in

Vidljivo smanjenje broja i iznosa računa

Slatka-Tajna.Eu

Prema najnovijim podacima Porezne uprave o fiskalizaciji – u prošlom je tjednu u odnosu na prethodni tjedan, u trgovini vidljivo smanjenje broja računa za 5 posto te iznosa računa za 8 posto, dok je u djelatnosti smještaja i ugostiteljstva vidljiv rast broja računa za 3 posto te iznosa računa za 12 posto.

Kada se prošli tjedan usporedi s istim razdobljem prošle godine, u trgovini je broj računa manji za 21 posto, a iznos za 7 posto, dok je u smještaju i ugostiteljstvu pad mnogo veći i u broju računa iznosi 34 posto, a u iznosu računa pad je 60 posto.

– Mi očekujemo da se, a svugdje epidemija jenjava, situacija postupno vraća na onu poslovnu aktivnost koja je bila prije i da će osim nekoliko jasno precizno predvidljivih grana – promet, turizam, ugostiteljstvo, zabavno kulturni događaji koji su objektivno najugroženiji trebati pomoć njima će pomoć biti na  raspolaganju. Al nemojmo zaboraviti – država ne samo što je dala nego nije ni uzela, rekao je premijer Andrej Plenković za HRT. 

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da su na početku krize rekli da će mjesec svibanj u svakom pogledu biti najizazovniji što se tiče prihodne strane proračuna jer će imati puni efekt zatvaranja gospodarstva.

– Kad gledamo cijeli svibanj indeks poreznih prihoda je 48,7 posto, što znači da je pad poreznih prihoda nešto malo preko 50 posto. Što se tiče doprinosa,  poglavito za mirovinsko tu je index 73,2, što je negdje oko 27 posto manje. rekao je Marić, te istaknuo da treba uzeti u obzir da je ove godine vikend bio kraj mjeseca svibnja, što znači dva radna dana manje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Marić je rekao i da je ukupna vrijednost fiskaliziranih računa u travnju bio u minusu oko 40 posto u odnosu na isti travanj prošle godine, a u svibnju minus je oko 18 posto.

– Ugostiteljstvo je jedina djelatnost gdje je pad vrijednosti fiskaliziranih računa manji od broja izdanih računa. To će porezna uprava malo proanalizirati i ako se utvrde nepravilnost morat će i reagirati.

Istaknuo je da im je namjera najveći dio mirovina isplatiti do Tijelova, a 12. lipnja krenut će i s isplatom povrata poreza na dohodak te bi sve povrate trebali isplatiti u naredna dva tjedna od toga datuma. 


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Milutinov najbolji centar u Evropi

Evropska komisija: COVID-19 za radnike je prijetnja srednjeg nivoa