in

Dodjelom nagrada završen Sarajevski sajam knjige – među nagrađenim i predstavnica Društva bosanskohercegovačkih književnika, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj

Slatka-Tajna.Eu

Dodjelom nagrada i priznanja u „Bosanskoj kući“ danas je zvanično završen XXXIII Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila 2022. Sajam se odvijao pod pod motom „Moć knjige“.

Direktor KJP Centar Skenderija Damir Petrinić zahvalio se svim učesnicima, specijalnim gostima i posjetiocima koji su svi zajedno pomogli da ovogodišnji Sajam bude izuzetno uspješan.

– Ovogodišnji sajam je prema procjenama posjetilo više od 80.000 posjetilaca, ne samo iz Sarajeva već iz svih dijelova BiH. Time se Sajam knjige po broju posjetilaca vratio na predpandemijsko stanje i zbog toga smo veoma sretni. Prema prvim rezultatima ankete koju smo proveli među izlagačima, oni su veoma zadovoljni organizacijom sajma i posjetom – kazao je Petrinić.

Predsjednik Programskog savjeta Sajma Ibrahim Spahić zahvalio se svim autorima jer kako je kazao bez njih nema knjige, nema izdavačkih kuća, nema čitalaca.

– Očekujem da naredni, 34. po redu sajam knjige bude organiziran na području cijelog kompleksa „Skenderije“ i Doma mladih što je površina od ukupno 70.000 kvadrata. Očekujem da se time i ovaj Sajam transformira u festival knjige, znanja i susreta – kazao je Spahić.

U ime svih dobitnika nagrada i prizanja obratila se Amina Abdulahović, iz Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo koja je dobila nagradu za najbolju bibliotekarku.

– Veoma sam sretna i želim se zahvaliti u ime svih nagrađenih. Bobliotekari su oni koji čuvaju knjigu i može se reći da smo mi čuvari Moći knjige, što je i moto ovogodišnjeg Sajma – kazala je Abdulahović.

Članovi Stručnog žirija predsjednica Sarina Bakić i članovi Lejla Alimanović i Boris Trapara razmatrali su prispjele prijedloge za sajamske nagrade iz 15 oblasti.

– Želimo iskazati zadovoljstvo zbog obogaćivanja izdavačke oblasti jer su i kulturne i obrazovmne institucije kao specijalni gosti obogatili ovaj Sajam. Prilikom odlučivanja uzimali smo u obzir isključivo prijave na zadane kategorije i ove godine je također bilo teško donijeti odluke – kazala je Bakić.

Za umjetnosti i arhitekturu nagradu je dobio Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH za djelo „Scenografija: prostor za snove (Narodno pozorište Sarajevo, 1921-2021)“ autorice Marijele Margete Hašimbegović, za uredništvo Historijski muzej BiH za djelo ”Zbornik radova Historijskog muzeja BiH 13/ fakti i artefakti“ koji su uredile Elma Hašimbegović i Elma Hodžić. Historijski muzej je dobio nagradu i za izdanja novih medija za djelo: „Religioskop: edukativna platforma o doprinosu četiri monoteističke religije razvoju BiH, www.religioskop.ba, a autorice su Elma Hodžić, Amar Karapuš, Tijana Križanostić i Dina Memić.

Nagradu za najbolje oblikovanje knjige dobio je Naučnoistraživački institut „Ibn Sina“ i Izdavački centar „El-kalem“ za djelo: „Ilahinama“, autor: Feriduddin Muhammed ATTAR, dizajn: Tarik Jesenković. Za najbolju ilustraciju knjige nagradu je dobio Kašmir promet, Zagreb, za djelo: Čarobna Mia, autorica: Hilary Hawkes, ilustracija: Andrea Petrlik.

Izdavačka kuća „Art Rabic“ dobila je nagradu za najbolji izdavački poduhvat godine za djelo „9 naslova džepnih knjiga Male biblioteke“. Nagradu u istoj kategoriji dobio je i Univerzitet u Sarajevu – Institut za historiju za djelo: „Biti kadija u kršćaskom carstvu“, autor: Hana Younis.

Za najbolju promociju djela na sajmu nagradu je dobio Nermin Bošnjak za promociju djela: „Nesalomljivi“.

Kulturni centar Ambasade I.R. Iran dobio je nagradu za najboljiu udžbenik za visoko obrazovanje za djelo: „OSNOVE PERZIJSKOG JEZIKA“, autor: Munir Drkić izdavač: Univerziteta u Sarajevu-Filozofski fakultet

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Fondacija „MULLA SADRA“ D.O.O. Sarajevo dobila je Nagradu za nauku: društvene i prirodne nauke za djelo grupe autora: „Eseji iz filozofije religije“. U istoj kategoriji nagradu je dobio i Internacionalni Burch univerzitet za djelo: „China – the rise of the titan“ / Kina – uspon Titana. Riječ je multidisciplinarni univerzitetskom udžbenik na engeskom jeziku čiji su autori: Selma Delalić, Adem Olovčić, Armin Tufo i Samira Aličić.

Kulturni centar „Kralj Fahd“ Sarajevo dobio je nagradu za najupsješniju prezentaciju bibliteke na štandu.

Nagradu za najbolju bibliotekarku/bibliotekara dobila je Amina Abdulahović, dipl. komparativista dipl. Bibliotekar koja je na sajmu realizirala izložbu „Stare i rijetke knjige“

Za najbolju prvu knjigu objavljenu kod izdavača učesnika na sajmu

Dobio je Josip Milanović za djelo „Gromoglasni šapat“

Za časopise iz književnosti, filozofije, sociologije i drugih humanistickih i društvenih nauka

Nagrade su dobili Nacionalna i univerzitetska biblioteka BIH za časopis Bosniaca čiji je glavni i odgovorni urednik dr. Ismet Ovčina i urednica Adis Žero, bibliotečka savjetnica i Fondacija „Baština duhovnosti“, Mostar za časopis za filozofiju i gnozu „Živa baština“, izdanja od 2015.-2022 urednik: dr. Amar Imamović.

Nagradu za očuvanje i valorizaciju književne baštine dobilo je SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo i BZK „Preporod“ Sarajevo za djelo: „Priče o bosanskim ženama“, autorice Dragane Tomašević.

Fondacija otvoreno društvo BiH i Zemaljski muzej BiH, za djelo Rade Uhlik: „Rromane paramiča /Romske priče“ zbirke I i II, urednica: Hedina Tahirović-Sijerčić.

Za sistematsko objavljivanje svjetske književnosti nagrađena je NOVA KNJIGA d.o.o. Podgorica za Biblioteku svjetska književnost, urednik: Predrag Uljarević

Specijalna priznanja dobili su „Grafika Šaran“ d.o.o. za ručno rađena naliv pera i olovke pod brendom „Kotromanich“, Redakcija časopisa DIJALOG, u izdanju IPC i ANUBIH, za iznimni doprinos naučnom stvaralaštvu, PEN CENTAR U BIH za promociju ljudskih prava i slobode stvaralaštva. Posebna priznanja dobili su Aziz Fišo za djelo: „Agresija i genocid u bih ‘91.-‘95. zaboravljeni Bosanski heroji“, Edhija Mahić za rad i predstavljanje djela i autora, Društva bosanskohercegovačkih književnika, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj i „Trisar-inn“ d.o.o. Sarajevo d.o.o. Sarajevo za učila – nastavnu tehnologiju.

Izvor: Tekst: Sarajevski sajam knjige, https://www.facebook.com/sarajevskisajamknjiga/ , fotografije MLJPI

 

 

 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

RAT UŽIVO: Zastrašujući podaci o ruskim gubicima od početka agresije na Ukrajinu, britanski obavještajci objavili novi izvještaj s ratišta…

Real je veliki, ali nije favorit