in

TRUMP ZATEČEN Ovo je nevjerovatno…

Slatka-Tajna.Eu

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) rekao je, nakon polijetanja u orbitu svemirske letjelice “Falcon 9” iz svemirskog centra “Kenedi” na Floridi, da je to samo početak i da će na kraju američki astronauti letjeti i na Mars.

– Neverovatno je, snaga, tehnologija – prokomenirao je Tramp prvi let u svemir sa američkog tla poslije devet godina i dodao da je to bio “divan prizor”.Američki predsjednik je u društvu potpredsjednika Majka Pensa (Mike Pence) i drugih visokih zvaničnika posmatrao lansiranje svemirske letelice “Falcon 9”.

Kompanija milijardera Elona Muska večeras u 21:22 sata ispisala je historiju, a on je postala postao prvi privatnik koji je poslao astronaute NASA-e u svemir u okviru programa “SpaceX”.

Naime, astrounati Bob Benken (Behnken) i Dag Harli (Doug Hurley) poletjeli su večeras u kosmos iz svemirskog centra Kenedi na Floridi leteći na raketi “Falcon 9”.

Raketa je uspješno napustila orbitu Zemlje, a kapsula “Crew Dragon” odvojila se od rakete i sada samostalno leti do Međunarodne svemirske stanice. Dvojica astronauta bi trebalo po planu misije “Demo-2″ provedu 19 sati “jureći” MSS i kapsulom “Crew Dragon” da se spoje sa stanicom.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Benken i Harli će sami pilotirati kapsulom na putu ka MSS. Raketa koja ih je izbacila u svemir, vratila se nazad i sletela na brod u okeanu.”Falcon 9” pokupila je autonomni dron po imenu “I still love you”.

Kada dođe do spajanja, otvor od stanice otvoriće se dva i po sata kasnije.

NASA se okrenula privatnoj kompaniji kako bi “okončala američku zavisnost od ruskih Sojuz svemirskih letelica”, koje su prevozile američke astronaute u svemir od kada su prizemljeni spejs-šatlovi 2011. godine. Ovo je prva misija sa posadom koja je 100 posto američka poslije 30 godina.

Od tada samo su Rusi imali sredstva za svemirsko letenje i desetine astronauta iz Amerike i drugih zemalja leteli su na raketama Sojuz sa kosmodroma Bajkonur iz Kazahstana do Međunarodne svemirske stanice koja od 2000. godine stalno ima američku i rusku posadu.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

PANDEMIJA DIKTIRA NOVA PRAVILA: U trećem krugu “Zvezda Granda” žiri razdvojen staklom

Prosvjedi se šire SAD-om, Trump nudi pomoć vojske