in

Broj žena na rukovodećim pozicijama u 2022. povećan za jedan posto

Broj žena na rukovodećim pozicijama u 2022. povećan za jedan posto
Slatka-Tajna.Eu
Broj žena na rukovodećim pozicijama u 2022. povećan za jedan posto

U 2022. godini procenat žena u višim rukovodećim strukturama kompanija na svjetskom nivou iznosi 32 posto, što predstavlja povećanje od jedan posto u odnosu na prošlu godinu, pokazalo je istraživanje Žene u biznisu 2022 koje je provela kompanija GrantThornton. U odnosu na 2012. godinu, procenat žena na višim rukovodećim funkcijama porastao je za 11 posto.

Kako napominju iz GrantThorntona već je prošlogodišnji Izveštaj o ženama u biznisu identificirao mogućnosti napredovanja žena na više pozicije u kompanijama, nakon pandemije COVID-19. Također navode da mnoge kompanije ciljano rade na stvaranju inkluzivnije radne prakse, daju prioritet angažmanu zaposlenih i kreiraju okruženje koje omogućava sposobnim i talentiranim ženama da napreduju brže nego ranije.

„Neophodno je da kompanije postanu mjesta rodne ravnopravnosti. To je uslov da budu privlačni i kupcima i zaposlenima. Rodna ravnopravnost je nešto što mi kao lideri moramo implementirati svaki dan, u svakoj odluci koju donosimo“, kaže Anna Johnson, izvršna direktorica GrantThornton u Švedskoj.

U 2022. godini, kako se ekonomije polako oporavljaju, a najgori uticaji pandemije povlače, izgleda da će se trend bržeg napredovanja žena na rukovodeće pozicije u kompanijama nastaviti.

Nastavak rasta

U Izvještaju za ovu godinu se navodi da podaci pokazuju da kompanije širom svijeta poduzimaju odlučne mjere kako bi oblikovale fleksibilnije radne prakse prema potrebama svojih uposlenika. Navodi se da se daje prioritet angažmanu zaposlenih i stvaranju otvorenog, inkluzivnog radnog okruženja. Na taj način, stvaraju se mogućnosti za brže napredovanje žena na upravljačke pozicije u značajnijem broju nego ranije.

Upravo takvo djelovanje rezultiralo je činjenicom da žene u 2022. godini zauzimaju 32 posto najviših rukovodećih pozicija u kompanijama. To uključuje pozicije glavnog izvršnog direktora i generalnog direktora, glavnog direktora za finansije, glavnog službenika za informacije, glavnog operativnog direktora, glavnog direktora za marketing i direktora za ljudske resurse. Ovo povećanje predstavlja nastavak rasta zabilježenog u prethodnim godinama.

Među 5.000 poslovnih lidera u 29 zemalja koje je anketirao Grant Thornton, 90 posto njih je kazalo da imaju barem jednu ženu u C-suite, izraz koji se odnosi na izvršne menadžere u kompaniji ili drugoj bliskoj poziciji.

Povećanje rodne raznolikosti na najvišem rukovodećem nivou kompanija dovodi do brojnih poslovnih Prednosti, navodi se u Istraživanju.

S obzirom da zaposlenici nakon pandemije COVID-19 ponovo procjenjuju ravnotežu između posla i privatnog života i preispituju svoje profesionalne karijere, kompanije moraju biti autentičnije u stvaranju okruženja u kojima njihovi zaposlenici mogu pronaći svrhu. Centralni element ovoga je prilagođavanje radnih modela pojedincima, na način da lakše donose odluku da ostanu kod svojih poslodavaca, bez obzira na promjenu njihovih životnih prioriteta.

Konkretan fokus na otvaranju mogućnosti ženama da pređu na više pozicije kroz fleksibilnije radne prakse bit će glavni način rješavanja globalnog problema nedostatka talentiranih pojedinaca.

Bitan resurs

Ženski talenat je bitan resurs i od vitalnog je značaja za dobre poslovne rezultate. Organizacije koje su okrenute budućnosti već sarađuju sa zaposlenima na preuređenju radnog okruženja, kako bi se omogućila svim kandidatima ostvarivanje jednakosti.

Kako se novi modeli rada primjenjuju, a veća fleksibilnost u praksi zapošljavanja smatra normom, povećavat će se mogućnosti za neprekidan napredak žena u karijeri.

Uočeni su pozitivni znaci da fleksibilniji pristupi radnoj praksi mogu postati sastavni dio poslovanje brojnih kompanija, ali autori izvještaja upozoravaju da će trebati vremena kako bi se te promjene ustalile.

“Nakon poremećaja do kojih je dovela pandemija u posljednje dvije godine, svaki pomak naprijed je pozitivan. Svake godine smo bilježili napredak, za što je bio potreban ogroman trud i spremnost na prihvatanje kulture promjene. Vjerujemo da ćemo i dalje vidjeti kontinuirani napredak, bez kretanja unazad”, insistira Kim Schmidt iz GrantThornton International.

Kako bi zadržale talentirane i sposobne uposlenike, organizacije trebaju sarađivati sa zaposlenima, razumjeti kako prilagoditi uvjete rada koji će osigurati ostanak i jednake uvjete za rad i napredovanje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










„Kompanije trebaju biti fokusirane, agilne i fleksibilne, što će im omogućiti da preuzmu vodstvo kada je u pitanju suočavanje sa nedostatkom rodne ravnoteže u na rukovodećim pozicijama”, kaže Peter Bodin iz GrantThornton Internationala. Sposobnost prepoznavanja, pristupa i zadržavanja ženskih talenata za napredovanje na više rukovodeće pozicije u kompanijama će pomoći da se ubrza napredak ka konačnom cilju – rodnom paritetu u upravama kompanija.

“Današnje kompanije moraju integrirati rodnu ravnopravnost u svim procesima i svi lideri moraju raditi na inkluziji i rodnoj ravnopravnosti raznolikost. To mora biti dio svakodnevnog rada – oslanjanje na samostalne projekte nije rješenje. Potrebni su vam jasni ciljevi i transparentnost o tome kuda idete i zašto. I svako treba da doprinese”, kaže Anna Johnson iz GrantThornton Švedska.

U Istraživanju za 2022. godinu ističe se da uporedo sa ukupnim porastom procenta žena na rukovodećim pozicijama u kompanijama, pozitivan trend rasta se bilježi u svim regijama gdje dostiže ili prelazi procenat od 30 posto.

Afrika i dalje predstavlja priču o uspjehu za žene liderice, gdje procenat žena na rukovodećim pozicijama dostiže 40 posto što je znatno iznad svjetskog prosjeka. Procenat od 40 posto žena na rukovodećim pozicijama u Africi predstavlja povećanje za jedan posto u odnosu na 2021. godinu, ali i nevjerovatnih 10 posto u odnosu na 2018.

“Uporedo sa pojačanom kampanjom za inkluzivnu kulturu radnom mjestu, radnice u regionu pokazale su agilnost u prilagođavanju fleksibilnim uvjetima rada, maksimiziranju upotrebe tehnologije i inovacija na radnom mjestu”, izvještava Ngozi Ogwo, izvršni partner GrantThornton Nigerija.

U regionu Azija-Pacifik generalno je ranije bilježen niži rast u odnosu na ostatak svijeta, ali je u ovoj godini dostigao procenat od 30 posto žena na višim rukovodećim pozicijama u kompanijama u poređenju sa 28 posto u 2021. i 23 posto u 2018. godini.

Smiling young female speaker standing near flipchart with graphs diagrams, presenting market research results to focused diverse colleagues at brainstorming meeting or educational seminar in office.

Australska inicijativa

Predstavnici istraživačkog tima smatraju da bi ova promjena mogla biti rezultat promjene stavova unutar kompanija. Julia Newton-Hows, izvršna direktorica Ulaganja u žene, inicijative australske vlade koja ima za cilj promoviranje rodne ravnopravnosti na radnom mjestu i ekonomsko osnaživanje žena u jugoistočnoj Aziji, pojašnjava: „Imamo primjere brojnih kompanija posvećenih rodnoj ravnopravnosti na radnom mjestu, što je pomoglo u izgradnji poslovnih koalicija

kompanija koje žele koristiti pristup stvaranja rodno ravnopravnih radnih mjesta. Ove kompanije su među regionalnim liderima u imenovanju žena na liderske pozicije”.

Zemlje ASEAN-a su na drugom mjestu sa 37 posto žena na rukovodećim pozicijama u kompanijama. To predstavlja blagi pad u odnosu na prošlu godinu kada je taj procenat iznosio 38 posto i dva procenta manje od rezultata iz 2018. godine kada ih je bilo 39 posto.

Ostali regioni su zadržali stabilne procente, poput Sjeverne Amerike gdje taj procenat i ove godine iznosi 33 posto. U zemljama Evropske unije i Latinskoj Americi je uočeno neznatno smanjenje. Međutim, brojke su i dalje ohrabrujuće za EU gdje je procenat žena na rukovodećim pozicijama 33 posto u poređenju sa 27 posto u 2018. i Latinskoj Americi u kojoj je 35 posto žena na rukovodećim pozicijama u poređenju sa 30 posto u 2018.

“Zrela tržišta se ponekad teže mijenjaju. Brojevi pokazuju da tržišta u razvoju ubrzavaju, dok u Evropi i Sjevernoj Americi još uvijek traje proces promjene načina razmišljanja o ženama liderima. Druga tržišta samo vide talenat”, napominje Larissa Keijzer iz GrantThornton International.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

BOBAN RAJOVIĆ: Bošnjaci i Hrvati u Vitezu su mi  tražili da pjevam “Srpkinja je mene majka rodila”

BOBAN RAJOVIĆ: Bošnjaci i Hrvati u Vitezu su mi tražili da pjevam “Srpkinja je mene majka rodila”

Kako šminkom postići jagodice baš kao kod modela

Kako šminkom postići jagodice baš kao kod modela