in

VIŠE OD 45 MILIONA EURA  ZA DVA PROJEKTA NA KORIDORU Vc

Slatka-Tajna.Eu

Vijeće ministara BiH utvrdilo je dva prijedloga ugovora o grantu (projekt Koridor Vc2 u FBiH – dio 3 – poddionica Poprikuše – Nemila i tunel Ivan ) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnose na investicione grantove iz programa Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan. Vrijednost granta za poddionicu Poprikuše – Nemila iznosi 36.074.000 eura, a za tunel Ivan grant je vrijedan 9.180.000 eura.

Ovim grantovima bit će finansirani dijelovi projekata, i to izgradnja dionice autoputa od oko 5,1 kilometra između Nemile i Poprikuše, te izgradnja oko dva kilometra dionice tunela Ivan na autoputu prema međunarodnim standardima.

Grantovi će biti alocirani na Federaciju Bosne i Hercegovine, a projekte će implementirati JP Autoceste Federacije BiH.

Prijedlozi pojedinačnih ugovora o grantu sa osnovama za njihovo zaključivanje bit će dostavljeni Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora BiH.

USVOJENE DVIJE INICIJATIVE ZA KREDITNO FINANSIRANJE AUTOPUTA NA KORIDORU Vc

Vijeće ministara BiH usvojilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovalo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i OFID-a, radi finansiranja izgradnje autoputa na Koridoru Vc, dionica Vranduk – Ponirak.

Iznos zajma za izgradnju poddionice Vranduk-Ponirak u dužini od 5,3 km, koja čini sastavni dio dionice Nemila — Donja Gračanica iznosi 25 miliona eura i bit ćе alociran na Federaciju Bosne i Hercegovine.

Period otplate zajma je 14 godina uz četiri godine grejs perioda.

Usvojena je i Inicijativa Ministarstva finansija i trezora i imenovana delegacija za vođenje pregovora radi zaključivanja Kreditnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAED) – izgradnja poddionice autoceste Nemila – Vranduk na Koridoru Vc, vrijednog 21 milion eura.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Radi se o dodatnom kreditnom zaduženju kojim će biti finansirana izgradnja autoceste na Koridoru Vс, dionica Nemila — Vranduk u dužini оd 5,7 km, koja čini sastavni dio dionice Nemila — Donja Gračanica.

Sredstva će biti iskorištena za pokrivanje troškova eksproprijacije ukupno 92 posto površine, uključujući 35 stambenih objekata.

Kreditna sredstva će biti alocirana na Federaciju BiH, a projekt će implementirati JP Autoceste Federacije BiH d.o.o Mostar.

Period otplate kredita je 20 godina, s uključenim grejs periodom od pet godina i kamatnom stopom od dva posto.

Ministarstvo finansija i trezora BiH nakon završenih pregovora dostavit će Vijeću ministara pojedinačne nacrte kreditnog i sporazuma o zajmu na razmatranje u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Bosne i Hercegovine.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Grad za Marićev ured kupuje tepih od 6.000 KM / Bljesak.info

Oženio se Đanijev mlađi sin: Mlada umjesto vjenčanice u odijelu, folker kitio muzičare