in

Američke kompanije u Kini strahuju od dugotrajnih napetosti

Slatka-Tajna.Eu
Polovina kompanija sada vjeruje da će odnosi ostati napeti najmanje tri godine, što je značajno povećanje u odnosu na njih 30 posto u prošlogodišnjem istraživanju, utvrdili su američka trgovinska komora u Šangaju i kineski ogranak konzultantske tvrtke PWC.

Pritom njih 27 posto čak vjeruje da tenzije nikada neće splasnuti, dok ih je prošle godine tako mislilo njih svega 13 posto.

“Američke kompanije u Kini voljele bi da dvije zemlje brzo riješe postojeće probleme i da smanje tenzije”, rekao je Ker Gibbs, predsjednik komore, prema saopćenju

Tenzije su povišene nakon prošlogodišnjeg trgovinskog spora, a dodatno su pojačane ove godine zbog izbijanja epidemije Covida-19 i američkog uvrštavanja na crnu listu kineskih tehnoloških kompanija odnosno prijetnji takvim potezom, uz obrazloženje o sigurnosnoj prijetnji.

O zabrinutosti firmii u vezi bilateralnih tenzija i ekonomske neizvjesnosti izazvane pandemijom svjedoči i podatak da svega 29 posto tvrtki planira ove godine povećati ulaganja u Kini. U 2019. takve je planove imalo njih 47 posto.

Blago se ipak smanjio udio onih čije su petogodišnje prognoze pesimistične, na 18,5 posto, s prošlogodišnjih 21,1 posto. Poboljšanje se može pripisati prvoj fazi trgovinskog sporazuma, navodi se u izvještaju, iako pesimizam ostaje na historijski visokim razinama. Do 2019. udio fimri s pesimističnim petogodišnjim prognozama godinama se kretao oko sedam posto.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Istraživanje za ovu godinu provedeno je u razdoblju od 16. juna do 16. jula među 346 kompanija u više sektora, uključujući prerađivačku, automobilsku i farmaceutsku industriju.

Više od 90 posto ispitanika reklo da namjeravaju ostati u Kini, dok je 71 posto onih koji su vlasnici proizvodnje u Kini ili su je tamo izmijestili reklo da je ne namjeravaju seliti u druge zemlje.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Jadranka Barjaktarović: Na lijekovima sam

SAMO U AGENTUR JOKERU!!!