in

Dan kada je teniska loptica pogodila sudiju koji je kasnije preminuo

Slatka-Tajna.Eu

Na današnji dan 1983. u finalu juniorskog US Opena, 17-godišnji Stefan Edberg servirao je u meču protiv Simona Jula.

Šveđanin je opalio as, a loptica se od terena odbila u prepone linijskog sudije Dika Verthajma (61), koji se od šoka i boli onesviješten srušio na tlo te glavom udario u beton Flushing Meadowsa.

Nikada više nije došao svijesti. Umro je pet dana kasnije u bolnici, a kao uzrok smrti naveden je izliv krvi u mozak.

Pretpostavlja se da je Verthajm, koji je s 40 godina preživio srčani udar te prebolio više bolesti srca i krvnih žila, pretrpio srčani udar kada ga je pogodila loptica i da je tako umro, a ne zbog udarca glavom u pod koji je uslijedio.

Porodica preminulog sudije tužila je Američki teniski savez tražeći odštetu od 2,25 miliona dolara. Dobila je 165 hiljada dolara, ali je Vrhovni sud države Njujork poništio tu presudu uz obrazloženje da smrt nije krivica organizatora.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Edberg, koji je plačući gledao kako se sudiji ukazuje pomoć, nakon toga je pobijedio u finalu i tako postao jedini junior koji je u istoj godini osvojio sva četiri Gren Slema. Kasnije je postao najbolji teniser svijeta te osvajač šest seniorskih Gren Slemova. Nikada nije želio da govori o tragediji.

ITF je nakon smrti linijskog sudije promijenio pravila i oni više ne sjede u stolicama, nego stoje pored terena.

Godišnjica pomenute tragedije sada je dodatno aktuelna nakon što je Novak Đoković diskvalifikovan sa US Opena jer je slučajno lopticom pogodio linijskog sudiju.

(Index.hr)


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Studentkinji nisu dali da uđe u muzej zbog dekoltea

ZABORAVILA FOTOŠOP: Karleuša pokazala nesavršenosti