in

Zvanično prekinuta Premijer liga BiH, Sarajevo prvak

Slatka-Tajna.Eu

Sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine održana je u ponedjeljak putem videopoziva u 20:00 sati, a na njoj je potvrđena odluka Takmičarske komisije FS BiH, što znači da je zvanično prvak Bosne i Hercegovine Sarajevo.

Na sjednici Izvršnog odobora krovne kuće fudbala Bosne i Hercegovine članovi ovog tijela izjasnili su se o prijedlogu Takmičarske komisije FS BiH. Podsjetimo, Takmičarska komisija FS Bosne i Hercegovine predložila je rasplet Premijer lige za sezonu 2019/2020. Izvršnom odboru FS BiH predloženo je da se Premijer liga prekine i da se aktuelno stanje na tabeli prizna kao konačno.

U trenutku prekida odigrana su 22 kola, odnosno kompletiran je dvokružni sistem takmičenja, a s obzirom na to da se u Republici Srpskoj ne mogu igrati utakmice, Takmičarska komisija je predložila da se lider Fudbalski klub Sarajevo proglasi prvakom. Bordo tim je osvojio 45 bodova i igraće kvalifikacije za Ligu šampiona, dok će drugoplasirani FK Željezničar sa 42, trećeplasirani HŠK Zrinjski sa 38, te četvrtoplasirani Borac sa 36 bodova ići u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Odlučeno je da dvije posljednjeplasirane ekipe na tabeli NK Čelik i FK Zvijezda 09 napuste najviši rang takmičenja, a njih bi trebalo da zamijeni Krupa na Vrbasu i sarajevski Olimpik.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Kada je u pitanju Kup Bosne i Hercegovine donesena je odluka da se ovo takmičenje prekine u potpunosti.

Sarajevo je tako došlo do druge uzastope titule prvaka s obzirom na to da je ekipa sa Koševa prošle sezone osvojila duplu krunu. Bordo tim sada ima sedam titula prvaka u svojim vitrinama (dvije u Jugoslaviji, pet u BiH) čime se na vrhu izjednačio s gradskim rivalom – Željezničarom. Obje ekipe imaju i po šest trofeja Kupa Bosne i Hercegovine i naša su dva najtrofejnija kluba.

Prvi put od nezavisnosti Bosne i Hercegovine zenički Čelik igraće u drugom rangu takmičenja.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Klubovi zastupnika u Parlamentu traže ostavku Novalića i Vlade FBiH

Svjetski dan mlijeka: Mliječni put društvene odgovornosti