in

Domaći sok s okusom proljeća: Napravite sirup od zove

Slatka-Tajna.Eu

Zova je u punom cvatu i svakako je vrijeme da taj predivan miris i aromu spremimo i za naredne mjesece. Izdvojili smo divan domaći recept za sirup u kojem će svi uživati. Zovini cvjetovi se beru tokom sunčanog vremena i to samo oni potpuno rascvetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite nezaprljani grm ove mirisne i ljekovite ljepotice.

Ovo je mjera za otprilike 4l sirupa, ukoliko želite više ili manje prilagodite razmjeru svojim potrebama. A to znači da ćete na 10 cvjetova koristiti litar vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 50 cvjetova trebaće vam 50 litara vode, 5 kilograma šećera i 5 limuna, po mogućnosti nešpricanih.

Trebaće vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene flaše sa čepovima za skladištenje. Što se tiče „lajt“ varijanti s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih razmjera za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa.

Sastojci:

30 cvjetova zove

3 l vode

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


40 grama limunske kiseline

3 limuna

3 kg šećera

Pripema:

  1. Potopite cvjetove zove u vodu s limunskom kiselinom i na kriške isječenim limunovima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
  2. Drugi dan tečnost procjedite, pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno mješanje.
  3. Nakon 48 sati sirup je spreman za presipanje i skladištenje u staklene flaše. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

Pratite nas na društvenim mrežama

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Da li je Bill Gates finansirao stvaranje virusa u laboratoriji i ako jeste, zašto?

U sukobu u ugostiteljskom objektu u Sesvetama poginuo 44-godišnjak