in

RAT UŽIVO: Rusi očekuju 100.000 dobrovoljaca iz Sjeverne Koreje, Putin potpisao dekret, Lavrov napao Zapad, NATO, EU…

RAT UŽIVO: Rusi očekuju 100.000 dobrovoljaca iz Sjeverne Koreje, Putin potpisao dekret, Lavrov napao Zapad, NATO, EU…
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Rusi očekuju 100.000 dobrovoljaca iz Sjeverne Koreje, Putin potpisao dekret, Lavrov napao Zapad, NATO, EU…
12:20 Lavrov održao presicu na Baliju, napao NATO, Europsku uniju…

UKRAJINA je iznijela nerealne uvjete za mir, rekao je na konferenciji za medije na Baliju ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

12.00 UN-ov ured za ljudska prava: I Rusija i Ukrajina mučile su ratne zarobljenike

UN-ov ured za ljudska prava (OHCHR) priopćio je da su i Rusija i Ukrajina mučile ratne zarobljenike tijekom gotovo devetomjesečnog sukoba, uključujući korištenje elektrošokova i prisilnu golotinju. Reuters izvještava da je nadzorni tim UN-a sa sjedištem u Ukrajini svoje nalaze temeljio na razgovorima s više od 100 ratnih zarobljenika sa svake strane sukoba. Razgovori s ukrajinskim ratnim zarobljenicima obavljeni su nakon njihovog oslobađanja, budući da Rusija nije odobrila pristup mjestima zatočenja, rečeno je.

Rusija, koja je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače, negira mučenje ili druge oblike maltretiranja ratnih zarobljenika. Kijev je ranije rekao da provjerava sve informacije o postupanju s ratnim zarobljenicima te da će istražiti sva kršenja i poduzeti odgovarajuće pravne mjere.

OHCER je također objavio ažurirane brojke o civilnim žrtvama u ratu u biltenu ažuriranom u ponedjeljak. Oni navode brojku civilnih žrtava od 6.557 ubijenih i 10.074 ranjenih.

11:50 Ovo je mirovni plan Zelenskog u 10 točaka

Zelenski je na Baliju predstavio svoj plan od 10 točaka za mir s Rusijom. Također je rekao da neće biti dogovora “Minsk 3” za okončanje borbi u Ukrajini.

Mirovni plan Zelenskog u 10 točaka je:

  • Radijacijska sigurnost i nuklearno oružje;
  • Sigurnost hrane
  • Energetska sigurnost
  • Oslobađanje zarobljenika
  • Provedba Povelje UN-a
  • Povlačenje ruskih trupa i prekid neprijateljstava
  • Pravda
  • Ekocid i zaštita okoliša
  • Prevencija eskalacije
  • Potvrda završetka rata

 11:40 Podoljak: Rusija mora izgubiti. Što prije svi to shvate, bit će manje žrtava

Rusija mora “proći kroz političku transformaciju” i “ne može nastaviti postojati u sadašnjem obliku”, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

“Rusija mora izgubiti, biti kažnjena zbog zanemarivanja međunarodnog prava i proći kroz političku transformaciju. Što prije svi to shvate, bit će manje žrtava”, dodao je.

11:30 Guardian: Lavrovu je situacija u Ukrajini najveći izazov karijere

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov cijeli život posvetio je ruskoj diplomaciji, a ruske interese zastupa i na sastanku G20.

 11:20 Lavrov drži presicu, optužuje Zapad

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trenutno daje brifing za novinare na summitu G20 na Baliju. Zasad je optužio Zapad da pokušava ispolitizirati tradicionalnu zajedničku poruku na kraju summita spominjanjem Ukrajine. Kazao je i da je o Ukrajini razgovarao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, da je hibridni rat u Ukrajini započeo Zapad, te da Ukrajina produžava sukob.

Dodao je da su ga Ujedinjeni narodi obavijestili o pisanim obećanjima SAD-a i EU da će ukloniti prepreke izvozu ruskih žitarica i gnojiva na svjetska tržišta. Lavrov je rekao da je za to dobio garancije od glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa, prenosi Reuters.

11:10 Ruski mediji: Očekujemo 100.000 dobrovoljaca iz Sjeverne Koreje

Vladimir Putin jučer je potpisao dekret prema kojem strani državljani mogu služiti u oružanim snagama Ruske Federacije, javljaju ruski mediji.

“Osobno očekujemo 100.000 građana Sjeverne Koreje koji, sudeći prema medijskim objavama, već dugo žele pomoći u obnovi Donbasa uništenog ratom”, napisali su vojnici 105. pješačke pukovnije Narodne vojske na svom Telegram kanalu, prenosi Pravda.

11:00 Britanija najavljuje izgradnju pet novih ratnih brodova

Britanski premijer Rishi Sunak najavio je plan vrijedan 4.2 milijarde funti za izgradnju pet novih ratnih brodova. Sunak je objavio da je obrambeni proizvođač BAE Systems dobio ugovor za izgradnju još pet fregata tipa 26 za Kraljevsku mornaricu.

Nova petorka zvat će se HMS Birmingham, HMS Sheffield, HMS Newcastle, HMS Edinburgh i HMS London. “Akcije Rusije dovode nas sve u opasnost”, rekao je premijer.

“Dok ukrajinskom narodu pružamo potrebnu potporu, također koristimo širinu i dubinu britanske stručnosti kako bismo zaštitili sebe i svoje saveznike.To uključuje izgradnju sljedeće generacije britanskih ratnih brodova”, rekao je Sunak.

10.50 Njemačka otvara centar za servis oružja u Slovačkoj

Njemačka će uspostaviti centar u Slovačkoj za servisiranje i popravak oružja koje je isporučila Ukrajini, rekla je njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht.

“Postigli smo dogovor i rad može započeti odmah kako bi sva oprema koja je isporučena Kijevu mogla biti popravljena”, rekla je. Berlin planira do lipnja obučiti oko 5000 ukrajinskih vojnika u Njemačkoj u sklopu misije EU za obuku, dodala je.

10:45 Bivši šef britanske vojske: Rusi bi mogli započeti masivni topnički napad na Herson

BIVŠI čelnik britanske vojske upozorio je na moguće buduće ruske poteze.

10:40 Ukrajina: Odbili smo rusko napredovanje kod 10 naselja na istoku

Tijekom posljednja 24 sata ukrajinska vojska odbila je ruske napade u blizini Novoselivske u Luhanskoj oblasti i Bilohorivka, Bahmut, Bahmutske, Vremivka, Krasnohorivka, Mariinka, Novokaljnovka, Novomikhailivka i Pervomaiske u Donjeckoj oblasti, izvijestio je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine.

10:35 Rusija nastavlja žestoko granatirati Nikopolj

Rusija nastavlja granatirati naselja u regiji Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti teškim topništvom, rekao je guverner Valentin Rezničenko u objavi na Telegramu. Na meti su bile visoke zgrade, kuće i poslovni objekti, rekao je Rezničenko. Napadima su također pogođeni dalekovodi i plinovod. Nema izvještaja o žrtvama.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










10:30 Lavrov se na Baliju sastao sa šefom UN-a i kolegom iz Kine

Nastavljaju se bilateralni susreti u sklopu summita G20 na Baliju. Reuters javlja da se ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastao s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antóniom Guterresom.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova objavila je fotografiju para kako sjedi za stolom na Baliju sa zastavama Rusije i UN-a, ali ministarstvo nije iznijelo detalje o čemu su razgovarali. Lavrov se sastao i sa svojim kolegom iz Kine.

U odvojenom razvoju turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan sastao se sa svojim američkim kolegom Joeom Bidenom.

10.15 Linija fronte se približava velikim okupiranim gradovima regije Luhansk, javlja Glavni stožer vojske Ukrajine.

alt

09.15 Melitopolj pod ruskom okupacijom potresla je jutros velika eksplozija, rekao je gradonačelnik tog južnog ukrajinskog grada.

“Jaka eksplozija u stambenoj četvrti na sjeveru Melitopolja, gdje je koncentrirano još jedno gnijezdo okupatora”, rekao je Ivan Fedorov na Telegramu. “Prema preliminarnim informacijama, udarni val na susjednoj kući razbio je prozore do 4. kata.”

08.15 Okupatori su se učvrstili na lijevoj obali Dnjepra, vrše izviđanje dronovima, javlja Ukrainska pravda.

alt

08.00 Kadirci tjeraju stanovnike regije Melitopolj da kopaju rovove, javljaju ukrajinski mediji.

alt

07.30 Prvi voz od početka invazije Ruske Federacije stigao u Mikolajiv.

alt

07.00 Ruske snage se pregrupiraju i nastavljaju s postavljanjem odbrambenih linija na istočnoj obali rijeke Dnjepar na jugu Ukrajine nakon povlačenja sa zapadne obale 11. novembra, saopćilo je Južno operativno zapovjedništvo.

Ruske trupe napadaju ukrajinske položaje i civilna područja raketama, topništvom i bespilotnim letjelicama kamikazama s istočne obale, saopćilo je zapovjedništvo.

Gotovo 40 ruskih izviđačkih bespilotnih letjelica otkriveno je u tom području.

06.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u obraćanju putem video veze svjetskim čelnicima okupljenima na summitu G 20 u Indoneziji kako je sada vrijeme da se zaustavi ruski rat u njegovoj zemlji.

“Uvjeren sam da je sada vrijeme kada se ruski razorni rat mora i može zaustaviti”, rekao je Zelenski.

“Postoji ukrajinska formula mira. Mir za Ukrajinu, Europu i svijet. A postoji i niz rješenja koja se mogu implementirati kako bi se stvarno garantirao mir.

Sudjelovanjem na summitu predstavio sam prijedloge ovakvih odluka – konkretne i iskrene. Ukrajina nudi vodećim zemljama svijeta da budu sukreatori mira s nama.

Dakle, uvjeti Ukrajine za mir:

1. Nuklearna sigurnost
2. Osiguranje hrane
3. Energetska sigurnost
4. Oslobođenje i povratak zatvorenika i deportiranih
5. Provedba Povelje UN-a i obnova teritorijalnog integriteta Ukrajine i svjetskog poretka
6. Povlačenje ruskih trupa i prestanak borbe”, objavio je Zelenski na svom Facebooku nakon obraćanja.

“Nećemo dopustiti da Rusija čeka i jača svoje snage… Uvjeren sam da je sada vrijeme kada ruski rat mora i može biti zaustavljen”, dodao je.

Rekao je da Rusija mora potvrditi teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, povući svoje trupe s ukrajinskog teritorija i platiti naknadu za prouzročenu štetu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Nova odličja mladih borsaša stižu iz Maribora

Nova odličja mladih borsaša stižu iz Maribora

Nije ih ni spomenuo, a dva saigrača su “zabila nož u leđa” Cristianu Ronaldu!

Nije ih ni spomenuo, a dva saigrača su “zabila nož u leđa” Cristianu Ronaldu!