Categories: Lifestyle

Kalorične i jake: Torte idealne za hladne dane

Dolaze nam praznici, što znači da moramo zasukati rukave i praviti omiljene slastice uz koje ćete uživati s porodicom i prijateljima. Ukoliko još nemate ideju koju tortu napraviti, inspirirajte se u nastavku

 

Raskoš s orasima i višnjama

Sastojci:

14 bjelanaca

14 kašika šećera

2 žumanca

14 kašika mljevenih oraha

4 kašike brašna

1 kašičica praška za pecivo

 

Prvi fil:

12 žumanaca

2 jaja

6 kašika šećera

150 g bijele čokolade

250 g margarina

200 g mljevenih pečenih lješnjaka

2 kašike šećera u prahu

 

Drugi fil:

300 g šlaga u prahu

gazirana mineralna voda, prema potrebi

 

Glazura:

250 g mliječne čokolade

2 dcl kisele pavlake

 

I još: višnje iz tegle ili smrznute

 

Priprema: 

Umutite sedam bjelanaca uz postepeno dodavanje sedam kašika šećera u čvrst snijeg. Na kraju dodajte žumance i umutite najmanjom brzinom. Lagano dodajite miješajući sedam kašika oraha, dvije kašike brašna i 1/2 kašičice praška za pecivo.

Izlijte u pleh dimenzija 25×35 cm obložen pek papirom. Pecite 15-20 minuta na 180 Celzijevih stepeni. Cijeli postupak ponovite još jednom, treba da dobijete dvije kore. Za prvi fil umutite žumanca i cijela jaja sa šećerom pa kuhajte na pari. Čim se zagrije, dodajte bijelu čokoladu izlomljenu na komadiće i sve zajedno miješajte 15-ak minuta. Ostavite da se ohladi. Posebno umutite margarin sa šećerom u prahu. Sjedinite fil od žumanaca, margarin i lješnjake.

Za drugi fil umutite čvrst šlag uz postepeno dodavanje mineralne vode. Slažite tortu na sljedeći način: kora – prvi fil – višnje – drugi fil – kora – prvi fil – višnje – drugi fil. Preko drugog fila stavite glazuru za koju ćete istopiti mliječnu čokoladu na pari. Čim se istopi, sklonite je s vatre i dodajite kašiku po kašiku kisele pavlake uz intenzivno miješanje. Dobit ćete mnogo glazure. Premažite obilno tortu sa svih strana.

Napomena: Ne brinite ako vam na početku djeluje da se torta neće dobro stegnuti. Kad je stavite u frižider, više neće biti problema. (u krugić)

 

 

Torta od kafe

Sastojci:

Za kore:

3 jaja

120 g šećera u prahu

2 bjelanca

120 g brašna

½ kašičice cimeta

1 kašičica mljevene kafe

1 kašičica praška za pecivo

 

Za fil:

100 g putera

150 g putera od kikirikija

2 kašike šećera

100 ml slatke pavlake

 

Za preliv:

100 g čokolade

1 kašičica putera

2 kašičice vode

šećera u prahu po ukusu

 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







 

Priprema:

Rernu zagrijte na 180 Celzijevih stepeni. Ulupajte jaja sa šećerom. Posebno umutite bjelanca. Brašno pomiješajte s cimetom, kafom i praškom za pecivo, pa umiješajte u jaja zajedno sa snijegom od bjelanaca. Smjesu sipajte u podmazan kalup pa pecite u rerni 40 minuta. Pečeni biskvit ostavite da se ohladi. Za fil umutite oba putera sa šećerom i umućenom slatkom pavlakom. Biskvit uzdužno presijecite tako da dobijete tri kore. Prvu i drugu koru premažite filom. Preliv napravite tako što ćete istopiti čokoladu s malo vode, šećerom i puterom. Premažite time tortu i ostavite je u frižideru najmanje tri sata prije služenja.

 

Čoko-nugat torta

Sastojci:

Za biskvit:

8 jaja

22 dkg glatkog brašna

21 dkg šećera

1 vanilijin šećer

3 dkg kakaa

0,5 dcl mlijeka

0,5 dcl ulja

50 g mljevenih lješnjaka

 

Za kremu:

7 dcl mlijeka

10 dkg šećera

5 žumanaca

3 dkg oštrog brašna

200 ml slatkog vrhnja

200 g čokolade za kuhanje

5 kašika kakaa

 

Za glazuru:

300 g čokolade za kuhanje

100 ml slatkog vrhnja

usitnjeni lješnjaci

 

Priprema:

Biskvit:

Jaja i šećer pjenasto izradite. Dodajte brašno i vanilijin šećer. Miješajući postepeno dodajite mlijeko i ulje. Dodajte kakao i dobro promiješajte. Na kraju, dodajte mljevene lješnjake i još jednom ručno promiješajte. Okrugli kalup prekrijte papirom za pečenje i malo više od polovine smjese za biskvit. Od te smjese potrebno je dobiti dvije biskvitne podloge. Pecite na 180 Celzijevih stepeni 20-ak minuta, ovisno o rerni. Ponovite postupak s ostatkom smjese za biskvit. Prvi pečeni biskvit prerežite po sredini, kako biste dobili dvije jednake podloge, tako da sveukupno imate tri biskvita.

Izrada kreme:

Od navedene količine mlijeka odvojite malo sa strane. Ostatak stavite da prokuha. S hladnim mlijekom izmiješajte šećer, žumanca i oštro brašno te dodajte prokuhanom mlijeku neprekidno miješajući dok se ne zgusne. Sklonite s vatre. Prebacite kremu u drugu posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Dok se krema hladi, izradite slatko vrhnje. Čokoladu za kuhanje otopite na pari i prohladite je. Kad se krema ohladila, dodajte joj šlag i čokoladu i sve dobro promiješajte. Za glazuru, otopite čokoladu sa slatkim vrhnjem.

 

Izrada:

Postavite jedan dio biskvita na stalak za tortu. Premažite čokoladnom kremom. Preko kreme stavite drugi dio biskvita, pa zatim premažite kremom. Tako i s trećim biskvitom, i preko njega premažite ostatak kreme. Ostatak kreme iskoristite i premažite rubove torte. Na kraju, prelijte tortu čokoladnom glazurom i pospite komadićima lješnjaka. U slast!

 

 

Zimska torta s orasima i lješnjacima

Sastojci:
Za biskvit:

50 g putera

100 g brašna

100 g mljevenih oraha

1/3 kesice praška za pecivo

4 jaja

200 g šećera

 

 

Za fil:

100 g Nutelle

700 ml slatkog vrhnja

7 kašičica učvršćivača za šlag

75 g mljevenih lješnjaka

cijeli lješnjaci

Za glazuru:
80 g margarina

100 g čokolade za kuhanje

2-3 kapi ulja

 

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Rastopite puter i pustite ga da se ohladi. Pomiješajte brašno, orahe i prašak za pecivo. Umutite žumanca sa šećerom, a bjelanca odvojeno. Pomiješajte žumanca i mješavinu s brašnom, dodajte rastopljeni puter i na kraju polako umiješate bjelanca. Prespite masu u okvir za kolače obložen papirom za pečenje (promjera 25 cm). Pecite 25–30 minuta. Podgrijte Nutellu. Umutite slatko vrhnje sa sedam kašičica učvršćivača za šlag, pa umiješajte Nutellu i dvije kašike mljevenih lješnjaka. Vratite koru u okvir za kolače u kojem se pekla, sipajte na nju krem i ostavite tortu četiri sata u frižideru, da se ohladi i stegne. Margarin stavite u šerpicu i zagrijte do vrenja. Sklonite s vatre i dodajte izlomljenu čokoladu i ulje. Miješajte kašikom dok se sva čokolada ne istopi i prelijte tortu. Ostavite na sobnoj temperaturi da se stegne, pa tek onda vratite tortu u frižider. Ukrasite po želji.

The post Kalorične i jake: Torte idealne za hladne dane appeared first on Azra Magazin.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

OECD povećava prognoze globalnog rasta za 2024. godinu

OECD je podigla prognozu globalnog rasta u 2024. na 3,1 posto, dok je prema poslednjim…

21 minuta ago

Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti slave Uskrs

Pravoslavni vjernici slave UskrsFoto: Hrvoje Jelavic / PixsellVjernici koji se ravnaju prema julijanskom kalendaru danas…

1 sat ago

Više od 400 mladih džudista nastupilo na turniru u Sarajevu

Više od 400 mladih džudista i džudistkinja iz 36 klubova uzelo je učešće na šestom…

1 sat ago

Dejan Jokanović se nakon 25 godina u Kanadi vratio u Trebinje, dovezao i juga

TREBINJE - Dejan Jokanović porijeklom iz sela Trebijovi kod Trebinja odlučio je da se nakon…

3 sata ago

Deseci uhićeni ovog vikenda tijekom prosvjeda u američkim kampusima

Prosvjedi na sveučilištimaFoto: Mike Segar / ReutersPolicija je u subotu uhitila najmanje 25 propalestinskih prosvjednika…

3 sata ago

Organizatori Mastersa u Rimu iskazali nepoštovanje prema Đokoviću

Masters u Madridu se završava u nedjelju, a u njemu će se sastati Andrej Rubljov…

3 sata ago