in

Jednomjesečni pritvor za Josipu Rimac i još šestero osumnjičenih

Slatka-Tajna.Eu

USKOK je tražio i dobio jednomjesečni pritvor za prvoosumnjičenu bivšu državnu tajnicu Ministarstva uprave Josipu Rimac i još šestero osumnjičenih. Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Oliver Mittermayer odredio im je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok je odbijen Uskokov prijedlog da im se istražni zatvor odredi zbog moguće opasnosti od ponavljanja djela.

Jednomjesečni pritvor određen je HDZ-ov načelnici Gračaca Nataši Turbić, tajnici kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružici Njavro, kninskom gradskom vijećniku Marinku Tokmačiji i šibenskom poduzetniku Anti Sladiću.

Uz njih, sudac istrage odredio je pritvor i za vlasnika tvrtke C.E.M.P. Milenka Bašića i direktora te tvrtke Dragana Stipića koji trenutno nisu dostupni hrvatskim redarstvenim vlastima.

Branitelj sada već bivše državne tajnice i nekadašnje kninske gradonačelnice Josipe Rimac, odvjetnik Željko Gulišija izjavio je da je za njegovu branjenicu djelomično usvojen Uskokov zahtjev koji se odnosi na opasnost od utjecaja na svjedoke, dok je istražni sudac odbio Uskokov zahtjev koji se odnosi na opasnost od ponavljanja djela.

– Žalit ćemo se, smatram da nema razloga ni za zadržavanje zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, jer se rješenje o provođenju istrage sastoji od dokaznih radnji. Ako imate rezultate dokaznih radnji, nema potrebe za ispitivanjem svjedoka, odnosno ti svjedoci neće ukazati ništa posebno što ne govore dokazne radnje, kazao je Gulišija.

Upitan za stanje Josipe Rimac, Gulišija je kazao da njegova branjenica ”nije u najboljem stanju, ali da je ona jaka žena”. Dodao je kako osumnjičeni odmah idu u Istražni zatvor u Remetincu. 

Branitelj šibenskog poduzetnika Ante Sladića, odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, rekao je da je sud prihvatio prijedlog za određivanje istražnog zatvora prihvativši točku rješenja koja se odnosi na opasnost od utjecaja na svjedoke.

– Odbio je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela jer je prihvatio moju tezu da, ukoliko je dio dužnosnika pušten da se brani sa slobode, tada ni za druge osobe koje su obuhvaćene ovim postupkom nema razloga smatrati da bi oni boravkom na slobodi ponovili kazneno djelo, rekao je.

Pavasović Visković je dodao da se se neće žaliti na odluku jer smatra da treba ubrzati postupak “da se što prije ispitaju svjedoci i da ljudi idu vani”.

Uskok je u subotu, nakon provedene opsežne akcije Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK) u aferi Vjetroelektrana, donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 poduzetnika i državnih dužnosnika, koje se sumnjiči se za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita. Više pročitajte ovdje.

Pored Rimac, Turbić, Njavro, Tokmačije, Sladića, Bašića i Stipića, prijavljeni su predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, šef splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivan Melvan, direktor Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković, zagrebački poduzetnik Josip Ravlić, kninski poduzetnik Nikola Lapčić  i u petak smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac. Više doznajte ovdje.

Vladimir Terešak, odvjetnik Krunoslava Jakupčića rekao je da je njegov klijent pušten jer je Uskok zaključio kako ne postoje razlozi za određivanje istražnog zatvora, u skladu s Odredbama o istražnom postupku.

– Sada će postupak teći dalje do odluke o kaznenoj prijavi. No on će se, jasno, braniti dalje sa slobode – dodao je.

Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Ante Sladića također je jutros izašao pred novinare.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


– Ne radi se zapravo o potporama niti da je on dobio nešto što mu ne pripada nego se radi samo o tome da je htio dobiti poljoprivredno zemljište ispaše krava u zakup, što naravno prema pozitivnim propisima nije bilo moguće u onoj mjeri i količini koja bi njemu odgovarala. Njemu se stavlja na teret da je davao mito u tome smjeru, međutim vrlo je interesantan postupak i postupak će pokazati puno anomalija u cijelom tom sustavu, komentirao je.

Komentar na uhićenja jutros su dali i predsjednik Republike i predsjednik Vlade.

Premijer Andrej Plenković rekao je da i policija i DORH trebaju raditi bez obzira na trenutak, bez obzira na to o kome se radi i bez obzira na stranačku pripadnost.

– Mi se borimo protiv korupcije i ovaj primjer neovisnog rada tijela je još jedan dokaz tome, rekao je.

– Tu ispada da se nekakva istraga raspala ustvari i da je onda brže-bolje, u zadnji tren odrađeno sve, svi privedeni, podignut će se optužnice. Ne znam, želim samo da zbog interesa stabilnosti institucija Državno odvjetništvo ima argumente za to. Jer ako nema, ispast će smiješni, komentirao je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Uhićenja je komentirao predsjednik SDP-a i vođa koalicije Restart.

Nakon Jakupčića sinoć je na ispitivanje u USKOK dovedena i nekadašnja kninska gradonačelnica Josipa Rimac.

– Iznijela je obranu iscrpno, nije odgovarala na pitanja, ne iz taktičkih razloga, nego je toliko umorna da smo htjeli ovo što prije završiti, ali je praktički odgovorila na sve, rekao je odvjetnik Željko Gulišija za HTV.

– Nije mi decidirano to kazano, ali kod ovakvih predmeta je za pretpostaviti da će sigurno predložiti istražni zatvor, dodao je.

Vlada je ekspresno, na telefonskoj sjednici, razriješila dužnosti državnu tajnicu u Ministarstvu uprave Josipu Rimac te pomoćnicu ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Anu Mandac.

Vezano za ova uhićenja oglasili su se iz tvrtke investitora vjetroelektrane. Odbacuju navode o bilo kakvim nezakonitim radnjama. Što se tiče njihova odnosa s Hrvatskim šumama, navode: ne samo da im Hrvatske šume nisu pogodovale u tom projektu nego su im svojim odlukama i radnjama činile izravnu financijsku štetu te onemogućavale provedbu projekta odgađanjem izdavanja uporabne dozvole te primopredaje izgrađenih šumskih putova. 

“Sukladno obavezi iz potpisanog ugovora, C.E.M.P. je angažirao izvođače i izgradio ugovorene putove te platio gotovo 30 milijuna kuna, dok su Hrvatske šume izvedene putove 18 mjeseci od završetka istih izbjegavale preuzeti bez ikakvog pojašnjenja, da bi tek nakon 18 mjeseci od poziva da ih preuzmu poslali procjenu vrijednosti radova na iznos od 9 milijuna kuna… Hrvatske šume pozivale su se i na nezakonite posebne uvjete da spriječe puštanje u rad vjetroelektrane koja je projekt od interesa za Republiku Hrvatsku, a sve s ciljem nezakonitog pritiska i ucjene. Štoviše, ucijenile su investitora da plati iznos od preko 6 milijuna kuna na ime prava služnosti te odbile izvršiti prijeboj tražbina”, stoji u njihovu priopćenju.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Jednostavna i brza slastica koja će oduševiti vaše mališane

Đoković na porodičnom odmoru u Vrnjačkoj banji