in

KAKO I ZAŠTO DIVLJA TRŽIŠTE NEKRETNINAMA? Da li je to rezultat sprege narko i građevinske mafije?!

Slatka-Tajna.Eu

Ekonomski analitičar u oblasti građevinarstva i federalna zastupnica Dženana Hodžić procjenjuje da je u Bosni i Hercegovini inflacija u građevinskoj industriji utjecala na povećanje cijena nekretnina za oko 30 posto.
“Cijena izgradnje kvadratnog metra u stanogradnji je bila oko 1.200 KM, dok je trenutno 1.700 KM. Dakle, govorimo o izgradnji, a ne prodajnoj cijeni” – kazala je Hodžić za Fenu.

Građevinska privredna društva, po njenim riječima, posluju u otežanim okolnostima jer imaju ugovorene poslove po ranije aktuelnim standardima i cijenama. Međutim, kako je dodala, te cijene gotovo svakodnevno rastu, pa postaje gotovo nemoguće ispoštovati ugovore.

“Cijenim da je, u tom smislu, neophodno razumijevanje i usklađivanje cijena u ugovorima prema trenutnim tržišnim uslovima, kako ne bi dolazilo do raskida ugovora, plaćanja penala, zastoja u gradnji i kako bi se, u konačnici omogućio opstanak i rad domaće građevinske operative. Dakle, uvođenje tzv. klizne skale ugovaranja, ali i korekcije već postojećih ugovora je neophodno” – istakla je Hodžić.

Statistički pokazatelji ukazuju na pozitivan trend i rast stanogradnje, kako prema već izdatim odobrenjima za građenje, tako i u odnosu na planirane investicije. U okolnostima pandemije u posljednje dvije godine, koja je za posljedicu imala veliki poremećaj ekonomskih trendova u cijelom svijetu, očekivanja mnogih analitičara su bila da će doći do stagnacije u prodaji nekretnina, da će potražnja opasti jer ljudi u kriznim situacijama često pribjegavaju štednji, pa da će time doći i do pada u oblasti stanogradnje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


“Međutim, desilo se suprotno i to se pitanje mora sagledati sa aspekta ukupnog svjetskog, tržišnog ambijenta i trendova u drugim zemljama, a onda, sa posebnim osvrtom, na specifičnosti i uslove u Bosni i Hercegovini” – navela je Hodžić.

Ipak, u poratnim urbanim područjima, a ponajviše u većim gradovima, ovo pitanje je u rukama građevinske mafije koja je nastajala ispod skuta stranačkih šefova,ponajviše SDA. Kako nas u posljednje vrijeme uslijed otkrivanja afere Sky aplikacije zasipaju informacije o stravičnim količinama droge koja se proda u Bosni i Hercegovini sasvim je razumljivo da se taj prljavi novac najlakše može oprati ulaganjem u nekretnine i investiranjem u stanogradnju. Ovaj fenomen ne mogu otkriti ekonomski stručnjaci već isključivo sudsko istražni organi.

(TBT, FENA)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NIKADA LJEPŠE VIJESTI U DOMU ŽIVOJINOVIĆA I PRIJOVIĆKE: Lepa Brena prva čestitala!

OBRAZOVANJE IM NIJE JAČA STRANA: Ove pjevačice su završile samo osnovnu školu