in

Portugalske plaže krcate nakon ublažavanja mjera

Slatka-Tajna.Eu

Portugal ima četvrtu najvišu stopu testiranja na koronavirus u Europi. Dosad je zabilježio 32 tisuće zaraženih i gotovo 1.400 preminulih. Ovoga vikenda počeo je s trećom fazom ublažavanja mjera, nakon šest tjedana duge karantene. Ali broj novih slučajeva znatno je porastao u posljednja 24 sata, posebno među siromašnim radnicima i migrantima u širem području Lisabona.

Plaže su jak adut zemlje koja godišnje privuče oko 30 milijuna turista i u kojoj turizam čini 15 posto BDP-a. Iako se službeno, uz posebne preporuke, otvaraju za tjedan dana, pristup plažama nije zabranjen.

Ali na njima dotad nema onih koji se brinu o sigurnosti kupača. Posljedica – Portugal od početka godine bilježi 46 utapanja u moru, gotovo za trećinu više nego u istom razdoblju lani.

Udruženje spasilaca i dalje, pak, čeka mjere koje će definirati njihovo djelovanje ovoga ljeta.

– Trebamo 2000 novih spasilaca na plažama, jer su tečajevi za njih prekinuti zbog proglašavanja izvanrendog stanja. Mislim da će nam nedostajati njih najmanje 1000. To će se odraziti na sigurnost kupača, ali imat će i ekonomske posljedice. Jer koncesionari neće moći otvoriti plaže ako na njoj nema spasilaca, rekao je Alexandre Tadeia, Udruženje spasilaca na plažama.

Od ovoga vikenda portugalskim će plažama  patrolirati gotovo 750 pripadnika portugalske vojske, kako bi nadzirali provedbu socijalne distance i senzibilizirali kupače na tu mjeru. Patrolna kola bit će opremljena za spašavanje.

– Oživljavanje metodom usta na usta nije preporučljivo, to ne dolazi u obzir. Ako nema opreme za spašavanje, neće biti upumpavanja zraka u unesrećenog, objašnjava Henrique Pombo, Institut za spašavanje života.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Od ponedjeljka se u većini zemlje otvaraju trgovački centri, vrtići, teretane, kina, kazališta i druge kulturne ustanove. Dopuštena su okupljanja 20 ljudi, restorani će sada moći raditi punim kapacitetom. Iznimka je šire područje Lisabona, u čijim je siromašnim radničkim predgrađima zabilježeno gotovo 350 novih slučajeva. Ondje ostaje ograničenje okupljanja od najviše 10 ljudi, a trgovački centri ostaju zatvoreni najmanje do 4. lipnja. U široj regiji glavnoga grada problem je i prenatrpan javni prijevoz, nedovoljan je broj autobusnih linija. Putnici moraju nositi maske ili vizire, u suprotnome ih čekaju kazne u visini između 120 i 350 eura.

– Situacija je jako ozbiljna. Pretrpanost javnog prijevoza jedan je od čimbenika koji najviše omogućuje prijenos zaraze među stanovništvom, rekao je Bernardino Soares, gradonačelnik Louresa.

Procesije i hodočašća u Portugalu neće biti mogući najmanje do 30. rujna. Ali od danas se u portugalskim crkvama služe mise. Kapacitet je zbog socijalne distance smanjen za trećinu, obavezne su maske.

– Bili smo zatvoreni dva mjeseca. Otvaramo prvi put nakon toliko vremena. Preplavili su me jaki osjećaji, osjećam radost, dodao je António Silva.

Najveći centar za recikliranje u zemlji, u kojemu razvrstavaju sve što pristigne iz šire regije Lisabona, za to vrijeme muku muči s tisućama maski i zaštitnih rukavica, kojima na ovim pokretnim trakama nije mjesto. Radnici ih često moraju odstranjivati ručno, tako dolaze u opasnost od zaraze…


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Fitnes trener Ensar Čolpa nam je otkrio svoj kulturni vodič

DOKTOR ZA ROKENROL: Milić Vukašinović se prisjetio neobičnih početaka