Doktori upozorili šta nikako ne biste trebali raditi prije seksa

Slatka-Tajna.Eu

Žene prije seksa nikako ne bi trebale ići na WC mokriti, jer ako uriniraju time povećavaju rizik od nastanka bolnih urinarnih infekcija, tvrdi urolog David Kaufman.

On navodi kako je ideja da žene trebaju ići u WC prije seksa, kao i nakon, toliko učestala da se pretvorila u globalni mit u koji svi vjeruju, piše “Daily Mail”. Ipak, ističe da je jedan dio mita tačan – onaj po kojem žene obavezno trebaju ići mokriti poslije seksa, jer se na taj način ispiru bakterije s kojima je došla u kontakt, a čest su uzrok infekcije mokraćnih puteva.

No, s druge strane, uriniranje prije seksa je najveći uzročnik cistitisa medenog mjeseca, odnosno infekcija koje nastaju povezane sa seksom. Seks kao uzrok problema

I pretjerivanje sa seksom može biti opasno za žensko zdravlje, tvrde doktori. Dugotrajni seks kao i nekoliko odnosa na dan mogu uzrokovati infekciju urinarnog trakta ili tzv. cistitis medenog mjeseca. Iako ima romantično ime, ova bolest može biti jako bolna, piše “Women’s Health”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


“Mokraćna se cijev nalazi uz vaginu što znači da tokom seksa bakterije iz genitalija lako prelaze u mokraćovod. Što je trenje veće to je i veći rizik od infekcije”, istakla je američka ginekologinja Meri Džejn Minkin. Infekcija je češća kod žena koje nisu nikad rodile, a neke je žene mogu dobiti nakon svakog seksualnog odnosa.

Simptomi se najčešće pojave u roku jednog ili dva dana, a karakteriše ih bol kod mokrenja, učestalo mokrenje, promjena boje urina i bolovi u području iznad stidne kosti. Ako se ne liječi na vrijeme može prouzrokovati infekciju mjehura i bubrega, piše “About”.

Čim primijetite prve simptome preporučuje se zatražiti pomoć ljekara. On će po potrebi prepisati antibiotike koji će izliječiti infekciju. Takođe, treba povećati unos vode ili soka od brusnice što će pospješiti mokrenje, a samim tim i čišćenje bakterija iz urinarnog trakta.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MOŽE SE PJEVATI IZ DOMOVA: Danijela Martinović praktična

Sarajevski alternativni bend Činčila je objavio svoj novi videospot “Gdje mi je glava”