Categories: Novosti

Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti slave Uskrs

Pravoslavni vjernici slave Uskrs

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Vjernici koji se ravnaju prema julijanskom kalendaru danas slave Uskrs. U poruci pravoslavnim vjernicima administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, episkop Kirilo poručio je da ovom blagdanu treba širom otvoriti i vrata i srca jer Vaskrs” ili “Pasha znači prelazak u nešto bolje – vječni život.

 U crkvi sv. Preobraženja na zagrebačkom Cvjetnom trgu služi se liturgija.

– Pozdravljam sve uvažene gledatelje Hrvatske radiotelevizije i čestitam najveći kršćanski praznik Uskrs. Pitaju kako će ljudi da uskrsnu? Isto kao na proljeće kad sunce grane, cvijeće, lišće se obnavlja, tako će se i ljudske duše obući u tijela čim dođe sunce pravde, Krist, Bog naš, u svojoj slavi i ljepoti, rekao je episkop Kirilo, administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

– Uskrs za svakog čovjeka treba puno značiti, rekao je jedan gospodin.

– Ja slavim sve, i lijeve i desne, i hrvatske i srpske i muslimanske, rekao je naš sugovornik.

Uskrs u Vukovaru

U Sabornoj crkvi Sv. Nikolaja Mirlikijskog u Vukovaru liturgiju predvodi episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim uz više svećenika i đakona. Poručio je da je Uskrs jedan od najradosnijih blagdana koji predstavlja temelj kršćanske vjere i nosi poruku mira, ljubavi i žrtve jednih za druge, poručio je episkop Heruvim.

– Poruka vjernicima bi trebala biti da svi živimo u miru, ljubavi, u međusobnom poštovanju, da nas Kristova ljubav uvijek ujedinjuje i spaja, da se ta ljubav umnožava među ljudima i da Kristovo uskrsnuće bude temelj našega života.

– U današnjem vremenu poručila bih ljudima da se vrate izvornom, istinskom, onome što nam je Krist ostavio u naslijeđe, ljubav i mir.

– To je najveći kršćanski praznik, praznik ujedinjenja svih, ljubavi jednih prema drugima, zaista ovaj grad treba biti takav – pun ljubavi, suradnje, sloge, poštovanja jednih prema drugima, pogotovo jer nas ima sa svih strana, svih nacija i svih vjera.

– Volimo cijeli svijet i tražimo da i nas cijeli svijet voli. Ljubav je najveća sreća i da se svi volimo, da se ne gleda tko je tko, rekla je jedna vjernica.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Premijer Plenković čestitao vjernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku vjernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru.

– “Svim pravoslavnim vjernicima i svim ostalima koji Uskrs također slave prema julijanskom kalendaru čestitam ovaj najveći kršćanski blagdan.

Svim vjernicima Uskrs u sebi nosi poruku radosti te je znak Božje ljubavi prema čovjeku i vjere u pobjedu života nad smrću. I kao što vjernike učvršćuje u nastojanju da nikad ne posustanu u suočavanju sa svakidašnjim izazovima, svima neka također bude nadahnuće u njegovanju međusobnog poštovanja i izgradnji bolje budućnosti za sve građane naše domovine”, istaknuo je premijer Plenković, priopćeno je iz Vlade RH.

– Želim da vam predstojeći dani proteku u miru i veselju, u zajedništvu vaših obitelji i najmilijih. Hristos vaskrse!, dodao je u čestitci predsjednik Vlade RH Plenković.

Čestitka predsjednika Sabora vjernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uputio je u nedjelju čestitku svim vjernicima koji slave Uskrs po julijanskom kalendaru, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora.

Svim vjernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru upućujem iskrene čestitke uime Hrvatskoga sabora i osobno.

Pobjeda života nad smrću, poruka koja je u srži Uskrsa, jača čovjekovu vjeru i ispunjava posebnom nadom. Iz te se vjere i nade rađa optimizam i proizlazi snaga potrebna za nošenje sa životnim iskušenjima.

Upravo je društveni optimizam važna pretpostavka za izgradnju skladnije zajednice, one u kojoj će podjele i nepovjerenje uvijek prepustiti mjesto međusobnom uvažavanju i solidarnosti. Uskrs nas, kao najveći blagdan svih kršćana, na to neprestano potiče te ohrabruje da konkretnije djelujemo, istaknuo je predsjednik Sabora Jandroković.

– Neka uskrsno vrijeme i ove godine donese pregršt ljubavi i mira u domove svih pravoslavnih vjernika u Hrvatskoj, kako bi tu veliku svetkovinu mogli proslavili u istinskoj slozi i obiteljskoj radosti. Još jednom, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Hristos vaskrse!, naveo je Jandroković u čestitci svim vjernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Bosanac: Naglasak na katastrofalnu povezanost željeznicom

Gordan BosanacFoto: Dnevnik / HRTPolitička platforma Možemo! predstavila je svoje kandidate za Europski parlament u…

13 minuta ago

ATRAKTIVNA FRIZERKA:  Ines Petrić objavila sliku s fakulteta, nikad nije bila ‘čednija’

Atraktivna frizerka, Ines Petrić, koju smo više puta gledali u showu ‘Ljubav je na selu’, Sceni…

14 minuta ago

Kraj puta za Brajton i De Zerbija

Fudbalski novinar Fabricio Romano objavio je da će Roberto de Zerbi napustiti Brajton na kraju…

37 minuta ago

PODSJEĆA NA POZNATOG BRATA: Ovako izgleda sestra zgodnog doktora iz filma ‘Toma’

Poznati glumački par Tamara Dragičević i Petar Benčina poslije kćeri Staše i sina Lazara uskoro očekuje i treće dijete, a i sami imaju braću…

1 sat ago

Bijela majica, svestran i elegantan modni klasik

Bijela majica je poput praznog slikarskog platna - vječno svestrana, riječi su Edvarda Eninfula, urednika…

2 sata ago

OVO JE FINALNA VERZIJA: Kako su se amandmani Crne Gore obili o glavu protivnicima Rezolucije

Ambasadori Njemačke i Ruande, Antje Leenderste i Ernest Rwamucyo poslali su pismo svim misijama u…

2 sata ago