Categories: Novosti

Finalni prijedlog rezolucije o Srebrenici upućen UN-u

Konačni prijedlog rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici upućen je predsjedniku Generalne skupštine UN-a Dennisu Francisu i svim stalnim misijama u UN, objavio je ambasador Bosne i Hercegovine (BIH) pri UN Zlatko Lagumdžija.

“Nakon više krugova inkluzivnih konsultacija, finalni prijedlog Rezolucije “Međunarodni Dan refleksije i komemoracije Genocida u Srebrenici 1995”, od strane ‘cross- regional core group’, otišao prema predsjedniku @UN_PGA i svim stalnim misijama u UN”, napisao je Lagumdžija 1. maja kasno uveče na mreži X.

U finalnom prijedlogu rezolucije, koji je Radiju Slobodna Evropa proslijeđen iz Memorijalnog centra Potočari, navodi se odluka UN “da 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. koji će se obilježavati svake godine.

Finalni prijedlog teksta rezolucije

UN, navodi se u tekstu, “osuđuje bez rezerve svako poricanje genocida u Srebrenici kao historijskog događaja i poziva države članice da očuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, razvijanjem odgovarajućih programa, također u znak sjećanja, u cilju sprječavanja poricanja i iskrivljavanja činjenica, te pojave genocida u budućnosti”.

“Takođe”, navodi se dalje, UN “bez rezerve osuđuje radnje koje veličaju one osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid od strane međunarodnih sudova, uključujući one odgovorne za genocid u Srebrenici”.

Naglašava se i važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i prema njima dostojanstvenog pokopa i poziva na nastavak procesuiranja onih počinitelja genocida u Srebrenici koji tek treba da se suoče sa pravdom.

Rezolucijom se “poziva sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, kako je primjenjivo, i međunarodnom običajnom pravu o sprječavanju i kažnjavanju genocida uz dužno poštovanje relevantnih odluka ICJ-a”.

Finalni prijedlog teksta rezolucije, druga stranica

Od generalnog sekretara UN traži se da “uspostavi program informisanja pod nazivom “Genocid u Srebrenici i Ujedinjeni narodi”, počevši sa svojim aktivnostima i pripremama za 30. godišnjicu 2025. godine, i dalje traži od generalnog sekretara da skrene pažnju na ovu rezoluciju svih država članica, organizacija sistema Ujedinjenih naroda i organizacija civilnog društva za odgovarajuće poštovanje”.

Takođe, rezolucijom UN “poziva sve države članice, organizacije sistema Ujedinjenih naroda, druge međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne sudionike da obilježavaju Međunarodni dan, uključujući posebna obilježavanja i aktivnosti u znak sjećanja i počast žrtvama genocida 1995. godine u Srebrenici, kao i odgovarajuću edukaciju i aktivnosti podizanja svijesti javnosti”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







U sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku proteklih dana održane su neformalne konsultacije o Nacrtu rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Kako je ranije objavljeno na zvaničnoj stranici UN-a, konsultacije o nacrtu nazvanom “Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995.” sazvale su stalne misije Njemačke i Ruande, zajedno sa misijama Albanije, Bosne i Hercegovine, Čilea, Finske, Francuske, Irske, Italije, Jordana, Holandije Lihtenštajna, Malezije, Novog Zelanda, Slovenije, Turske i Sjedinjenih Država.

Prethodno je u Vijeću sigurnosti UN-a 30. aprila održana sjednica o BiH na zahtjev Rusije, koja je kao povod za raspravu istakla narušavanje sigurnosne situacije i rizike podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Rusija je zatražila sjednicu nakon pisma Željke Cvijanović, člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda, koje je poslala Vijeću sigurnosti UN-a.

Sjednica se održala u momentu dok Srbija i političari entiteta Republika Srpska (RS), uz saveznika Rusiju, lobiraju protiv usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, koja će na dnevnom redu biti u maju.

Kada se prije devet godina odlučivalo o rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a, za neusvajanje dovoljan je bio veto Rusije. Ovoga puta, na Generalnoj skupštini ne postoji mogućnosti ulaganja veta za blokiranje donošenja rezolucije.

Uprkos presudama međunarodnih sudova, službeni Beograd i vlasti Republike Srpske negiraju da je u Srebrenici u julu 1995. godine počinjen genocid.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine zločin u Srebrenici okarakterisao kao genocid, u kojem je u julu 1995. godine pobijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka iz tadašnje enklave pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Za ove zločine, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, koristeći Bonska ovlašenja, nametnuo je 23. jula 2021. dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i propisuje kazna za negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Podneseno je više desetaka krivičnih prijava, ali gotovo tri godine kasnije nema potvrđene optužnice.

Redakcija

Recent Posts

Miša Grof i Nikolina Pišek ponovo u klinču! – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus

Nikolina Pišek nedavno je potvrdila da je sud izdao rešenje koje joj omogućava da uđe…

44 minute ago

Ovo je najbolja smjesa za palačinke

Priprema smjese za palačinke trebala bi biti jedan od najjednostavnijih poduhvata u kuhinji, ali koliko…

52 minute ago

Francuska policija ubila čovjeka koji je zapalio sinagogu u Rouenu

Prijelomna vijest Foto: HRT / HRTFrancuska policija u Rouenu je ustrijelila naoružanog muškarca koji je…

2 sata ago

Princeza od Velsa Kejt Midlton imaće paklene godine! – ShowBiz – Svet – Vesti – Svet Plus

Nakon meseci globalne pažnje usmerene na "nestalu princezu" Velsa, Kejt Midlton, sledilo je šokantno otkriće.…

2 sata ago

Sabalenka i Švjontek u novom finalu

Arina Sabalenka zakazala je finalni duel turnira u Rimu sa Igom Švjontek. Sabalenka je u…

2 sata ago

OGLASILA SE SITA O ODNOSU ANELI I JANJUŠA TE SVAĐE S UROŠEM: Pokazao koliko je nasilan nakon raskida

Aktuelni učesnici “Elite”, Marko Janjušević Janjuš i Aneli Ahmić imali su još jedan buran raskid,…

3 sata ago