in

Koji vitamini i minerali vam mogu pomoći u jačanju imuniteta

Slatka-Tajna.Eu

Jak imunitet važan je u borbi protiv virusa, a neki vitamini i minerali su važniji za jačanje imunološkog sistema nego drugi.

Kako biste imali jak imunitet važno je ispravno se hraniti, a pravilan izbor namirnica od izuzetne važnosti.

Naročito je važno unositi vitamine i minerale koji jačaju imunološki sistem.

Evo o kojim vitaminima i mineralima je riječ.

Kalcijum

Poznat po ulozi koju igra u stvaranju jačih kostiju, kalcijum se nalazi u mlječnim proizvodima poput mlijeka i jogurta. Žene – posebno oni koji vjerovatno imaju osteoporozu – mogu razmišljati o uzimanju dodataka kalcijuma.

Vitamin B6

Vitamin B6 je važan za podršku bio hemijskih reakcija u imunološkom sistemu.

Hrana bogata vitaminom B6 uključuje piletinu, puretinu, tunjevinu, mlijeko, sir, grah, špinat, mrkvu, sjeme suncokreta i integralne proizvode, a pronaći ga možete i u zelenom povrću i slanutku.

Vitamin B12 

Ovaj vitamin je važan za održavanje krvnih zrnaca i nervnih ćelija zdravim. Starenje utiče na to koliko uzimate i koristite vitamin B12 iz namirnica, pa ako imate preko 50 godina, vjerovatno je najbolje dobiti vitamin B12 od suplemenata određenih namirnica kao što su žitarice, meso, mleko sa niskim sadržajem masti i riba.

Folat 

Folati pomažu u sprečavanju anemije. Spanać, pasulj, grašak, pomorandže, utvrđene žitarice i obogaćeni hleb sadrže folat u dovoljnim količinama.

Vitamin C

Znamo da ste sigurno nebrojeno puta čuli kako je vitamin C važan za naše zdravlje, a za to postoji i pravi razlog.

Naime, vitamin c najveći je pokretač imunološkog sistema i zaštitnik tijela i zato je važno unositi ga u organizam u što većoj mjeri.

Prirodnim putem ga u organizam možete unijeti pomoću sljedećih namirnica: narandža, grejpfrut, mandarine, paprika, špinat, kelj i brokula.

Vitamin D

Ovaj vitamin, koji tijelo proizvodi usjled sunčeve svjetlosti, pomaže vam da apsorbujete kalcijum i fosfor, tako da je vitamin D ključ za zdrave kosti i zube. Suplementi mogu pomoći da se smanji vjerovatnoća gubitka i preloma kostiju. 

Vitamin E

Vitamin E je moćan antioksidans koji pomaže tijelu u borbi protiv infekcija, a uz dovoljan unos ojačaćete imunitet do maksimuma.
Namirnice bogate vitaminom E uključuju orahe, sjemenke i špinat.

Kako bi svoj organizam ojačali u potpunosti najbolje bi bilo tijelu obezbijediti dovoljan unos navedenih vitamina kroz hranu, ali ako to niste u mogućnosti postići, dodaci prehrani biće od pomoći.

Osim ovoga, trudite se ostati fizički aktivni i vježbati barem 15 minuta dnevno.

Magnezijum

Između ostalog, magnezijum pomaže u održavanju nivoa krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Takođe je koristan za vaše kosti. Sadrže ga orasi, špinat, mlječni proizvodi, kao i žitarice. Magnezijum je veoma važan za nekoliko stotina biohemijskih procesa koji se svakodnevno odvijaju u organizmu.

PREPORUČUJEMO TOP PRODUKT ZA POBOLJŠANJE ZDRAVLJA

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Data saglasnost za subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja u aprilu u iznosu od 32.808.698,70 KM

Experiment "Konobar"