Categories: Novosti

“Gospodarska razmjena može biti puno veća”

Andrej Plenković i Albin Kurti

Foto: Vlada RH / HRT

Premijer Andrej Plenković u službenom je posjetu Republici Kosovo. Sastao se s kolegom Albinom Kurtijem, a očekuje se i susret gospodarstvenika dviju zemalja. Uz HGK, stigli su i predstavnici Ericssona Nikole Tesle i Končar Elektroindustrije. Tijekom dana, među ostalim, posjetit će hrvatsku manjinu u Janjevu te pripadnike Hrvatskog kontingenta u sastavu međunarodnih mirovnih snaga. 

– Premijer Plenković u prvom je službenom posjetu Kosovu. Ovo je i prvi posjet hrvatskog premijera Kosovu u posljednjih 10 godina, javio je Miro Aščić za Dnevnik u podne.

Premijer se, dodao je, sastaje s cijelim kosovskim rukovodstvom – premijerom, predsjednicom i predsjednikom Skupštine. Hrvatska podržava neovisnost Kosova, ali i traži od vlasti pragmatičnije stajalište vezano za pregovore sa Srbijom.

Hrvatskoj su važni i ekonomski odnosi s Kosovom. Onamo godišnje izvezemo robe u vrijednosti od oko 100 mil €, a uvezemo u vrijednosti od oko 4 mil €. S premijerom su zbog toga ondje i predstavnici Končara i tvrtke Ericsson Nikola Tesla, kojima je to tržište važno.

– Što se tiče gospodarske razmjene, ona je negdje oko 100 milijuna eura u ne COVID fazi, rekao je Plenković, dodavši kako ona može biti puno veća. 

– Ovdje dominira hrvatski izvoz na Kosovo u odnosu na kosovski izvoz prema Hrvatskoj i upravo sam rekao premijeru da moramo malo staviti u balans tu vrstu razmjene. Hrvatska je Kosovu sedmi vanjsko-trgovinski partner, a naša obrambena industrija, koja se razvija, zasigurno je zainteresirana za jačanje suradnje i prisutnost na tržištu ovdje u Kosovu, rekao je Plenković.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Premijer će tijekom poslijepodneva posjetiti Janjevo, gdje je nekada živjelo oko 8000 Hrvata. Danas ih je samo 200-tinjak.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Janik Siner se povukao iz Rima

Italijanski teniser Janik Siner saopštio je danas na društvenim mrežama da neće igrati na mastersu…

2 sata ago

Kada i kako se treba pričestiti?

Pričešće se u pravoslavnoj vjeri smatra najlepšim darom koji vjernici mogu da dobiju od samog…

4 sata ago

Bosna bolja od Slobode, Borac slavio protiv Igokee

Košarkaši Bosne večeras su u Sarajevu, u okviru sedmog kola Lige za prvaka Bosne i…

4 sata ago

Pala Sabalenka za titulu u Madridu

Poljskainja Iga Švjontek osvojila je titulu u Madridu pobjedivši u finalu Beloruskinju Arinu Sabalenku 7:5,…

6 sati ago

Ne pretjerujte sa kuvanim jajima za Vaskrs

Pitanje koje se nerijetko postavlja koliko kuvanih jaja tokom praznika je u redu pojesti kako…

8 sati ago