in

RASTE HAOS U AMERICI Policija pucala na reportere, dok u međuvremenu Trump provocira CNN na Twitteru

Slatka-Tajna.Eu

Novinari su u više američkih gradova bili na meti napada policije i demonstranata koji su ih tukli, hapsili i pucali u njih na demonstracijama koji se šire ovih dana zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda.

Mediji su najčešće prenosili snimku na kojoj policija privodi novinara CNN-a Omara Jimeneza u lisicama u direktnom prenosu u Minneapolisu u petak ujutro, ali ga je pustila nakon sat vremena.

No u zemlji se dogodilo još nekoliko incidenata, najprije u Louisvilleu, u Kentuckyju, gdje je interventni policajac ispalio suzavac na ekipu lokalne televizije koja ga je snimala.

“Pucaju na mene!”, povikala je Kaitlin Rust koja radi za mrežu WAVE 3.

U Minneapolisu je novinarka Linda Tirado pogođena u lice gumenim metkom, zbog čega više ne vidi na jedno oko.

“(Mjesne) Vlasti moraju narediti svojim redarstvenim snagama da ne napadaju novinare”, upozorio je u subotu navečer Odbor za zaštitu novinara.

Medijske radnike napadaju i demonstranti, pa su tako u Pittsburghu fotografa Iana Smitha pretukli prije nego su se umiješali drugi učesnici demonstracija.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


U Atlanti, sjedište informativne mreže CNN-a u petak je napala skupina više desetaka ljudi koji su u dvoranu u kojoj je bila policija bacili zvučnu bombu. U subotu ujutro demonstranti su nasrnuli na novinara Fox Newsa koji je bio ispred Bijele kuće i koji je pokušao pobjeći prije nego ih je policija rastjerala.

“Ako ulestvujete u protestima, činite ono što vam se čini ispravno, ali nas ne ometajte u našem javnom poslu”, apeliralo je u subotu Novinarsko društvo.

Američki predsjednik Donald Trump je retvitao poruku u kojoj je napisao: “Ironija sudbine, sjedište CNN-a napali su demonstranti koje je (mreža) opisala kao fine i dobre.”

Otkako je izabran na dužnost predsjednik Trump redovito napada medije koje optužuje da iskrivljuju istinu, pa i objavljuju lažne vijesti kako bi mu naštetili.

Više puta ih je nazvao “narodnim neprijateljima”, a posebno se voli obrušiti na CNN.

George Floyd, star 46 godina, umro je u ponedjeljak u Minneapolisu nakon što mu je policajac prilikom hapšenja koljenom pritisnuo vrat a snimka hapšenja u kojem je izgubio život pokrenula je val demonstracija protiv policijske brutalnosti u SAD-u.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OTKRILA KAKAV JE U KREVETU: Maca Diskrecija zavela jednog našeg reprezentativca

Zanimljive činjenice o snovima | N1 BA