in

KAPITALISTIČKE SVINJARIJE: Evropska industrija mesa kao žarište korone

Otkako je veliki broj radnika proizvođača mesa Tönnies zaražen koronavirusom, jedna od najvećih njemačkih klaonica je jako kritizirana. Ne samo nepoštivanje pravila distance, već i teški životni uslovi u kojima žive brojni koji dolaze u Njemačku kao privremeni radnici su navodno doprinijeli brzom širenju virusa.

Ali preduzeća za preradu mesa kao žarište infekcije nisu ipak samo čisto njemački problem. “Razlozi su loši radni uslovi i uslovi stanovanja kojima su pogođene hiljade radnika u industriji mesa u brojnim zemljama Evrope”, piše Evropski sindikat za ishranu, poljoprivredu i turizam (EFFAT) u aktuelnom izvještaju.

Val zaraza u brojnim zemljama EU-a

Brojni proizvođači mesa u zemljama EU-a kao što su Belgija, Francuska, Irska, Španjolska, Poljska i Nizozemska su od početka aprila zabilježili valove infekcija među svojim zaposlenicima. Irska mesna industrija je nakon Njemačke u EU-u bila najviše pogođena zarazama u klaonicama. U 19 preduzeća inficirano je ukupno 950 radnika, u nekim slučajevima je oboljela četvrtina zaposlenih. Uprkos tome ni jedno preduzeće u Irskoj nije zatvoreno.

Kada je u klaonici Groenlo u Nizozemskoj, u blizini njemačke granice, zaraženo više od 20 posto radnika, poduzeće Vion, koje proizvodi hranu, je koncem maja zatvoreno. Testiranja su obavljana tek na pritisak njemačkih vlasti jer veliki broj radnika živi u Njemačkoj i putuje preko granice.

U Francuskoj su sredinom marta pogođene dvije klaonice na zapadu zemlje u kojima je do sada 180 radnika bilo pozitivno na koronavirus. Lokalne vlasti su zatvorile samo jednu od tvornica u Val de Loire u kojoj je oboljelo oko deset posto radnika.

U firmi Litera Meat u španjolskoj općini Binéfar zabilježeno je oko 200 slučajeva zaraze. “U Njemačkoj ipak imamo daleko najveći broj infekcija u poreduzećima”, kaže Kristjan Bragason, glavni sekretar sindikata EFFAT. “Posljednjih godina smo doživjeli pravi socijalni dumping”, kaže on.

Loše plate i loši uslovi stanovanja

Brojni radnici dolaze preko posredničkih tvrtki iz istočne Evrope, Afrike i Južne Amerike kako bi radili za njemačke i druge evropske proizvođače mesa. Sindikat EFFAT procjenjuje da u Njemačkoj oko 80 posto proizvodnje mesa obavljaju uglavnom radnici migranti iz istočnoevropskih zemalja. Pri tome primjerice jedna klaonica s posredničkom firmom sklapa tzv. ugovore za klanje i tranširanje mesa određenog broja životinja. Koliko radnika će posrednička firma angažovati za posao, kolika im je plata, službeno nije odgovornost klaonica.

Radnike na privremenom radu ne zapošljavaju direktno koncerni, u EU-u jedva da imaju ekonomsku sigurnost i uzimaju kao nužno zlo dugo radno vrijeme bez adekvatnih pauza. Oni stanuju u kolektivnim smještajima koji ne odgovaraju higijenskim standardima.

Za krevet u sobi s deset drugih osoba radnici plaćaju do 200 eura mjesečno. “Sve mjere socijalnog distanciranja, koje su donesene na radnom mjestu, ne koriste radnicima ako se zaraze tamo gdje stanuju”, smatra Bragason. Neki od njih zbog straha od otkaza čak dolaze i bolesni na posao.

Klimatski uređaji u klaonicama olakšavaju širenje virusa u zraku i radnici se na hladnim temperaturama brže razbolijevaju. Tako su evropske klaonice postale centri širenja virusa.

Zakoni protiv eksploatacije od strane posredničkih firmi

Sindikat EFFAT smatra da bi se evropska situacija mogla obuzdati samo kontrolom neprihvatljivih životnih uslova radnika iz inostranstva. U Danskoj, u kojoj do sada nisu zabilježene zaraze u klaonicama, su samo jedna četvrtina radnika migranti. I u Španjolskoj je fenomen posljednjih godina jako smanjen.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je nakon što je izabran 2017. godine najavio da želi ograničiti zapošljavanje preko posredničkih firmi. Zapošljavanje, koje je duže od godinu, bi trebalo biti regulirano stalnim ugovorima direktno s francuskim koncernima. Ali do sada se u francuskom zakonodavstvu nije ništa promijenilo.

Njemačka želi sada donijeti zakon što je prije moguće i to do januara 2021. godine. Ministar za rad Hubertus Heil (SPD) je najavio da želi zabraniti ugovore o djelu u njemačkoj mesnoj industriji.

Mesna industrija pogođena širom svijeta

“Situacija koja se može usporediti sa stanjem u njemačkim klaonicama postoji samo izvan EU-a”, kaže Bragason. “I to u SAD-u”, kaže on. U ovoj zemlji je broj inficiranih u preduzećima mesne industrije porastao slično kao u Njemačkoj. Brojna preduzeća u SAD-u su morala privremeno zaustaviti proizvodnju nakon što je ukupno 5000 radnika zaraženo koronavirusom. Brojna preduzeća su ipak u aprilu ponovo počela s radom kada je predsjednik Trump mesnu industriju proglasio kritičnim sektorom. Time je on želio valjda nešto učiniti zbog negodovanja jer nema dovoljno mesa u supermarketima.

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden je nedavno na jednom forumu, na kojem pišu članovi porodice inficiranih radnika, uslove u kojima rade radnici u mesnoj industriji usporedio s “ratnim područjima”. I ovdje često rade strani radnici na privremenom radu, prije svega iz Južne Amerike. Oni rade u lošim uslovima za velike američke koncerne.

Metode koje proizvođači mesa koriste s ciljem smanjenja plata i držanja svojih radnika u nesigurnim, ovisnim radnim uslovima, kako bi troškove proizvodnje i cijene držali niskim, slične su širom svijeta. Medijski izvještaji iz Velike Britanije, Kanade, Brazila i Australije govore o tome da se i u ovim zemljama povećava broj infekcija koronavirusom u mesnoj industriji.

 

(TBT, DW)

Report

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Jasmin Burek za HP Show: Nije mi nedostajala potpora jer je Hayat Produkcija propratila sve moje aktivnosti

Maslinovo ulje i bijeli luk čine čuda za nokte