Često sanjate bivše? Psiholozi kažu da postoji razlog

Slatka-Tajna.Eu

Ako ste se uznemirili jer vam bivše ljubavi dolaze u snove, umiriće vas ovaj tekst.

Prema sveznajućem Googleu, posljednjih nedjelja je na ovom pretraživaču drastično porasla pretraga termina “san i bivši”, čak za nevjerovatnih 2.450 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a pitanje koje se najčešće postavlja jeste “zašto sanjam bivšu ljubav”.

Ako odgovor na ovo pitanje potražite na nekom od brojnih onlajn sanovnika, dobićete uopštene odgovore: ako ste se sreli – sreća će vam se osmjehnuti; ako spavate kod nje ili njega – želje će vam se ispuniti; ako se svađate – sve tajne će se saznati itd.

I možda vam se nameće logičan zaključak da bivšu ljubav sanjate zato što želite da vam se vrati ili je niste preboljeli, psiholozi imaju drugačije objašnjenje.

Jedan od razloga, pod uslovom da je ta ljubav imala značajnije mjesto u vašem životu, jeste žal za vremenom kada ste bili srećni. Ovakvi snovi su posebno izraženi ne samo u doba epidemije, već i kada smo uopšteno zabrinuti ili pod velikim prtiskom. Podsvijest traži bijeg u neku sigurnu zonu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Ono što je bitno napomenuti jeste i da to nostalgija obično nije usmjerena na osobu koju sanjate, već na vas same. Drugim riječima, nedostaje vam osoba kakva ste bili.

Drugo često tumačenje jeste potreba za “raščišćavanjem računa”. Ukoliko se vaša ljubav završila tako da niste dobili potrebno “objašnjenje” od strane druge osobe ili niste rekli sve što vam je bilo na duši, onda takve veze imaju tendenciju da se na duže nastane u našoj podsvijesti. S vremena na vreme, najčešće kada smo pod stresom ili osjećamo pritisak, javlja nam se potreba da se pobunimo, izborimo za sebe i tada se ti “dosijei X” izvlače iz naše prošlosti. U snovima dobijamo šansu da kažemo sve ono što smo iz raznih razloga prećutali.

Tako da, ukoliko ste u srećnoj vezi, a u snove vam dolaze bivši, nemojte brinuti. To se samo vaš odbrambeni mehanizam probudio i želi da vas zaštiti od stresa u kojem živite.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

POŠTUJU SVA PRAVILA: Brena i Boba na distanci sa Filipom i Aleksandrom

Evo šta će se desiti sa aktuelnom sezonom šou programa “Zvezde Granda”