in

PREDSTAVNIŠTVO ZA PRIVREDNI KIRIMINAL I KORUPCIJU: Infarktno stanje u privrednoj Komori može se otkloniti samo „operativnim zahvatom“ Tužilaštva BiH

Slatka-Tajna.Eu

Privredna/Gospodarska Komore FBiH je osnovana Zakonom o privrednim Komorama (Službene novine FBiH, broj 35/98, 34/03) kao nezavisna, nevladina, neprofitno udruženje fizičkih i pravnih lica koji obavljaju privrednu djelatnost.

Komori FBiH, je prilikom organiziranja bila obezbijeđena kompletna infrastruktura od prostora u kako Sarajevu (Stambeni), tako u Mostaru (poslovni), kako bi respektabilna, neovisna i sposobna da bude suport privrednicima u Federaciji BiH. Međutim „pogrešnim“ vođenjem, Komora FBiH uporno vrši rasprodaju imovine, ne vodeći računa o funkcionalnosti i sjedištu Komore. Prostorije sjedišta Komore FBiH je pod zakupom koji nije u stanju da redovno izmiruje, nego stvara dugove koji prouzrokuju tužbe. Dostupni finansijski izvještaj Komore FBiH za 2019. godinu, kao i trenutna situacija u 2020 godini, nedvojbeno pokazuje da Komora neće moći da održi likvidnost u narednom periodu i vjerovatno će morati u stečaj. Trenutni dug Komore samo po osnovu sudskih izvršnih presuda narastao preko 1.000.000,00 KM. Na koji način i ko će izmiriti nastala potraživanja. Iz svega proizlazi da je jedini uspjeh g-dina Jašarspahića da je kupio sebi stan (preko 100 m2, a radi sam i ima troje djece) dok je Komoru FBiH doveo u bezizlaznu situaciju.

Privrednici masovno napuštaju Komoru, obzirom da je njeno članstvo dobrovoljno, a posebno obzirom da je g-din Jašarspahić to pretvorio u organizaciju jednog ili dva lica, izgleda zbog ličnih interesa, koji bez otpora i straha nesmetano obavlja sve svoje lične zamisli i to sve u vakumu nepotpunih zakonskih rješenja i ne daj Bože nečije saglasnosti i još gore temeljnih uputa. Neometano vrši prijem novih izvršilaca po političkoj liniji (Softić Andrea; Šepić Lejla), porodičnoj i prijateljskoj liniji (Armin Mališević; Armin Hodžić i ostali)

Uvidom u biografiju g-din Jašarspahić Mirsada, problematično je, da je od ratnog studenta mašinstva u Zenici, zatim nižerazrednog referenta komercijale u Rudostroju kojeg je doveo do stečaja, postao generalni direktor rudnika u Kaknju, gdje je napravio veliki gubitak (preko 100 miliona KM poreskog duga) i bio smijenjen kao neuspješan direktor, mogao da bude imenovan za predsjednika Komore. Također, već od 2014 godine, njegovog prvog imenovanja, se vodi sudski postupak o zakonitosti imenovanja g-dina Jašarspahića, kao i da je u dva navrata pokrenut postupak o smjeni imenovanog.

Kako tvrdi sam predsjednik Komore FBiH: „Komora FBiH je nevladina, neprofitabilna organizacija koja za svoj rad odgovara Skupštini Komore, i ne treba da polaže račune bilo kojem zakonodavnom ili izvršnom organu u državi.“

Ako je tako, onda je protivsustavno i protivzakonski da:

– Komora prima međunarodne donacije, koje pobuđuju sumnju, zbog netransparentnosti, u tačne razloge uplata.

– Na osnovu čega prima podsticaje od Vlade FBiH.

– Dobiva ovlasti mimo zakona o izdavanja detašmana, što bi isključivo trebala da radi VTK BiH,

– Izdavanje licenci za članove Nadzornih odbora Javnih preduzeća.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vaninstitucionalno djelovanje, bez saglasnosti nadležnih organa i institucija BiH, van BiH, kao što je Predstavništvo, ili ne znam što slično tome, u Wolfsburgu, Major – Hirst Strase 11. Prema informacijama iz Wolfsburg to je jedna prostorija za koju se mjesečno plaća 1.200,00 EUR, koju rijetko ko posjećuje i nema gotovo nikakvih poslovnih aktivnosti. Ipak, na trošak tog „Predstavništva“ se redovno troše ogromne količine novca.

– Netransparentni prijemi saradnika u radni odnos, suprotno naredbi Nadzornog odbora o moratoriju novih zapošljavanja u Komori.

Zaključak:

– Jedino rješenje je da nadležni organi, Finansijska policija, Porezna uprava FBiH, Inspekcijski organi FBiH uđu u Komoru FBiH ispitaju sve navode i sukladno zakonskim rješenjima i pravnim normama pokrenu zakonom dozvoljene i potrebne aktivnosti, te preduzmu mjere.

– Imajući u vidu ozbiljnost i ugroženost privrednika FBiH mislim da bi trebalo formirati i posebnu nadležnu parlamentarnu Komisiju, koja bi utvrdila tačno stanje.

 

(TBT)

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Kirjos se ponovo šalio: “Đoković? Ko je to?”

Serijal edukativnih videa BHAAAS-a “60 sekundi o koroni”