Categories: Biznis

KAKO I ZAŠTO DIVLJA TRŽIŠTE NEKRETNINAMA? Da li je to rezultat sprege narko i građevinske mafije?!

Ekonomski analitičar u oblasti građevinarstva i federalna zastupnica Dženana Hodžić procjenjuje da je u Bosni i Hercegovini inflacija u građevinskoj industriji utjecala na povećanje cijena nekretnina za oko 30 posto.
“Cijena izgradnje kvadratnog metra u stanogradnji je bila oko 1.200 KM, dok je trenutno 1.700 KM. Dakle, govorimo o izgradnji, a ne prodajnoj cijeni” – kazala je Hodžić za Fenu.

Građevinska privredna društva, po njenim riječima, posluju u otežanim okolnostima jer imaju ugovorene poslove po ranije aktuelnim standardima i cijenama. Međutim, kako je dodala, te cijene gotovo svakodnevno rastu, pa postaje gotovo nemoguće ispoštovati ugovore.

“Cijenim da je, u tom smislu, neophodno razumijevanje i usklađivanje cijena u ugovorima prema trenutnim tržišnim uslovima, kako ne bi dolazilo do raskida ugovora, plaćanja penala, zastoja u gradnji i kako bi se, u konačnici omogućio opstanak i rad domaće građevinske operative. Dakle, uvođenje tzv. klizne skale ugovaranja, ali i korekcije već postojećih ugovora je neophodno” – istakla je Hodžić.

Statistički pokazatelji ukazuju na pozitivan trend i rast stanogradnje, kako prema već izdatim odobrenjima za građenje, tako i u odnosu na planirane investicije. U okolnostima pandemije u posljednje dvije godine, koja je za posljedicu imala veliki poremećaj ekonomskih trendova u cijelom svijetu, očekivanja mnogih analitičara su bila da će doći do stagnacije u prodaji nekretnina, da će potražnja opasti jer ljudi u kriznim situacijama često pribjegavaju štednji, pa da će time doći i do pada u oblasti stanogradnje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







“Međutim, desilo se suprotno i to se pitanje mora sagledati sa aspekta ukupnog svjetskog, tržišnog ambijenta i trendova u drugim zemljama, a onda, sa posebnim osvrtom, na specifičnosti i uslove u Bosni i Hercegovini” – navela je Hodžić.

Ipak, u poratnim urbanim područjima, a ponajviše u većim gradovima, ovo pitanje je u rukama građevinske mafije koja je nastajala ispod skuta stranačkih šefova,ponajviše SDA. Kako nas u posljednje vrijeme uslijed otkrivanja afere Sky aplikacije zasipaju informacije o stravičnim količinama droge koja se proda u Bosni i Hercegovini sasvim je razumljivo da se taj prljavi novac najlakše može oprati ulaganjem u nekretnine i investiranjem u stanogradnju. Ovaj fenomen ne mogu otkriti ekonomski stručnjaci već isključivo sudsko istražni organi.

(TBT, FENA)

Redakcija

Recent Posts

Sedma uzastopna titula za Crvenu zvezdu

Crvena zvezda je na svom terenu uspjela da savlada ekipu TSC-a rezultatom 2:1 i time…

55 sekundi ago

Kako svaki put da prepoznate domaće jagode?

​Jagode su simbol ljeta, a njihova sezona donosi radost mnogima. Iako su ove crvene poslastice…

2 sata ago

Finalni prijedlog rezolucije o Srebrenici upućen UN-u

Konačni prijedlog rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici…

2 sata ago

Lejkersi u potrazi za novim trenerom

Promjene u ''Gradu anđela'' – nakon dvije sezone na klupi Los Anđeles Lejkersa dani su…

2 sata ago

PREMINUO OTAC TOŠETA PROESKOG: Sada su zajedno, zagrljeni

Otac i sin sada su zajedno – na nebu. Preminuo je Nikola Proeski, otac Tošeta Proeskog.…

3 sata ago