Istraživanje otkrilo ko je vještiji u prikrivanju nevjere

Slatka-Tajna.Eu

Loše vijesti za sve frajere koji su skloni “šaranju” u vezi. Naučnici su utvrdili da žene mogu utvrditi je li vjerovatno da će muškarac biti nevjeran samo gledajući u njegovo lice, dok muškarci ne posjeduju sposobnosti da otkriju nevjernu ženu.

Naučnici sa Univerziteta Western Australia grupi od 1.500 ispitanika pokazali su fotografije 189 bijelaca (101 muškarca i 88 žena) koji su prije toga odgovarali na pitanje jesu li bili nevjerni svojim partnerima.

Ispitanici su ta lica trebali poredati po kategorijama od 1 do 10 u zavisnosti od toga je li bilo “veoma vjerojatno” do “malo vjerovatno” da su bili nevjerni.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Royal Society Open Science pokazuju da su i muškarci i žene točno pogađali preljubnike, ali ne i preljubnice.

Ranija istraživanja provedena u svijetu o ovoj temi pokazuju da je 70 posto ljudi u više od 50 različitih kultura priznalo da je pokušalo oteti partnera druge osobe, a 60 posto tvrdilo je da je u tome uspjelo.

Naučnici nisu željeli samo utvrditi mogu li muškarci i žene uočiti potencijalnu nevjeru kod žena, nego i da li je moguće otkriti preljubnikapripadnika istog spola.

Znanstvenici su rekli kako rezultati nisu bili očekivani.

Muškarci su uspijevali otkriti suparnike, no žene su bile poput sfingi i njih nisu mogli “provaliti” ni muškarci, ali ni žene.

“Uzevši sve u obzir, i muškarci i žene pokazali su nadprosječnu tačnost za razotkrivanje lica muškaraca, no ne i za lica žena. Doživljaj nevjere zaista se može skrivati u licu muškarca”, napisali su naučnici.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Šta nagna ženu na sumnju da muškarac “šara”?

Prema istraživanju, to se svodi na doživljaj muškosti. No naučnici su došli do još jednog neočekivanog rezultata koji sugeriše da najviše ne šaraju najzgodniji muškarci.

“Iznenađujuće je da su, iako su zgodniji muškarci rangirani kao najnevjerniji, u stvarnosti bili u razmjerno manjem broju slučajeva nevjerni”, navode znanstvenici.

Uprkos tim rezultatima, naučnici upozoravaju da na temelju toga ne treba donositi zaključke već na prvom susretu.

“Ako se oslonimo isključivo na prve utiske kako bismo otkrili preljubnike, počinićemo velike greške”, kaže naučnik Yong Zhi Foo za AFP dodajući: “Svoje rezultate ne smijemo tumačiti tako da ih možemo primijeniti u svakodnevnim situacijama.”

(Index.hr)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Vic dana: Agronom muzičkog smjera

Harison Ford napravio incident u vazduhu