situacijama pozivati na medije, ali vidi se da su protagonisti i iz nekih drugih političkih opcija, spominje se čak tu i predsjednik Republike, rekao je Jandroković.

O pravosuđu

Jandroković je rekao da su očito i policija, i DORH i USKOK napravili svoj dio posla, a sad je na pravosuđu da zaista utvrdi što se dogodilo i sankcionira one koji su prekršili zakon.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– To je zadaća pravosuđa. Ja sam u zakonodavnoj vlasti, postoji trodioba vlasti, rekao je Jandroković, i dodao:

– Čini mi se da zakonodavni okvir nije loš i da se mnogo toga može napraviti, ali činjenica je da neki procesi traju jako dugo, da nekad postoje neke odluke koje je teško zdravorazumski objasniti i upravo iz tog razloga Vlada i najavljuje promjene i donošenje novog plana za borbu protiv korupcije.

O Stožeru i radu nedjeljom

Na pitanje koliko su prihvatljivi prijedlozi da Vlada Saboru podnosi izvješća o radu Stožera civilne zaštite, odgovorio je da o tome treba razgovarati.

– Nisam a priori protiv toga, rekao je Jandroković.

– Ako se dogovorimo, ne vidim nikakva razloga da s vremena na vrijeme Vlada Saboru ne predstavi izvješće o tome kako radi Stožer, dodao je.

Vlada i dalje za neradnu nedjelju, ovaj tjedan razgovori sa sindikatima

Jandroković je komentirao i rad nedjeljom rekavši da treba naći balans između prava na rad, ali i prava na odmor i neradnu nedjelju. Dodao je da je njegovo mišljenje kako bi trebale raditi samo službe koje su nužne i, uz eventualno neke iznimke, osigurati da ljudi taj dan mogu provesti s obitelji.

Crvena zvijezda u Rijeci “promašena”

Instalaciju crvene zvijezde postavljene na neboderu u Rijeci u sklopu Europske prijestolnice kulture nazvao je promašenom i rekao da ne razumije ljude koji se 30 godina nakon pada komunizma, “sustava koji je osuđen, koji se pokazao i ekonomski neodrživim, koji je kršio ljudska prava, ubijao protivnike”, crvenom zvijezdom bune protiv pojava koje postoje u hrvatskom društvu.

– Što se tiče politike, to je meni jedna plitka politička provokacija, a što se tiče umjetnosti niti mi je to kreativno, niti maštovito niti zabavno, rekao je Jandroković.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Elvedin Elo Muhić, jedan od rijetkih muzičara koji uredno plaća sve poreze: Od pjevača smo diskriminirani – Ekspanzija.com

Trend kriznog ulaganja u zlato i kriptovalute stigao i do BiH