in

Dolar se blago oporavlja nakon pada cijene zlata

Slatka-Tajna.Eu

Američki dolar je odskočio sa dvogodišnjeg minimuma pošto su investitori smanjili prodaju američke valute uoči sastanka Federalnih rezervi (Fed) i u iščekivanju završetka političke rasprave u Kongresu SAD o narednom paketu fiskalnih mjera podrške ekonomiji.

Dolar je u padu od maja, a posljednjih dana se strmoglavio jer su se investitori okrenuli sigurnim utočištima zbog rasplamsavanja epidemije korona virusa u SAD i pada prinosa na državne obveznice.

Nervoza tržišnih aktera na azijskim berzama nakon blagog povlačenja cijene zlata bila je dovoljna podloga da dolar ponovo krene naviše i da ostale vodeće valute skliznu sa najviših nivoa.

Britanska funta se spustila sa četvoromjesečnog maksimuma na 1,2850 dolara, dok je japanski jen oslabio za 0,3 posto, na 105,65 dolara.

Euro je na nivou od 1,1725 dolara, što je za 0,2 procenta slabije u odnosu na prethodni dan.

Dolar se prema korpi valuta oporavio sa dvogodišnjeg minimuma, tako da je dolarski indeks porastao sa 93,492 na 93,918 poena. Međutim, taj indeks je u julu zabilježio gubitak od 3,6 posto i ukoliko u narednih nekoliko dana ne ostvari znatno veći skok bit će to njegov najgori mjesečni rezultat u posljednjih 10 godina.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na sutrašnjoj sednici Feda se ne očekuje promjena monetarne politike, a jedini zaokret, prema procjenama, mogao bi se odnositi na ciljanu stopu inflacije. Na tržištu se, naime, špekuliše da bi Fed mogao povećati ciljani nivo inflacije iznad 2,0 posto, kako bi nadoknadio višegodišnji podbačaj njenog rasta.

Novi veliki američki paket fiskalnih podsticaja, koji je trenutno blokiran pregovorima između demokrata – koji predlažu iznos od tri biliona dolara i republikanaca – koji su iznijeli skromniji plan od bilion dolara, takođe bi mogao podstaknuti rast dolara ako bude usvojen, ocjenjuje Reuters.

Republikanci se u aktuelnom planu fiskalnih mjera zalažu za to da se državna pomoć za nezaposlene, koja je prethodno povećana na 600 dolara sedmično, smanji na 200 dolara, u vrijeme kada oko 30 miliona Amerikanaca ostalo bez posla, podsjeća Reuters.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

LAJKAO TEODORINU SLIKU PA NASTAO HAOS! Oglasila se pjevačica i rekla ovo!

Prednosti i mane upotrebe dezinfekcijskog sredstva za ruke!