in

Devizne rezerve Hrvatske smanjene za 13,9 posto

Slatka-Tajna.Eu

Bruto devizne rezerve Hrvatske narodne banke (HNB), prema podacima te institucije, krajem aprila 2020. iznosile su 15,98 milijardi eura, što je za 3,2 posto manje u odnosu na ovogodišnji mart i 13,9 posto manje nego na kraju aprila 2019. godine.

Analitičari podsjećaju da je HNB tokom marta u pet intervencija na deviznom tržištu i nekoliko direktnih transakcija poslovnim bankama prodala ukupno dvije i po milijarde eura, te da je i aprilsko smanjenje deviznih rezrvi rezultat prodaje deviza bankama radi očuvanja stabilnosti kursa kune prema euru.

Ukupna aktiva HNB krajem aprila iznosila je 133,5 milijardi kuna te je uz smanjenje na mjesečnom niovu za pet milijardi kuna ili 3,6 posto, u odnosu na kraj 2019. godine bila niža za gotovo 11 milijardi kuna, odnosno 7,6 posto. Promjene u aktivi HNB-a prvenstveno su odraz kretanja strane aktive, čiji se udio u ukupnoj aktivi krajem aprila spustio na 92,6 posto, što je njen najmanji udio od februara 2009. godine. To je posljedica promjena na ostalim stavkama aktive, odnosno povećanja potraživanja od države, budući da je HNB tokom marta i aprila otkupio vrijednosne papire Republike Hrvatske, te povećanja potraživanja od kreditnih institucija po osnovu kredita uz finansijsko osiguranje. Strana aktiva HNB-a na kraju aprila iznosila je 123,6 milijardi kuna te je u odnosu na mart bila niža za 5,4 milijarde kuna ili 4,2 posto, a u odnosu na kraj 2019. za 19 milijardi kuna ili 13,3 posto.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Žrtva korone sahranjena dva mjeseca nakon smrti

Vanredna situacija u Sarajevu, SDA se našla na ozbiljnim mukama!