Categories: Biznis

VIŠE OD 45 MILIONA EURA  ZA DVA PROJEKTA NA KORIDORU Vc

Vijeće ministara BiH utvrdilo je dva prijedloga ugovora o grantu (projekt Koridor Vc2 u FBiH – dio 3 – poddionica Poprikuše – Nemila i tunel Ivan ) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnose na investicione grantove iz programa Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan. Vrijednost granta za poddionicu Poprikuše – Nemila iznosi 36.074.000 eura, a za tunel Ivan grant je vrijedan 9.180.000 eura.

Ovim grantovima bit će finansirani dijelovi projekata, i to izgradnja dionice autoputa od oko 5,1 kilometra između Nemile i Poprikuše, te izgradnja oko dva kilometra dionice tunela Ivan na autoputu prema međunarodnim standardima.

Grantovi će biti alocirani na Federaciju Bosne i Hercegovine, a projekte će implementirati JP Autoceste Federacije BiH.

Prijedlozi pojedinačnih ugovora o grantu sa osnovama za njihovo zaključivanje bit će dostavljeni Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora BiH.

USVOJENE DVIJE INICIJATIVE ZA KREDITNO FINANSIRANJE AUTOPUTA NA KORIDORU Vc

Vijeće ministara BiH usvojilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovalo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i OFID-a, radi finansiranja izgradnje autoputa na Koridoru Vc, dionica Vranduk – Ponirak.

Iznos zajma za izgradnju poddionice Vranduk-Ponirak u dužini od 5,3 km, koja čini sastavni dio dionice Nemila — Donja Gračanica iznosi 25 miliona eura i bit ćе alociran na Federaciju Bosne i Hercegovine.

Period otplate zajma je 14 godina uz četiri godine grejs perioda.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Usvojena je i Inicijativa Ministarstva finansija i trezora i imenovana delegacija za vođenje pregovora radi zaključivanja Kreditnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAED) – izgradnja poddionice autoceste Nemila – Vranduk na Koridoru Vc, vrijednog 21 milion eura.

Radi se o dodatnom kreditnom zaduženju kojim će biti finansirana izgradnja autoceste na Koridoru Vс, dionica Nemila — Vranduk u dužini оd 5,7 km, koja čini sastavni dio dionice Nemila — Donja Gračanica.

Sredstva će biti iskorištena za pokrivanje troškova eksproprijacije ukupno 92 posto površine, uključujući 35 stambenih objekata.

Kreditna sredstva će biti alocirana na Federaciju BiH, a projekt će implementirati JP Autoceste Federacije BiH d.o.o Mostar.

Period otplate kredita je 20 godina, s uključenim grejs periodom od pet godina i kamatnom stopom od dva posto.

Ministarstvo finansija i trezora BiH nakon završenih pregovora dostavit će Vijeću ministara pojedinačne nacrte kreditnog i sporazuma o zajmu na razmatranje u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Bosne i Hercegovine.

Redakcija

Recent Posts

NATO: Ruski hibridni napadi na Europu se intenziviraju

Članice NATO-a duboko su zabrinute zbog nedavnih hibridnih napada na Češku, Estoniju, Njemačku, Latviju, Litvu,…

51 minuta ago

Sedma uzastopna titula za Crvenu zvezdu

Crvena zvezda je na svom terenu uspjela da savlada ekipu TSC-a rezultatom 2:1 i time…

52 minute ago

Kako svaki put da prepoznate domaće jagode?

​Jagode su simbol ljeta, a njihova sezona donosi radost mnogima. Iako su ove crvene poslastice…

2 sata ago

Finalni prijedlog rezolucije o Srebrenici upućen UN-u

Konačni prijedlog rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici…

3 sata ago

Lejkersi u potrazi za novim trenerom

Promjene u ''Gradu anđela'' – nakon dvije sezone na klupi Los Anđeles Lejkersa dani su…

3 sata ago