Categories: Dijaspora

Dodjelom nagrada završen Sarajevski sajam knjige – među nagrađenim i predstavnica Društva bosanskohercegovačkih književnika, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj

Dodjelom nagrada i priznanja u „Bosanskoj kući“ danas je zvanično završen XXXIII Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila 2022. Sajam se odvijao pod pod motom „Moć knjige“.

Direktor KJP Centar Skenderija Damir Petrinić zahvalio se svim učesnicima, specijalnim gostima i posjetiocima koji su svi zajedno pomogli da ovogodišnji Sajam bude izuzetno uspješan.

– Ovogodišnji sajam je prema procjenama posjetilo više od 80.000 posjetilaca, ne samo iz Sarajeva već iz svih dijelova BiH. Time se Sajam knjige po broju posjetilaca vratio na predpandemijsko stanje i zbog toga smo veoma sretni. Prema prvim rezultatima ankete koju smo proveli među izlagačima, oni su veoma zadovoljni organizacijom sajma i posjetom – kazao je Petrinić.

Predsjednik Programskog savjeta Sajma Ibrahim Spahić zahvalio se svim autorima jer kako je kazao bez njih nema knjige, nema izdavačkih kuća, nema čitalaca.

– Očekujem da naredni, 34. po redu sajam knjige bude organiziran na području cijelog kompleksa „Skenderije“ i Doma mladih što je površina od ukupno 70.000 kvadrata. Očekujem da se time i ovaj Sajam transformira u festival knjige, znanja i susreta – kazao je Spahić.

U ime svih dobitnika nagrada i prizanja obratila se Amina Abdulahović, iz Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo koja je dobila nagradu za najbolju bibliotekarku.

– Veoma sam sretna i želim se zahvaliti u ime svih nagrađenih. Bobliotekari su oni koji čuvaju knjigu i može se reći da smo mi čuvari Moći knjige, što je i moto ovogodišnjeg Sajma – kazala je Abdulahović.

Članovi Stručnog žirija predsjednica Sarina Bakić i članovi Lejla Alimanović i Boris Trapara razmatrali su prispjele prijedloge za sajamske nagrade iz 15 oblasti.

– Želimo iskazati zadovoljstvo zbog obogaćivanja izdavačke oblasti jer su i kulturne i obrazovmne institucije kao specijalni gosti obogatili ovaj Sajam. Prilikom odlučivanja uzimali smo u obzir isključivo prijave na zadane kategorije i ove godine je također bilo teško donijeti odluke – kazala je Bakić.

Za umjetnosti i arhitekturu nagradu je dobio Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH za djelo „Scenografija: prostor za snove (Narodno pozorište Sarajevo, 1921-2021)“ autorice Marijele Margete Hašimbegović, za uredništvo Historijski muzej BiH za djelo ”Zbornik radova Historijskog muzeja BiH 13/ fakti i artefakti“ koji su uredile Elma Hašimbegović i Elma Hodžić. Historijski muzej je dobio nagradu i za izdanja novih medija za djelo: „Religioskop: edukativna platforma o doprinosu četiri monoteističke religije razvoju BiH, www.religioskop.ba, a autorice su Elma Hodžić, Amar Karapuš, Tijana Križanostić i Dina Memić.

Nagradu za najbolje oblikovanje knjige dobio je Naučnoistraživački institut „Ibn Sina“ i Izdavački centar „El-kalem“ za djelo: „Ilahinama“, autor: Feriduddin Muhammed ATTAR, dizajn: Tarik Jesenković. Za najbolju ilustraciju knjige nagradu je dobio Kašmir promet, Zagreb, za djelo: Čarobna Mia, autorica: Hilary Hawkes, ilustracija: Andrea Petrlik.

Izdavačka kuća „Art Rabic“ dobila je nagradu za najbolji izdavački poduhvat godine za djelo „9 naslova džepnih knjiga Male biblioteke“. Nagradu u istoj kategoriji dobio je i Univerzitet u Sarajevu – Institut za historiju za djelo: „Biti kadija u kršćaskom carstvu“, autor: Hana Younis.

Za najbolju promociju djela na sajmu nagradu je dobio Nermin Bošnjak za promociju djela: „Nesalomljivi“.

Kulturni centar Ambasade I.R. Iran dobio je nagradu za najboljiu udžbenik za visoko obrazovanje za djelo: „OSNOVE PERZIJSKOG JEZIKA“, autor: Munir Drkić izdavač: Univerziteta u Sarajevu-Filozofski fakultet

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Fondacija „MULLA SADRA“ D.O.O. Sarajevo dobila je Nagradu za nauku: društvene i prirodne nauke za djelo grupe autora: „Eseji iz filozofije religije“. U istoj kategoriji nagradu je dobio i Internacionalni Burch univerzitet za djelo: „China – the rise of the titan“ / Kina – uspon Titana. Riječ je multidisciplinarni univerzitetskom udžbenik na engeskom jeziku čiji su autori: Selma Delalić, Adem Olovčić, Armin Tufo i Samira Aličić.

Kulturni centar „Kralj Fahd“ Sarajevo dobio je nagradu za najupsješniju prezentaciju bibliteke na štandu.

Nagradu za najbolju bibliotekarku/bibliotekara dobila je Amina Abdulahović, dipl. komparativista dipl. Bibliotekar koja je na sajmu realizirala izložbu „Stare i rijetke knjige“

Za najbolju prvu knjigu objavljenu kod izdavača učesnika na sajmu

Dobio je Josip Milanović za djelo „Gromoglasni šapat“

Za časopise iz književnosti, filozofije, sociologije i drugih humanistickih i društvenih nauka

Nagrade su dobili Nacionalna i univerzitetska biblioteka BIH za časopis Bosniaca čiji je glavni i odgovorni urednik dr. Ismet Ovčina i urednica Adis Žero, bibliotečka savjetnica i Fondacija „Baština duhovnosti“, Mostar za časopis za filozofiju i gnozu „Živa baština“, izdanja od 2015.-2022 urednik: dr. Amar Imamović.

Nagradu za očuvanje i valorizaciju književne baštine dobilo je SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo i BZK „Preporod“ Sarajevo za djelo: „Priče o bosanskim ženama“, autorice Dragane Tomašević.

Fondacija otvoreno društvo BiH i Zemaljski muzej BiH, za djelo Rade Uhlik: „Rromane paramiča /Romske priče“ zbirke I i II, urednica: Hedina Tahirović-Sijerčić.

Za sistematsko objavljivanje svjetske književnosti nagrađena je NOVA KNJIGA d.o.o. Podgorica za Biblioteku svjetska književnost, urednik: Predrag Uljarević

Specijalna priznanja dobili su „Grafika Šaran“ d.o.o. za ručno rađena naliv pera i olovke pod brendom „Kotromanich“, Redakcija časopisa DIJALOG, u izdanju IPC i ANUBIH, za iznimni doprinos naučnom stvaralaštvu, PEN CENTAR U BIH za promociju ljudskih prava i slobode stvaralaštva. Posebna priznanja dobili su Aziz Fišo za djelo: „Agresija i genocid u bih ‘91.-‘95. zaboravljeni Bosanski heroji“, Edhija Mahić za rad i predstavljanje djela i autora, Društva bosanskohercegovačkih književnika, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj i „Trisar-inn“ d.o.o. Sarajevo d.o.o. Sarajevo za učila – nastavnu tehnologiju.

Izvor: Tekst: Sarajevski sajam knjige, https://www.facebook.com/sarajevskisajamknjiga/ , fotografije MLJPI

 

 

 

Redakcija

Recent Posts

Sari na pragu novog posla

Mauricio Sari je bez posla od kada je u martu napustio Lacio, ali vjerovatno će…

23 minute ago

Rezolucija o Srebrenici potrebna BiH i Srbiji, poručila u UN-u predsjednica udruženja Majki Srebrenice

"Preživjela sam genocid, ubijeno mi je 22 člana moje uže familije. Među njima je moj…

24 minute ago

Rezolucija o Srebrenici potrebna BiH i Srbiji, poručila u UN-u predsjednica udruženja Majki Srebrenice

"Preživjela sam genocid, ubijeno mi je 22 člana moje uže familije. Među njima je moj…

24 minute ago

Ove vrste voća bismo trebali jesti svake sedmice

Uz konzumiranje voća povezuje se mnogo zdravstvenih dobrobiti. Nutricionista Lon Ben-Asher izdvojio je najbolje vrste…

2 sata ago

Vijest koja je uzburkala javnost, Jelena ostala bez imovine: Otkrivamo sve detalje Karleušinog razvoda

Razvod Jelene Karleuše desi se davno a ovo su svi detalji Kada su se 2005.…

2 sata ago

Raiffeisen krediti za energetsku efikasnost

Kredit za adaptaciju/rekonstrukciju stambene jedinice uz energetsku efikasnost Kredit za kupovinu postojeće stambene jedinice sa…

2 sata ago