in

Domaći eksperti okupljeni oko incijative Mi to možemo

Slatka-Tajna.Eu

Predstavnici inicijative za samoodrživost domaće proizvodnje i jačanje bh. ekonomije Mi to možemo prezentirali su danas Vladi Federacije BiH akcioni plan i strateške smjernice za prevazilaženje ekonomske krize u BiH. Članovi delegacije – koji su tokom pandemije zajedno sa još 20-ak domaćih eksperata iz različitih oblasti, pripremili sveobuhvatan dokument za prevazilaženje krize – Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke, Nedim Uzunović, generalni direktor Bosnalijeka, Rusmir Hrvić, predsjednik As Holdinga i Sanel Kusturica, predsjednik Uprave Sparkasse Bank, predstavili su danas Koordinacionom odboru za stabilizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH, kratkoročni i dugoročni plan za oporavak bh. ekonomije. U ime Vlade FBiH sastanku su prisustvovali članovi Koordinacionog odbora za stablizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH kojeg čine federalni ministri Jelka Milićević, Edita Đapo, Amir Zukić i Šemsudin Dedić. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

„Ova inicijativa je pokret za razvoj domaće proizvodnje i domaćih proizvoda oko koje želimo okupiti sve zainteresovane bez obzira na političku i etničku pripadnost kako bismo radili za naše opće dobro. Pandemija je pokazala da se možemo osloniti samo na vlastite resurse i da se sve ekonomije zatvaraju. U ovom dokumentu, koji smo ponudili Vladi Federacije, na 90 strana, nalazi se i presjek našeg trenutnog ekonomskog stanja, kao i kratkorični i dugoročni planovi za pokretanje bh. ekonomije. Naša zemlja trenutno se nalazi u nezavidnoj poziciji. Naime, BiH uvozi tri puta više prehrambenih artikala i četiri puta više lijekova nego što ih izvozimo. Deficit lijekova iznosi 700 miliona KM, dok se deficit prehrambenih proizvoda mjeri u milijardama KM. Takva strukturalna pozicija BiH mora se promjeniti radi samoodrživosti naše ekonomije“, naglašava Bukvić. Prema njegovim riječima dokument koji je prezentiran Vladi Federacije nudi konkretna rješenja oko toga koje industrijske sektore treba odmah ojačati kako bi se lakše prebrodila kriza pandemije.

„Ponudili smo kratkoročne i srednjoročne mjere, koje je potrebno poduzeti kako bi BiH postigla viši nivo samoodrživosti. Potrebno je napraviti brze promjene i pokrenuti inicijative koje trebaju biti usklađene sa strateškim pravcem i razvojnim ciljevima države BiH, a ujedno je potrebno razmisliti i kako postaviti novi pravac za otporniji održivi ekonomski razvoj“, pojašnjava Bukvić.

Predstavnici Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH, podržali su inicijativu Mi to možemo i dogovoren je nastavak komunikacije u cilju provođenja predloženih mjera za jačanje ekonomije BiH.

Inicijativa simboličnog naziva Mi to možemo okupila je ugledne stručnjake iz različitih oblasti koji su na volonterskoj osnovi pripremili ključne smjernice za prevazilaženje ekonomske krize u kojoj se BiH, kao i sve svjetske ekonomije, zatekle pod uticajem pandemije. Inicijativa, između ostalog, ukazuje na nužnost pružanja veće podrške razvoju novih biznisa, digitalizaciji, stvaranju pretpostavki za izgradnju efikasnih proizvodnih klastera u domenu prehrambenog sektora, uključujući i podršku start-up biznisima. Inicijativa predlaže konkretna rješenja i ukazuje na konkretnu metodologiju kako ubrzano implementirati strukturalne reforme koje će unaprijediti poziciju BiH, njen kreditni rejting, privući investicije i ubrzati njen ekonomski razvoj. U izradu dokumenta bili su uključeni i uspješni Bosanci i Hercegovci u svijetu koji su prenijeli iskustva iz Njemačke, Singapura, Hong Konga, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Amerike….

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


„Ono što je važno da BiH ima potencijala koje do sada uopće nije adekvatno koristila, kao što su prirodni resursi, te ogroman ljudski potencijal – znanje iskusnih ljudi, inovativnost i energiju mladih, ali i potencijal dijaspore. Vjerujem da istrajnim radom na zajedničkom blagostanju za sve građane BiH možemo uspjeti i izrasti u stabilnu ekonomiju sa dobrim izgledima za ubrzan rast“, zaključio je Bukvić.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

‘SB’ NA LICU MJESTA: Počelo suđenje Draganu Mektiću; Evo kako je završio na sudskoj klupi (FOTO)

Thompson smije pjevati ‘Za dom spremni’